ung kvinde stående i solen

Hvad er melanin? Hvad gør det for huden?

Opdag, hvad melanin er, hvordan det produceres, hvad det gør for huden, og hvordan du kan reducere eller afbalancere produktionen.

HVAD ER MELANIN? HVAD GØR MELANIN?

Melanin er et komplekst stof afledt af aminosyren tyrosin. Det findes i forskellige mængder i menneske- og dyrehud, hvilket giver dig din øjen-, hår- og hudfarve.
 
Vores hudfarve varierer baseret på faktorer såsom blodgennemstrømning, kost og melanin, som altsammen er produceret af celler kaldet melanocytter. Selvom antallet af melanocytter er ens blandt mennesker, giver den varierende melaninproduktion forskellige hudfarver. 
 
Melanin beskytter huden mod solen, og øget produktion fører til en solbrun farve, som derfor hjælper med at beskytte din krop mod solskoldning.

TYPER AF MELANIN

Melanocytter skaber to synlige slags melanin, som er forskellige med hensyn til deres farvetone og placering på kroppen:

 1. EuMelanin:
  Kommer i sorte og brune varianter, hvilket bidrager til de mørke toner i hud, øjne og hår. EuMelanin bestemmer hårfarven, og blondt hår opstår som følge af fravær af sort EuMelanin og en lille mængde brun EuMelanin.

 2. PheoMelanin:
  PheoMelanin, der er ansvarlig for pigmenter i lyserøde områder som læber og brystvorter, er fremherskende hos personer med rødt hår, når det kombineres i samme mængde med EuMelanin.

FORSKELLIGE NUANCER MELANIN I HUDEN

Din hud får sin farve på grund af produktionen af melanin i melanosomerne, som er organeller placeret i melanocytterne. Disse celler findes i den nederste del af hudens epiderm kaldet basallaget. De har lange grene, som fordeler melanosomerne, der indeholder melanin, jævnt i de øverste lag af huden. Farven på din hud afhænger af, hvor meget brun-sort (EuMelanin) eller gul-rød (PheoMelanin) der er, og også af hvor mange melanosomer der er i melanocytterne.
Melaninproduktion

HVOR PRODUCERES DET?

Melanin fremstilles af melanocytter, som findes i det basale lag af epiderm (hudens øverste lag) og hårsækkene. De er også til stede i forskellige dele af din krop såsom:

 • Fedtvæv
 • Øjets iris
 • Specifikke områder i din hjerne
 • Visse områder af din 'binyre', som findes øverst på hver nyre
 • Dit indre øre
Hvad gør melanin?

HVORDAN BESKYTTER MELANIN HUDEN?

kvinde, der bruger Nivea Sun Triple Protection creme
 1. Forsvar mod UV-stråling

  Melanin, mest Eumelanin, bidrager til beskyttelsen af dine celler i det ydre hudlag, kendt som epidermis, mod skadelige UV-stråler, herunder UVC, UVB, UVA og blåt lys. Denne beskyttelse opnås ved at absorbere UV-lys, der hjælper med at forhindre skader på dine hudcellers følsomme DNA. Man skal dog bemærke, at denne beskyttelse ikke er komplet, og at solbeskyttelse er nødvendig selv for personer med mørk hud.

 2. Hudens naturlige barriere

  Melanin fungerer også som et forsvar mod skadelige partikler kaldet "reactive oxygen species" (ROS). Melanin virker som en antioxidant, neutraliserende ROS, der dannes, når UV-lys skader huden. Uden beskyttende enheder som antioxidanter kan disse ROS forårsage stress og beskadige vores celler.
   
  Det er vigtigt at bemærke, at disse beskyttende virkninger hovedsageligt er forbundet med eumelanin. Pheomelanin, som produceres i mennesker med lys hud, har en meget svagere beskyttende effekt og kan endda generere stoffer, der kan reagere med DNA og forårsage mutationer. Så glem ikke at smøre din solcreme på, selvom du allerede er solbrændt.
Faktaoversigt

MELANIN

Melanintyper: 
Melanin, afledt af aminosyren tyrosin, findes i to hovedtyper - EuMelanin (mørkebrun) og PheoMelanin (rød eller gul nuance).

Hudens forsvarsmekanisme:
Melanin fungerer som et naturligt forsvar, absorberer UV-stråler og hjælper med at forhindre skader på hudens DNA, ligesom at den beskytter mod UVC, UVB, UVA og blåt lys.

