gruppe mennesker, smilende

NIVEA-guide til hvordan man eksfoliering huden

Alt du behøver at vide om eksfoliering og eksfoliering ansigt og krop for at få en glat, strålende hud.

NIVEA-guide til hvordan man eksfolierer huden

Huden er vores krops største organ, så det er enormt vigtigt at vide, hvordan man plejer den ordentligt. De fleste af os renser og fugter regelmæssigt, men hvad med eksfoliering? Dette er et nøgletrin i vores hudplejerutine, der kan holde vores hud glat og blød, blandt mange andre fordele.
 
Hvis du ønsker at eksfoliere og undrer dig over, hvad det gør, er du kommet til det rigtige sted. Fortsæt med at læse for at lære alt, hvad du behøver at vide om eksfoliering, opdag de rigtige eksfolieringsmidler til din hudtype, find ud af, hvordan du eksfolierer dit ansigt og din hud sikkert.

Hvad er eksfoliering egentlig?

Eksfoliering stammer fra det latinske ord exfoliare, der betyder at fjerne blade. At eksfoliere vores kroppe er dybest set at fjerne huden. Omkring hver 30. dag fjerner vi naturligt døde hudceller for at lade nye hudceller dannes på det øverste lag af vores hud.

Hvorfor bør du eksfoliere?

Nogle gange, hvis disse døde celler ikke falder af, står vi tilbage med kedelige, tørre, flagende pletter og tilstoppede porer. Eksfoliering kan hjælpe med at forhindre dette. Eksfoliering fremskynder simpelthen processen ved at polere de døde hudceller væk fra overfladen af vores hud. Derudover vil du også fjerne snavs og bakterier på samme tid. Dette holder vores hud glat og blød og giver den en glødende udstråling. 

 

Regelmæssig eksfoliering giver mange fordele:

  • Fjerner døde hudceller
  • Stimulerer blodgennemstrømningen for at skylle toksiner ud 
  • Lysner og forbedrer hudens udseende
  • Fremmer hudens gendannelse, hvilket resulterer i mere glødende hud
  • Forbedrer absorptionen af fugtighedscreme og serum til fugtet hud
  • Hjælper med at forhindre tilstoppede porer, som kan forårsage bumser og udbrud
  • Langsigtet eksfoliering kan øge kollagenproduktionen og dermed øge hudens elasticitet

Typer af eksfoliering

Hvordan eksfoliere man huden? Der er mange forskellige måder at eksfoliere vores hud på. Populære metoder derhjemme er eksfolierende scrubs, cremer, masker og serum. Så er der peelingværktøjer, såsom en pimpsten, peelinghandsker, bruserpuster og elektriske rense-/eksfolieringsbørster. 
 
Afhængigt af dine hudplejebehov er der også professionelle eksfolieringsmetoder, såsom kemisk peeling, mikrodermabrasion og dermaplaning. For disse behandlinger skal du tale med en hudlæge eller læge, som kan hjælpe dig med at overveje de bedste muligheder.
 
Vi kan og bør eksfoliere alle dele af vores krop, men sarte områder som ansigtet har brug for en anden tilgang.

krøllet hår kvinde eksfolierer hendes hud

Sådan eksfoliering ansigt

Det er nemt at begynde at inkorporere eksfoliering i din ansigtshudplejerutine, og det kan hjælpe dig med at opnå en sund, glødende hud. Da ansigtet er et af vores mest følsomme områder, er det vigtigt at bruge virkelig blide eksfolierende scrubs og se, hvordan din hud reagerer. 
 
Et godt sted at starte er vores NIVEA Smooth Rice Scrub, som designet til alle hudtyper for at give en grundig rensning. Den eksfolierer grundigt og effektivt for at fjerne døde hudceller. Den forfiner og udglatter også hudens overflade for en jævn teint.

Sådan påfører du ansigtsscrub

Når du påfører ansigtsscrubs, så husk at passe på og være blid mod din hud. Her er nogle trin, du skal følge som vejledning: 
 

- Brug fingrene til at påføre ansigtsscrubben på din pande, næse og hage. 
- Arbejd dig fra midten af din pande til dine tindinger.
- Gnid forsigtigt fra næseryggen mod spidsen.
- Lav mere intense, cirkulære bevægelser i området omkring siden af næsen og derefter meget blide bevægelser på kinderne.
- Arbejd langs dit kæbeben til din hage. 
- Til sidst skal du bevæge dig ned til halsen fra hagen. 
- Sørg altid for at undgå øjen- og mundområdet.


Eksfoliering af dit ansigt efter hudtype

Din hudtype vil afgøre, hvordan du eksfolierer dit ansigt, så det passer til dine specifikke hudproblemer.
 

Normal hud

Hvis din hud genrelt ser sund ud og ikke er udsat for akne, tørhed, overskydende olie eller irritation, er det sandsynligt, at den kan betegnes som 'normal'. De fleste eksfoliatorer og metoder fungerer godt til denne hudtype. Det kan være en god idé at eksperimentere med forskellige produkter for at finde det rigtige for dig, men brug et ad gangen for at se, hvordan din hud reagerer.
 

Tør hud

Hvis din hud er tør, flaget eller ru, har du tør hud. Så er det endnu vigtigere, at du polerer de gamle hudceller væk og lader nye hudceller komme frem. Kig efter fugtgivende formulaer, der kan bryde gennem overfladelaget af din hud, som derefter giver din fugtighedscreme mulighed for at fugte dine nye hudceller ordentligt.
 
 

Fedtet hud

Hvis din hud ser skinnende ud og føles fedtet, har du fedtet hud. Det betyder, at du kan bruge lidt stærkere eksfolierende scrubs for at hjælpe med at fjerne det overskydende lag på huden.  Eksfoliatorbørster kan hjælpe med dette.
 

