pige anvender creme på hendes ansigt

Sådan fjerne rynker

Hvorfor får vi rynker, og hvordan kan vi behandle dem? Opdag, hvad der forårsager de forskellige typer fine linjer og rynker, plus hvordan du håndterer dem med NIVEA

blond kvinde smilende

Rynker: Hvorfor får vi dem, og hvordan behandler vi dem?

Uanset hvor konsekvent du er med din hudplejerutine, sker der visse ting med vores kroppe over tid. Rynker er måske en af de mest tydelige.

 

Ansigtslinjer, kragetæer, latterlinjer – de er alle et udtryk for vores liv, der dukker op på vores ansigt over tid

 

Uanset om du vil lære, hvordan du forebygger eller behandler rynker, har denne artikel dig dækket med alt, hvad du behøver at vide om rynket hud og tips til, hvordan du håndterer det.


Hvad er rynker helt præcist?

Rynker er krøller, folder eller riller, der opstår i huden, når vi modnes. De ligner lidt stregerne i vores håndflade. Det er måske ikke det, vi ønsker at høre, men rynker er en helt naturlig del af ældningsprocessen.

Er der forskellige typer rynker?

Ja. Mens nogle af os vil opleve fine linjer eller mere fremtrædende folder omkring de sarte øjenområder, vil andre få de lodrette linjer mellem øjenbrynene. 
 
 Rynker findes oftest på vores ansigt, hals og arme, men kan forekomme overalt på vores kroppe.


De 7 primære typer af rynker

Her er de 7 mest almindelige typer af rynker i ansigtet:
 

1. Pandelinjer

Også kendt som panderynker, disse er vandrette fordybninger, der løber hen over toppen af vores T-zone. De er mest mærkbare, når vi laver bestemte ansigtsudtryk, såsom at løfte vores øjenbryn.

 

2. Bekymringsrynker

Nogle gange kaldes de bekymringslinjer. Disse linjer har tendens til at udvikle sig mellem øjenbrynene og skabe en form, der efterligner tallet elleve. Gentagne ansigtsudtryk som at rynke panden kan få disse til at blive mere fremtrædende over tid.

 

3. Næserynker

Disse refererer til de fine vandrette linjer og små folder, der vises på vores næseryg og begge sider, når vi rynker den, som når vi griner eller smiler. Disse er et eksempel på mimiske rynker, som er blandt de første, der opstår på grund af gentagne bevægelser. 

 

4. Kragetæer

Dette er betegnelsen for de fine linjer, der går ud fra de ydre øjenkroge. De ligner kragetæer, deraf navnet, men er også kendt som 'smilelinjer', da de ofte dannes, når vi smiler. Huden omkring øjnene er usædvanlig tynd, så disse typer rynker kan dannes ret tidligt.

 

5. Latterrynker

Som navnet antyder, vises disse linjer på de dele af ansigtet, der krøller, når vi griner. Disse folder er kendt som nasolabiale folder og strækker sig fra begge sider af vores næse til vores mundvige. De kan blive mere fremtrædende og permanente, når vi bliver ældre, især hvis vi ryger eller ikke beskytter vores hud mod solen.

 

6. Læberynker

Disse små lodrette rynker ser lidt forskellige ud for alle, men typisk dannes de på både læben og overlæben. På læberne strækker de sig ofte fra den ene side af munden til den anden. 
 

7. Marionet-rynker

Når vores hud synker nedad, kan der udvikles slap hud og folder på kæben, disse kaldes marionettelinjer. De kaldes også melomentale folder og er lange lodrette linjer, der starter ved mundvigene og fortsætter ned til hage- og kæbelinjen. De kan få vores mund til at se nedadvendt ud som en marionetdukke, deraf navnet.

Hvad forårsager rynker?

Hvis du undrer dig over, hvorfor får du rynker, og hvordan de dannes, så læs videre. 
 

 Rynker, folder og linjer begynder at udvikle sig, efterhånden som huden bliver tyndere, tørrere og mister sin elasticitet over tid.

 

Når vi bliver ældre, falder vores krops niveauer af kollagen og elastin. Disse er begge proteiner, der naturligt findes i huden, og de er ansvarlige for dens fasthed og elasticitet. 
 
Vores ansigtsudtryk er også en faktor. Smil, grin, panderynker, sammenknebne øjne og andre gentagne ansigtsudtryk forårsager små muskelsammentrækninger, som kan føre til, at fine linjer og rynker udvikler sig, når vi er yngre. Disse linjer kan derefter blive dybere, efterhånden som vi bliver ældre og nogle gange blive et permanent træk i vores ansigt. Dette skyldes i høj grad, at vores hud er elastisk, når vi er yngre, men da ældre hud har mindre fleksibilitet, mister den sit ungdommelige opspring.

kvinde smilende i solen


Dynamiske vs. statiske rynker

De krøller eller folder, der vises, falder i to kategorier:
 

Dynamiske rynker – det er dem, der er forårsaget af at udtrykke følelser eller gentagne ansigtsbevægelser. Så for eksempel læbelinjer, der kan opstå, hvis vi ofte bruger et sugerør.

Statiske rynker – disse kommer fra et tab af elasticitet og har tendens til at blive dybere med alderen. Eksempler på disse er linjer ved mundvigen og halsen.

