woman avoiding dark circles under eyes

Sådan slipper du af med mørke rander under øjne

Få NIVEAs ekspertråd om, hvordan du kan slippe af med mørke rander under øjne samt nogle af årsagerne til og behandling af dem.

Sådan slipper du af med mørke rander under øjne

Vi lider alle med dem fra tid til anden: mørke rander under øjne. Hvad der forårsager mørke rander under øjnene varierer – fra søvnløse nætter til genetiske årsager. I denne artikel kan du læse om, hvad der forårsager mørk under øjnene, men selvfølgelig også hvordan du kan fjerne de mørke rande under øjnene.

Hvad er mørke rander under øjne?

Mørk under øjnene er faktisk en synlig effekt af blodkar, der bliver mørkere, når din krop ikke får nok ilt eller fugt. Det er ikke overraskende, at øjnene er det første, der bliver ramt: huden under øjnene er meget tynd, fordi den ikke indeholder fedtvæv. I stedet er der mange blodkar og lymfeknuder. Hvis kroppen ikke får ilt eller væske nok, flyder blodet langsommere og er mørkere i farven. Disse blodkar er synlige gennem den fine, næsten gennemsigtige hud under øjnene. Afhængigt af din hudtype vil skyggerne under dine øjne være brunlige eller blålige. I nogle familier er mørke rander genetisk betinget – hvilket betyder, at den meget tynde hud omkring øjnene er arvelig.
 
Læs videre for alt, hvad du behøver at vide om, hvordan du slipper af med mørke rande under øjnene og behandling af mørke rande under øjnene.

Hvad forårsager mørk under øjnene?

Hvad forårsager mørk under øjnene?

Hvad der forårsager mørke rander under øjne er forskelligt fra person til person. De opstår ofte, når man har fået for lidt søvn, men der er masser af andre årsager til mørke rande under øjnene.

Mørke rander under øjne er særligt almindelige hos disse grupper af mennesker:

- Folk med mørkere hudtoner er ofte mere tilbøjelig til at få hyperpigmentering
- Ældre mennesker med tyndere hud bliver mere tilbøjelige til at få mørke rander under øjnene
- Mennesker med nogle medicinske problemer, såsom problemer med skjoldbruskkirtlen

Mens nogle mennesker måske er mere tilbøjelige til det end andre, er der mange årsager til mørke rander under øjne, og de fleste af os vil lide af mørke rander under øjne på et tidspunkt. 

Lad os se på, hvad der forårsager mørke rander under øjne:
kvinde klar til at gå ud
Hvad forårsager mørk under øjnene?

1. Livsstil

Vores livsstil er ofte en af de største årsager til mørke rander under øjne. Dårlig søvn, at drikke for meget vin eller at ryge giver for lidt ilt i blodet – hvilket kan føre til mørk under øjnene. 
sund kost til at bekæmpe mørke rande under øjnene
Hvad forårsager mørk under øjnene?

2. Kost

Din kost kan også være en af årsagerne til mørke rander under øjne. Spiser du usundt, vil du ofte have mangel på vitaminer og mineraler – det første tegn på mangel på C-vitamin og zink kan være mørke rander under øjnene. Jernmangel, en tilstand, hvor blodet mangler røde blodlegemer, kan også forårsage mørke rander under øjne.

Ændringer i din kost kan reducere forekomsten af mørke rander under øjne. Fødevarer, som er rige på K-vitamin (blåbær, blomkål, granatæble og tomater), kan hjælpe med at fjerne mørke rander under øjnene. Fødevarer, som er rige på E-vitamin, såsom mandler, jordnødder og solsikkefrø, vil også hjælpe med at reducere mørke rande under øjne, mens jernholdige fødevarer som rødt kød, bælgfrugter, spinat og skaldyr også kan forhindre anæmi. 
kvinde undgå mørke rande under øjnene
Hvad forårsager mørk under øjnene?

3. Medicinsk årsag

Mørke rander under øjne er ofte ufarlige, men de kan også have en medicinsk årsag, som du altid bør drøfte med din læge.