Følsom hud

Hvis nye produkter irriterer din hud, kan den være følsom, så træd varsomt. Vælg produkter, der er egnede til følsom hud, og undgå at skrubbe, da det kan irritere huden. Påfør i stedet eksfoliatorer forsigtigt med en blid ansigtsklud.
 
Nogle gange kan følsom hud være et symptom på en underliggende tilstand, såsom eksem og rosacea. Husk at tale med en læge eller hudlæge, før du prøver nye produkter.
 

 

Kombineret hud

En blanding af fedtede og tørre eller tørre og normale områder er normalt karakteristisk for kombineret hud. Du kan prøve at veksle mellem en scrub og en børste, hvor du koncentrerer scrubben på de mere tørre områder, men brug ikke begge på samme tid.
 

Sådan eksfolierer du din krop

Eksfoliering er ikke kun til vores ansigt. Vi har døde hudceller over hele kroppen, som skal poleres væk. Eksfoliering af din krop giver ikke bare blødere hud, men kan også hjælpe med at lindre andre problemer, såsom kropsacne og cellulite.
 
Her er nogle tips til, hvordan du eksfolierer de forskellige områder af din krop.

1. Arme og ben

At bruge en børste, svamp eller handske er den nemmeste måde at fjerne døde hudceller på. Bare lav korte, lette strøg i cirka 30 sekunder under bruseren. Dette fjerner ikke kun døde hudceller, men stimulerer også cirkulationen. Du kan også prøve tørbørstning. Brug en tør kropsbørste, og lav cirkulære bevægelser omkring dine arme og ben. Ud over at børste døde hudceller af, kan det hjælpe på forekomsten af cellulite og booste lymfedrænage. 

 

2. Fødder og hænder

Hvad er peeling? Der er masser af scrubs og peelinger, der er specielt designet til at slippe af med de døde hudceller på vores tørre hænder og fødder. Pimpsten er naturlige eksfolieringsmidler, der er gode til tørre pletter i tykkere hudområder på knæ, albuer og fødder. Sæt først fødderne i blød i varmt vand for at blødgøre huden, og sørg for at fugte pimpstenen først. 

 

3. Intimområdet

Før du barberer eller vokser din bikinilinje og venusbjerget, er det en god idé at eksfoliere. Dette trin vil blødgøre huden, hvilket kan forhindre problemer forårsaget af hårfjerning, såsom skraberudslæt, indgroede hår og kløende kønsbehåring. Brug en virkelig blid scrub, loofah eller kropsbørste, og tag et varmt brusebad for at blødgøre huden først.
 

Hvor ofte skal jeg eksfoliere?

Det vigtigste er ikke at overdrive det, især hvis eksfoliering er nyt for dig. Hver gang du eksfolierer, sættes en regenereringsproces i gang, og det kan give huden stress. Vær blid og lær, hvad din hud har brug for og ønsker.
 
Som en generel regel er det nok at eksfoliere dit ansigt to gange om ugen som en del af din ugentlige hudplejerutine for at holde tør, mat hud i skak uden at fjerne for mange af din huds naturlige olier. Dog har fedtet hud ofte brug for mere regelmæssig eksfoliering. Eksfoliering af følsomme områder på kroppen for ofte, såsom ansigtet, kan have den modsatte effekt og føre til tørhed, rødme og kløe. 
 
Alder er også en faktor. Det tager normalt omkring 28 dage hos yngre mennesker for hele cyklussen af cellegendannelse. Denne proces bliver dog langsommere, når vi ældes, og tager længere tid, omkring 45 dage at fuldføre. Så efterhånden som vi modnes, skal vi muligvis eksfoliere mindre, selvom vi stadig har brug for at eksfoliere. Måske en gang om ugen i stedet for to gange.

kvinde smilende

Hvilke tidspunkter skal jeg eksfoliere på?

Der er bedre tidspunkter at eksfoliere på og tidspunkter, hvor det er bedst at undgå det.
 
 

Aften

Hver gang vi eksfolierer, blotter vi et friskt lag hud, hvilket gør vores hud mere følsom og sårbar. Eksfoliering om aftenen er mere sikkert, da der er mindre risiko for solskader og frie radikaler, og huden kan heles, mens du sover. Efter eksfoliering vil huden være mere følsom over for solens skadelige UV-stråler end normalt, så det er især vigtigt at påføre SPF.

 

Ikke efter behandlinger

Vent cirka en uge efter enhver ansigtsbehandling, før du eksfolierer, da dette kan have skadelige virkninger på din hud. Eksfoliering er en god idé før voksning eller barbering, men efter enhver hårfjerningsbehandling skal du lade gå et par dage, før du eksfolierer igen.


Nogle sidste do's & dont's

Nu ved du, at eksfoliering, når det gøres ordentligt, kan give mange fordele og hjælpe dig med at opnå en glat, strålende hud. Fjernelse af døde hudceller, ophobede olier, snavs og urenheder kan forbedre din huds udseende og hjælpe dig med at føle dig frisk. Her er nogle sidste do's and don'ts, før du går i gang.
 
eksfolierende kvinde
Brug den rigtige eksfoliering til din hudtype
Eksfolier om aftenen 
Brug solcreme efter eksfoliering
Påfør en nærende fugtighedscreme efter eksfoliering 
Eksfolier din krop såvel som dit ansigt
 

Overeksfolier IKKE
Undlad at eksfoliere efter en ansigtsbehandling
Undlad at eksfoliere, hvis det irriterer
Undlad at eksfoliere, hvis du har snitsår, åbne sår eller solskoldning på din hud
Vær IKKE for hård