 Med tiden kan dynamiske rynker blive statiske rynker. Et eksempel er, når vores kinder mister fyldighed. Så kan fine smilelinjer blive til mere fremtrædende folder.


Sådan forebygger du rynker

Desværre kan vi ikke stoppe aldringsprocessen eller ændre visse faktorer som genetik, som uundgåeligt har en rolle at spille i rynker. Der er dog nogle livsstilsændringer, som vi kan vedtage for at hjælpe med at forhindre rynker og få huden til at se mere ungdommelig ud i længere tid.
kvinde med en Nivea ansigtscreme

kvinde anvender serum på hendes ansigt

1. Udskift din hudpleje

Vores serie NIVEA Ansigtscreme er blevet specielt formuleret til at hjælpe med at forebygge og minimere forekomsten af rynker og nære huden. Serien omfatter genopfyldende serum designet til at opbygge vores huds eget anti-rynkeforsvar, innovative fugtighedscremer med kollagenforstærkende formularer og opstrammende øjencremer, der målretter mod dette sarte område. 
  
 Vores øjne kan være særligt udsatte for tegn på aldring, læs vores guide med vores top 5 tips til at forebygge øjenrynker. 
  

2. Beskyt huden mod solen

Solstråling beskadiger hudens kollagen, får den til at miste elasticitet og udtørrer den, idet man husker på, at moden hud er naturligt mere tør. For meget soleksponering kan ælde vores hud for tidligt. Dette er kendt som fotoaldring og adskiller sig fra naturlig aldring, hvilket forårsager dybe rynker sammen med læderagtig hud, fregner og misfarvning af huden.
 
 At vide hvordan man skal beskytte huden mod solskade er et nemt skridt, du kan tage, herunder at få gode solcremevaner.
  

3. Stop med at ryge

Rygning er en anden synder, der forårsager hurtig aldring. Sund hud vil konstant regenereres. Rygning reducerer imidlertid kollagenproduktionen kraftigt, og mindre kollagen betyder flere rynker. Øgede linjer i ansigtet omkring munden er afslørende tegn på rygning.

4. Kost og motion

Usunde vaner påvirker vores huds tekstur og kan fremskynde aldringsprocessen. At spise en sund afbalanceret kost spækket med A- og C-vitamin og protein (fjerkræ, fisk, æg og magert kød) er et godt sted at starte. Tilføj noget regelmæssig daglig motion for at øge cirkulationen og reducere stressniveauet. For meget sukker og alkohol kan skade kollagen og elastin, så forkæl dig selv med mådehold.

 

5. Hold dig hydreret

Det er altid vigtigt at holde vores hud hydreret. Sørg for at drikke nok vand, og prøv endda urtete, som har antioxidanter, der kan forbedre vores hud på andre måder. Undgå for meget koffein, da dette kan sænke den hastighed, hvormed vores kroppe producerer kollagen.

 

6. Sov godt

Vores hud takker os altid for at få de anbefalede 8 timers søvn om natten – eller så tæt på som muligt. Men vidste du, at vores søvnstilling også har betydning for rynker? Vores hud kan blive krøllet, hvis vi sover i samme stilling hver nat. At sove på ryggen eller investere i silkepudebetræk, der forårsager mindre friktion mod vores ansigt, kan hjælpe med dette.


Sådan fjerne rynker

Selvom der ikke er nogen kur til at slippe af med rynker for altid, vil en anti-aging hudplejerutine hjælpe med at reducere rynker og fine linjer og give vores hud en mere ungdommelig glød over tid. Her er nogle tips til rynkereducerende ansigtsbehandling, du kan prøve:

Tip 1: Rens korrekt
Gnidning af huden kan forårsage irritation og fremskynde hudens aldring, mens overrensning kan udtørre huden. Vask dit ansigt to gange om dagen med en skånsom rens. Vores NIVEA micellære vand er en god mulighed for blidt at rense huden, mens den er hård mod makeup og snavs. Husk altid at fjerne makeup, inden du går i seng. 
  
Tip 2: Tilfør fugt jævnligt
Aldrende hud er mindre i stand til at beskytte sig selv mod ydre skader, så det er endnu vigtigere at vælge en virkelig målrettet fugtighedscreme. En af vores bedste anti-rynke cremer er vores NIVEA Q10 Power Firming Day Cream. Den er specielt udviklet til at reducere 3 typer rynker: panderynker, kragetæer og rynker omkring kinden og munden for en glattere og mere næret hud. Der er også en ekstra bonus, med SPF beskytter den mod UVA/UVB-stråler, der forårsager tidlig aldring af huden.
 
Tip 3: Brug kvalitetsprodukter
Investering i kvalitetsprodukter og indførelse af en god hudplejerutine hjælper med at holde vores hud fri for urenheder, men det kan til tider være svært at holde styr på. Med et stort udvalg af hudpleje hos NIVEA og hudplejetips, der er nemme at følge, burde det være nemt at finde den perfekte hudplejerutine til din hud.

Et tegn på et liv levet

Rynker behøver selvfølgelig slet ikke at blive behandlet. De er et smertefrit, naturligt og smukt tegn på moden hud. Du kan vælge at behandle dem, hvis du ikke kan lide den måde, de får din hud til at se ud eller føles på. På samme måde kan du omfavne disse latterlinjer og øjenfolder for, hvad de er – en afspejling af et liv, der er udtrykt fuldt ud.