Medicinske årsager bag mørke rande under øjne omfatter:

 • Anæmi (jernmangel) – lavt jernniveau i kroppen, hvilket resulterer i en dårlig tilførsel af iltet blod til huden, herunder under øjnene.
 • Skjoldbruskkirtelproblemer – skjoldbruskkirtelsygdom kan skabe væskeophobning, især omkring øjnene, og denne hævelse kan føre til mørke rander under øjne.
 • Psoriasis eller eksem i ansigtet – disse tilstande inflammerer og irriterer huden, hvilket kan føre til rødme eller formørkelse af huden. De har også en tendens til at klø, og gnidning af området vil yderligere forværre mørke rander under øjne.
lavendel
Hvad forårsager mørk under øjnene?

4. Allergier

Lider du af høfeber og gnider du dig meget i øjnene? Hyppig gnidning forårsager irritation af følsom hud og kan forværre mørke skygger under øjnene. 
kvinde ser på sin telefon
Hvad forårsager mørk under øjnene?

5. Skærme

At sidde foran sin computer i mange timer belaster øjnene meget og kan få blodkarrene omkring øjnene til at forstørres, hvilket nogle gange forårsager mørke rande under øjnene. 
kvinde afstressende
Hvad forårsager mørk under øjnene?

6. Stress eller angst

Underliggende psykologiske årsager? Stress på arbejdet eller i dit privatliv eller generel angst kan også være årsager til mørke rander under øjne. 
kvinde sover
Hvad forårsager mørk under øjnene?

7. Træthed

For mange af os er dette den mest almindelige årsag til mørke rande under øjne.

Ikke at få nok søvn kan gøre huden mat og bleg og vise sig ved mørkt væv og blodkar under huden. Søvnmangel kan også få væske til at samle sig under dine øjne, hvilket får dine øjne til at se hævede ud. Nogle gange kan det, der ser ud til at være mørke rander under dine øjne, være skygger fra hævede øjenlåg. Omvendt kan for meget søvn også forårsage mørke rander under øjne.

kvinde der behandler mørke rande under øjnene
Hvad forårsager mørk under øjnene?

8. Aldring

Mørke rande under øjne er mere almindelige, efterhånden som vi bliver ældre, da huden bliver tyndere og mister sit fedtvæv og dermed sin elasticitet. Tyndere hud omkring øjnene gør, at blodkarrene under din hud bliver mere synlige, og området kommer til at se mørkere ud. 

Hævede øjne udvikler sig også, efterhånden som vi bliver ældre, og igen kan det, vi ser som mørke rander under øjne, være de hævede øjenlåg, der kaster skygger eller hulninger under dine øjne, der udvikler sig som en normal del af aldring.
kvinde griner
Hvad forårsager mørk under øjnene?

9. Dehydrering

Når din krop mangler vand, kan huden omkring dine øjne blive mat, og dine øjne ser slappe og indsunkne ud på grund af den tætte nærhed af knoglen omkring dine øjne. 
familie leger på sofaen
Hvad forårsager mørk under øjnene?

10. Genetik

Mørke rande under øjnene kan være arveligt. Undersøgelser har fundet ud af, at hvis nogen har mørke rande under øjnene, vil disse sandsynligvis forekomme hos andre familiemedlemmer.

familie ved stranden
Hvad forårsager mørk under øjnene?

11. Solen

Huden på vores øjenlåg er den tyndeste i kroppen og er derfor særligt modtagelig for solskader og hyperpigmentering – som kan vise sig som mørke rander under øjne. Sørg for at smøre solcreme på det sarte øjenområde for at undgå mørke rande under øjnene. 
Nu hvor vi ved, hvad der forårsager mørke rander under øjne – hvordan slipper vi så af med dem?

Sådan slipper man af med mørke rander under øjne

Er du i tvivl om, hvordan du kan slippe af med mørke rander under øjne? Bare rolig, du kan forhindre mørke rander med et par enkle tricks. Få nok søvn, og drik masser af vand til at starte med. Hjemmeremedier og specielle øjencremer til mørke rander kan også hjælpe med at slippe af med eller camouflere mørke rande under øjnene. Specialprodukter, der indeholder ingredienser designet til at målrette mod mørke rander under øjne, vil også hjælpe med at revitalisere huden omkring dine øjne.

