Blond kvinde

Hvad er kollagen

Oplev alt hvad du behøver at vide om kollagen, hvordan du bruger det, og hvorfor det er så fantastisk til huden med NIVEA

Kollagen til huden

Kollagen er et stort buzzword i hudplejeverdenen. Men på trods af en enorm stigning af kollagenprodukter i de senere år, ved mange mennesker faktisk ikke, hvad kollagen er godt for, hvad det gør i kroppen, eller om det er noget, som er godt for dig.  
 
Lyder det som dig? Læs videre for at lære alt, hvad du behøver at vide om kollagen, inklusive fordelene ved kollagen for huden og hvordan du kan introducere det til dine hudplejerutiner for at hjælpe med at genvinde den ungdommelige glød.

Så hvad er kollagen, og hvad er kollagen godt for?

Kollagen dråbe

Kollagen er et kraftfuldt protein, som vores krop producerer naturligt. Det er faktisk vores mest tilgængelige strukturelle protein, der udgør en tredjedel af proteinet i vores krop. Hvad dette grundlæggende betyder, er, at det er hovedrammen for vores celler og væv, der giver struktur, styrke og støtte i hele vores krop – lidt ligesom limen, der holder alt sammen.
 
Som sådan spiller det en nøglerolle i mange af vores store strukturer, herunder hud, hår, knogler, sener, ledbånd, blodkar, brusk og bindevæv.   
 
Kollagen er fuld af aminosyrer, som er virkelig vigtige for, at vores krop kan fungere normalt. De rigtige niveauer af kollagen holder vores led sunde, beskytter vores nyrer, sørger for, at vores kardiovaskulære system fungerer, som det skal, og hjælper vores blod med at størkne.

Så hvad er kollagen, og hvad er kollagen godt for?

Forskellige typer kollagen

Der er ikke kun én type kollagen. Vores krop producerer faktisk omkring 28 forskellige typer kollagen. De fleste er lavet af lange, tynde strukturer kaldet fibriller, der er stærke og fleksible.

Forskellen mellem disse kollagener er, hvordan molekylerne er grupperet, deres celler og hvor kollagenet bruges. Her er de fem hovedtyper af kollagen, grupperet efter deres karakteristiske funktioner:
 
·       Type I: Udgør 90 % af vores krops kollagen og giver struktur til vores hud, knogler, sener og ledbånd.
·       Type II: Findes i elastisk brusk, det understøtter vores led.
·       Type III: Findes i muskler, arterier og organer.
·       Type IV: Findes i lagene af vores hud.
·       Type V: Findes i hornhinden, nogle lag hud, hår og moderkagen. 

 

Type I og Type III er de to hovedtyper af kollagen i huden, og de menes i vid udstrækning at være de bedste kollagener til at hjælpe mod rynker. 


Hvad gør kollagen for huden?

Kollagen udgør omkring 80 % af vores hud. Sammen med elastin (et andet protein) er det det, der giver vores hud styrke og er afgørende for at bevare elasticiteten. Kollagen findes mest i det mellemste lag af huden (dermis) og har mange fordele for vores hud, da det holder den fast, fyldig og smidig. Det er også essentielt i vores huds naturlige fornyelsesproces, hvor vi fjerner gamle hudceller og gør plads til nye.

Hvad gør kollagen for huden?

Hvad gør kollagen godt for i vores ansigt?

Kollagen spiller en stor rolle i at holde huden omkring ansigtet ung. Det giver styrke, elasticitet og hydrering, der alle giver en synligt ungdommelig teint. Dette gør din hud:

1. Dugfrisk og fyldig
2. Fast og glat
3. Med en sund glød
4. Smidig og elastisk
5. Det sarte øjenområde ser lyst og revitaliseret ud
 
Vores kollagenniveauer er højest, når vi er unge, og derfor har børn så glat hud. Men efterhånden som vi modnes, bliver kollagenproduktionen naturligt langsommere. Så tidligt som i 20'erne mindskes vores kollagenniveauer med omkring 1 % hvert år. Fra da af er vores kroppe simpelthen ikke i stand til at erstatte det kollagen, vi mister, så hurtigt som det nedbrydes. Kollagenfibrene bliver også tyndere og svagere.

Kvinde med langt mørkt hår

For vores hud betyder det, at vi begynder at miste vores ungdommelige udstråling og bemærker de karakteristiske tegn på aldring:
 
·     Tørhed
·     Papiragtig hud
·     Tab af elasticitet 
·     Hængende hud 
·     Fine linjer og rynker


Kollagen rynker

Efterhånden som vores krop ældes, og vi producerer mindre kollagen, bliver vores hud tyndere, tørrere og mindre elastisk. Det er det, der fører til, at der dannes rynker og fine linjer på hudens overflade. Hos NIVEA er vi store fortalere for at omfavne skønheden i moden hud, inklusive rynker, men vi forstår også, at det er vigtigt at føle sig godt tilpas og selvsikker i vores hud. Så hvis du søger at reducere rynker, er en måde at gøre det på at booste dine kollagenniveauer.
Kvinde med en Nivea ansigtscreme

Sådan genopretter du kollagen i ansigtet

Den gode nyhed er, at der er et par måder, hvorpå vi kan hjælpe med at stimulere produktionen af kollagen i vores hud, når den bremses – selv for moden hud.
 