Konsekvenser af melaninmangel:
Utilstrækkeligt melaninniveau er forbundet med hudlidelser (vitiligo, albinisme, melasma), øget risiko for synstab, solskader og høreproblemer i det indre øre.

Sådan balanceres melaninniveauer:
Metoder til at hjælpe med at balancere melaninniveauer omfatter brug af tilpassede solcremer, behandling af hyperpigmentering med hudplejeprodukter, en afbalanceret kost, der er rig på antioxidanter, A-, C- og E-vitamin og at undgå solarier.

KONSEKVENSER AF MELANINMANGEL

Mangel på melanin er forbundet med forskellige hudlidelser og sundhedsproblemer, herunder:
 1. Vitiligo:
  Denne tilstand fører til tab af hudfarve, hvilket resulterer i hvide pletter. Tilstanden opstår, når immunsystemet ødelægger melanocytter. Mens vitiligo kan påvirke alle, er det normalt mest mærkbart hos mennesker med en mørkere hud.

 2. Albinisme:
  En sjælden tilstand karakteriseret ved meget lidt melanin, der forårsager bleg hud, hvidt hår og blå øjne. Mennesker med albinisme har også en øget risiko for synstab og solskader.

 3. Pigmenttab efter hudskade:
  I tilfælde af hudinfektioner, forbrændinger eller blærer kan kroppen have svært ved at erstatte melanin i det beskadigede område.

 4. Høretab:
  En mangel på melanin i det indre øre er forbundet med høretab. Mennesker med utilstrækkelig melanin har en højere risiko for høreproblemer.
Sådan balanceres melaninniveauer

SÅDAN REDUCERES OVERSKYDENDE MELANIN

Visse mennesker genererer et overskud af melanin, en tilstand, der kaldes hyperpigmentering. Dette er en godartet ting, og mennesker med øget melaninproduktion udvikler typisk mørke pletter på huden sammenlignet med de omkringliggende områder.
 
Der er forskellige behandlingsmuligheder for hyperpigmentering. For eksempel kan påføring af solbeskyttelse med en SPF på 30 eller mere dagligt reducere virkningen af UV-stråler på huden og hjælpe med at forhindre fremkomsten af pletter.
 
Hvis du oplever høje niveauer af overskydende melanin, eller hvis du er i tvivl om arten af dine pletter (uregelmæssige pletter, forhøjede pletter, der skifter farve), anbefales det at konsultere din læge, som vil være i stand til at kontrollere, at det er ikke en mere farlig tilstand, og som kan anbefale specialiserede topiske behandlinger eller specifikke behandlinger.

SÅDAN BALANCERES MELANINNIVEAUER

En femtrins hudplejerutine for at hjælpe med at balancere overskydende melanin i de øverste lag af huden:

For at imødekomme bekymringer relateret til melaninoverskud såsom hyperpigmentering eller ujævn hudfarve er det vigtigt at skræddersy din hudplejerutine efter dette.

blond kvinde, der bruger NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Face Treatment Serum

1. Rens

Begynd med at rense din hud med en skånsom rens tilpasset din hudtype for effektivt at fjerne snavs, olie og urenheder.
Dette er målrettet eksfoliering, som er afgørende for at behandle mørke pletter og ujævn hudtone. At inkorporere en eksfoliering hjælper med at fjerne døde hudceller og fremme celleomsætning, og det kan hjælpe med gradvist at mindske forekomsten af mørke pletter.

 

2. Serum

Følg op med en hydrerende serum såsom NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Face Treatment Serum, der er beriget med Hyaluronsyre og den patenterede Luminous-ingrediens, som virker ved at afbalancere eksisterende pigmentering for at falme pletter og forhindre deres forekomst.

 

3. Tilfør fugt

Sørg for at påføre en fugtighedscreme som f.eks. NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Day Fluid SPF50, der fungerer på begge celleniveauer for at få mørke pletter til at falme og forhindre deres fremkomst, samtidig med at den beskytter huden mod solinduceret fotoaldring, ligesom at den giver en mat finish.

Til aftenrutinen kan du påføre NIVEA Cellular Luminous630 Anti Dark-Spot Even Tone Night Cream, der er formuleret med hyaluronsyre og den patenterede Luminous630®-ingrediens for at styrke huden om natten, alt imens den reducerer udseendet af mørke pletter og hyperpigmentering med et synligt resultat fra 4 uger*.

Advarsel: Brug ikke produkter, der indeholder LUMINOUS630®, mere end fire gange om dagen.