Sådan slipper man af med mørke rander under øjne:

 • Få længere og bedre søvn – nogle eksperter mener, at sove på ryggen med hovedet let hævet vil hjælpe med at reducere mørke rander under øjne
 • Drik masser af vand – tør hud er en væsentlig årsag til mørke rande under øjnene
 • Skær ned på koffein – især kaffe kan virke dehydrerende og suge det klareste fra huden omkring dine øjne
 • Motion – at træne stimulerer blodgennemstrømningen, hvilket hjælper med at holde huden sund
 • Brug solbriller på solrige dage for at reducere hyperpigmentering og hjælpe med at forhindre forekomsten af mørke rande under øjnene
 • Hold op med at ryge – rygning og passiv rygning forværrer mørke rande
 • Arbejd på at reducere stressniveauet – sunde livsstilsvaner kan hjælpe med at mindske forekomsten af mørke rande – dette inkluderer at reducere dit alkoholindtag og øge mængden af frugt og grønt, du spiser
kvinde smilende uden mørke rande under øjnene

Behandling af mørke rander under øjne – øjencremer

kvinde, der bruger øjencreme for at undgå mørke rande under øjnene

Behandling af mørke rander under øjne inkluderer øjencremer, som kan hjælpe med at reducere deres forekomst. De forsyner huden med vigtige ingredienser, som har en positiv effekt på det tynde væv under øjnene. Vil du have et yngre look? Så brug NIVEA Q10 Power Firming Eye Cream. Denne formula indeholder de samme aktive ingredienser som dem, der findes i huden, og hjælper med at reducere rynker og mørke rande under øjnene eller omkring øjnene. 
 
LUMINOUS630 ANTI-DARK SPOT Serum behandler tre hovedårsager til mørke rander; pigmentering, dehydreret hud og hævet og mat hud for synligt at reducere mørke rander under øjne.

Hvordan bruger man øjencreme? Dup forsigtigt øjencremer ind i huden uden at gnide: Brug fingerspidsen, og dup fra den inderste øjenkrog og udad.


Behandling af mørke rander under øjne – de bedste hjemmeremedier til mørke rander

 

 • Sort te hjælper med at reducere hævelse og frigiver antioxidanter til huden. Prøv at placere to kolde teposer på dine lukkede øjne i 10 minutter. Dette vil hjælpe med at opfriske huden og reducere mørke rander under øjnene!
 • En massage med mandelolie for bedre blodcirkulation. Masser forsigtigt huden omkring dine øjne med et par dråber olie, mens du altid arbejder indefra og ud. 
 • Agurk er en gennemprøvet metode til at slippe af med mørke rander under øjnene. Den indeholder mange vitaminer og har en høj fugtgivende effekt. Prøv at lægge agurkeskiver på dine lukkede øjne for at hjælpe med at bekæmpe mørke rander under øjnene.
 • Førstehjælp fra køleskabet: Særlige øjenmasker med gel, som du opbevarer i køleskabet, er en lidt dyrere løsning – men effektiv. De hjælper med at indsnævre lymfe- og blodkarrene omkring øjnene, hvilket igen hjælper med at reducere forekomsten af mørke rander under øjnene.
 
agurk

Behandling af mørke rander under øjne – øjencremer med farve

Uanset om dine mørke rande under øjnene er genetisk bestemt, eller du ikke har fået nok søvn, er concealer en mirakelkur til at camouflere mørke rander eller poser under øjnene. Concealer fås i stiftform eller som en tynd creme. Vælg helst en nuance lysere end din naturlige hudtone eller den makeup du bruger. Tommelfingerreglen er: en lille mængde er nok til at skjule mørke rande. Påfør concealeren direkte under øjet med en fin børste eller med fingerspidserne, og fordel jævnt.


Bland forsigtigt concealerfarven med din hudtone, så du ikke kan se de kontrasterende cirkler. 


Hudfyldende kollagen og fugtgivende hyaluronsyre er nøglen til at mindske mørke rande under øjne. Udtyndet hud og mat, dehydreret hud under øjnene følger normalt med mørke rander under øjne.