Et godt sted at starte er ved at inkorporere kollagen i din hudplejerutine. Når det kommer til creme med collagen, så invester i produkter, der indeholder kollagen-aminosyrer, der er små nok til faktisk at trænge ind i huden og ikke bare lægge sig oven på den.
 
Vores NIVEA Cellular Expert Lift Pure Bakuchiol Anti-Age Day Cream SPF30 har en innovativ formula med nøje udvalgt Pure Bakuchiol, der markant booster kollagen og redefinerer ansigtets konturer. Makro- og mikrohyaluronsyre fugter intensivt og udglatter hudens overflade, mens den trænger ind i dybere lag, for en langvarig, rynke-reducerende og "udfyldende effekt".

Om natten kan du prøve vores NIVEA Cellular Expert Lift Anti-Age Night Cream. Sammen med Pure Bakuchiol og Macro & Micro Hyaluronic Acid har den også en kraftfuld natbalsamformula, der booster kollagen og styrker huden, mens du sover. 
 
Begge cremer er velegnede til alle hudtyper, også hvis du har tendens til følsomhed. 

At vælge de rigtige hudplejeprodukter er ikke den eneste måde at øge kollagenniveauet på. Her er nogle enkle tips og tricks, du kan tilføje til din hverdag for at få et kollagenboost:

1. Ansigtsmassage

At massere huden på dit ansigt kan hjælpe med at stimulere kollagenproduktionen og styrke muskelhukommelsen. Hvis musklerne i dit ansigt er mere tonede, vil de være bedre til at bevare hudens stramhed, og mere blod vil blive cirkuleret rundt i huden, hvilket hjælper med at opnå en glødende teint.

2. Hold dig hydreret

At drikke masser af vand er altid en god idé for at skylle toksiner ud og holde din teint klar. At holde huden hydreret hjælper også med at give en hudbarriere mod vandtab. Kollagen er i stand til at binde sig til vand og kan naturligt blødgøre huden for at hjælpe med at opretholde fugtniveauet, hvilket giver dig klarere og mere ensartet hud.

3. Spis godt

At spise de rigtige næringsstoffer nærer ikke kun vores kroppe, men hjælper den med at lave mere kollagen. Proteinrige fødevarer, som knoglebouillon, laks, svinekød, kylling og æggeblommer er et godt valg. Sørg også for måder at øge dit indtag af C-vitamin på. Uden C-vitamin kan kroppen ikke danne, lagre eller syntetisere kollagen, og den er ansvarlig for at holde celler sammen under dannelsen af kollagen. Fødevarer som broccoli, rosenkål, jordbær og ananas har alle et højt indhold af C-vitamin.

4. Forbedr din livsstil

Pas på ting, der hæmmer produktionen af kollagen og fremskynder hudens aldring. Rygning er en stor en, da det begrænser blodtilførslen til dit ansigt, hvilket holder huden smidig og sund. Solskader er en anden faktor, der skal undgås. UVA-stråler trænger dybt ind i dermis og kan beskadige kollagenfibre. Overdreven indtagelse af sukker og alkohol kan også nedsætte kollagenniveauet og bør undgås.


Kollagen og hyaluronsyre

Hyaluronsure nævnes ofte sammen med kollagen, men hvordan hænger de sammen? Hyaluronsyre er faktisk ikke en syre, men ligesom kollagen produceres den naturligt i kroppen og findes ofte i hudplejeprodukter. Hyaluronsyre er et fugtighedsbevarende middel, hvilket betyder, at det har fugtbevarende evner og spiller en nøglerolle i hudens hydrering. Det er en lignende historie med kollagen, fordi vi efterhånden som vi bliver ældre producerer mindre hyaluronsyre, hvilket får vores hud til at føles stram, får vores teint til at se tør og mat ud og gør linjer synlige. 
 
Hyaluronsyre hjælper med at binde vand til kollagen og fanger det ind i huden, hvilket får den til at virke fyldigere, mere dugfrisk og mere hydreret. Da moden hud kan være tør, er det endnu vigtigere at kigge efter hudplejeprodukter med både kollagen og hyaluronsyre, der kan hydrere huden dybt, samtidig med at det hjælper med at bekæmpe tegn på aldring.

Kvinde griner

Sådan bruges kollagen på huden

At ændre din hudplejerutine er en nem måde at stimulere kollagen funktion i huden på. Når du tager en ny hudplejerutine i brug, er det vigtigt at gøre det langsomt. Start med ét målrettet produkt til at begynde med, vær omhyggelig med at følge produktets instruktioner, og byg op derfra.Vores enkle hudplejetips og råd er der til at hjælpe dig. Husk at tjekke med en hudlæge eller læge, når du prøver nye produkter – især hvis du har følsom hud.