*Produktbrugstest, 80 kvinder, 5 uger

4. Øjencreme

Påføring af øjencreme kan hjælpe med at reducere forekomsten af mørke rande, hævelser og fine linjer omkring øjnene. Det giver fugt til sart hud, forbedrer hudens tekstur og hjælper med at bevare et ungdommeligt og strålende udseende.

NIVEA Luminous630 Dark Spot Solution Anti Dark-Circles Eye Cream er formuleret med den patenterede Luminous630-ingrediens for at hjælpe med at balancere udseendet af uregelmæssigheder i pigmentering og synligt reducere mørke rande omkring øjnene.

5. Daglig solbeskyttelse

Du vil måske bemærke, at det er vigtigt at genpåføre SPF-beskyttelse ofte i løbet af dagen for at bevare hudens sundhed og udstråling.
NIVEA UV Face Shine Control Cream SPF30 beskytter din hud øjeblikkeligt mod soleksponering og andre UV-inducerede hudskader i ansigtet med en øjeblikkelig og langvarig mat effekt.

Sometider kan strækmærker også være til stede, hvis der er melaninmangel. Hvis du bemærker strækmærker på din krop, tilbyder NIVEA Luminous-serien NIVEA Anti Stretch Marks Body Serum for at udjævne hudtonen med de første synlige resultater inden for to uger.

Hvis du foretrækker en mere cremet konsistens, kan du bruge NIVEA Anti Marks & Spots body cream i stedet for. Den giver 48 timers fugt og reducerer synligheden af mærker på 4 uger***.

Én påføring om dagen på det målrettede område er tilstrækkeligt. Brug kun ét produkt, der indeholder LUMINOUS630® på din krop om dagen.
 
*Forbrugertest, 89 deltagere
**Instrumental test, 33 emner
***Forbrugertest, 87 deltagere

 

ER DET MULIGT AT BOOSTE ELLER REDUCERE MELANIN FOR EN SUND TEINT?

Der findes ingen sikker metode til at øge melaninniveauet i huden for at øge kuløren. Imidlertid kan specifikke næringsstoffer hjælpe med at beskytte huden mod UV-skader.
ung kvinde, der bruger Nivea Luminous Anti Spot Håndcreme

1. Antioxidanter

Antioxidanter er lovende til at hjælpe med at beskytte huden mod frie radikaler, som kan dannes efter UV-eksponering. Nogle mikronæringsstoffer samt flavonoider eller polyfenoler, som findes i de planter, folk spiser, virker som kraftfulde antioxidanter, som kan være nyttige til at beskytte huden mod ydre påvirkninger. Mikronæringsstoffer kan også stimulere produktionen af melanin. Nogle af dem kan booste melanin, mens andre kan hjælpe med at reducere niveauet.

For at få flere antioxidanter, kan du prøve at spise fødevarer som mørke bladgrøntsager, mørke bær, mørk chokolade og farverige grøntsager. Det kan også være nyttigt at tage vitamin- og mineraltilskud.

 

2. A-vitamin

A-vitamin er afgørende for at holde din hud sund og kan spille en rolle i melaninproduktionen. Du får A-vitamin fra din kost, især fra grøntsager med betakaroten såsom gulerødder, søde kartofler, spinat og ærter.

3. E-vitamin

E-vitamin er afgørende for at holde din hud sund og fungerer som en antioxidant, der kan hjælpe med at beskytte huden mod solskader og for tidlig aldring. Denne effekt kan også hjælpe med at beskytte melaninproducerende celler og hjælpe med at opretholde melaninniveauer i huden.
 
I tilfælde af hyperpigmentering har nogle undersøgelser vist, at E-vitamin påført på huden kan reducere melaninproduktionen.
 
For at øge dit E-vitaminindtag kan du enten tage kosttilskud eller inkludere flere fødevarer rige på E-vitamin i din kost såsom grøntsager, korn, frø og nødder.

4. C-vitamin

Ligesom A- og E-vitamin opfører C-vitamin sig som en antioxidant. Det er vigtigt for at opretholde sunde slimhinder og kan have en vis indflydelse på melaninproduktionen og hudbeskyttelse.
  
At inkludere C-vitaminrige fødevarer i din kost såsom citrus, bær og grønne bladgrøntsager har gavnlige virkninger på huden. Når det påføres din hud, kan det også hjælpe med at lysne mørke pletter ved at bremse aktiviteten af et enzym kaldet tyrosinase. Folk bruger det ofte i hudpleje for at reducere mørke pletter og endda til behandling af mørke pletter på tandkødet.

 

Det anbefales dog at konsultere din læge, før du integrerer nogen former for kosttilskud i din daglige kost.


SÅDAN BLIVER DU SOLBRÆNDT UDEN AT ØGE MELANIN

Selvom det ikke er sikkert at øge din melaninproduktion ved at bruge solarie, kan du få din hud til at se mere solbrændt ud uden at udsætte dig selv for skadelige UV-stråler takket være selvbrunerprodukter. Solfrie selvbrunere øger ikke melanin i din hud eller giver nogen UV-beskyttelse, men de efterlader en pigmenteret effekt på din hud. 

Dette pigment kaldes melanoidin, som kan vare et par dage og derefter falme, efterhånden som din hud producerer nye celler.

Hvis du derimod ønsker at skjule brune pletter i dit ansigt forårsaget af solen og samtidig få en mere ensartet tonet effekt, kan du også bruge NIVEA Cellular630 Anti Dark-Spot Tinted Fluid SPF 20, som virker dobbelt ved naturligt at dække ufuldkommenheder, samtidig med at mørke pletter reduceres med synlige resultater på 4 uger*.

*Klinisk evaluering, 48 kvinder, 12 uger

OPSUMMERING

Melanin skaber din huds farve og fungerer som et naturligt forsvar mod UV-stråling. Imidlertid kan et overskud af melanin, ofte forårsaget af faktorer som soleksponering og hormonelle udsving, føre til hyperpigmentering og mørke pletter. For at forhindre disse i at blive mørkere og for at mindske risikoen for hudskader anbefales det at bruge solcremer med høj SPF.
 Derfor er det meget vigtigt at skræddersy en hudplejerutine gennem rensning, målrettede serummer og fugtighedscremer med solbeskyttelse.
 
Derudover understøtter inkorporering af antioxidanter og A-, C-, og E-vitamin i ens kost hudens funktion og dens beskyttelse. Du bør også undgå skadelig praksis som at gå i solarie. Brug i stedet selvbrunerprodukter, som kan hjælpe med atopnå en strålende teint uden at udsætte huden for UV-stråler.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL:

HVORDAN BIDRAGER MELANIN TIL HUDENS FORSKELLIGE NUANCER?

Melanocytter – celler, der er ansvarlige for produktionen af melanin – samles i den nederste del af epidermis kaldet basallaget. Melaninen indeholdt i melanosomerne vil derefter migrere til overfladen af huden. Hudens farve afhænger af typen af melanin (brun-sort for euMelanin og gul-rød for pheoMelanin) og af deres mængde samt af fordelingen af melanosomer i cellerne på hudens overflade.

ER DER SPECIFIKKE NIVEA-PRODUKTER, DER KAN HJÆLPE MED AT REDUCERE MELANINRELATEREDE BEKYMRINGER SOM HYPERPIGMENTERING?

Ja, du kan bruge NIVEA Luminous-serien til at få mørke pletter til at falme, hvilket er forbundet med for meget melanin, eller til at forbedre strækmærkers udseende. NIVEA Anti Stretch Marks Body Serum og NIVEA Anti Marks & Spots kropscreme kan bruges til dette formål for at hjælpe med at opnå en mere ensartet hudtone.

HVAD ER NOGLE AF DE VIGTIGSTE NÆRINGSSTOFFER ELLER VITAMINER NÆVNT I ARTIKLEN, SOM KAN PÅVIRKE MELANINPRODUKTIONEN PÅ EN NATURLIG MÅDE?

Antioxidanter, A-, E, og C-vitamin som næringsstoffer, der kan påvirke melaninproduktionen positivt eller negativt. Disse kan fås gennem en afbalanceret kost eller kosttilskud.

HVAD ER MELANINENS ROLLE I FORSVARET MOD REAKTIVE OXYGENARTER (ROS)

Melanin fungerer som en antioxidant, der beskytter hudceller mod skadelige molekyler kendt som reaktive oxygenarter (ROS) genereret af UV-lys. Denne beskyttelse hjælper med at forhindre oxidativ stress, som kan forårsage betydelig skade på celler.

HVORDAN KAN MELANINNIVEAUER PÅVIRKES AF MILJØFAKTORER ELLER LIVSSTILSFAKTORER?

Visse livsstilsfaktorer såsom soleksponering og generel sundhed kan påvirke melaninniveauer og hudens udseende.