HVAD ER HYPERPIGMENTERING

Alt du skal vide om hyperpigmenering, hudforandringer og melanin.

HYPERPIGMENTERING: HVAD ER DET OG HVORDAN BEHANDLER DU DET?

Ujævn hudtone eller -farve, kendt som hyperpigmenterin,  er en almindelig hudforandringstilstand, hvor mørke eller brune pletter i huden fremkommer (ofte kaldet sol- eller alderspletter), ofte i områder, der regelmæssigt eksponeres for solen, såsom ansigtet og hænderne. Der er forskellige slags hyperpigmentering. Det kan fremkomme i små ormåder, dækker større områder eller - i sjældnere tilfælde - på hele kroppen. Hyperpigmentering kan påvirke mænd og kvinder af alle aldre, hudtyper og hudfarver.

Her tager vi et kig på, hvad hyperpigmentering er, melanin, ændringer i huden og behandlinger.

Hvad er hyperpigmentering og hvad er melanin?

Melanin er hudpigment, som er ansvarlig for at give din hud sin farve; pigmentering henviser til farven på din hud. Hyperpigmentering sker, når din hud producerer mere melanin end normalt. Det overskydende hudpigment giver det berørte område et mørkere udseende end huden omkring det, hvilket fører til ujævn pigmentering - også kendt som hyperpigmentering. 

Hvad forårsager hyperpigmentering? 

Soleksponering er hovedårsagen til disse forandringer i huden. Beskyttelse af huden med en solcreme med et højt niveau af SPF mod skadelige UV-stråler er den bedste måde at forhindre forandringer i huden eller forhindre hyperpigmentering i at blive mørkere. Andre slags hyperpigmentering, som har formet sig efter en skade eller inflammation i huden såsom snitsår, hudafskrabninger, akne eller lupus. Disse kan fremkommer hvor som helst på kroppen.

En anden årsag kan være hormonelle ændringer, alder og inflammation. Visse medicinske tilstande eller medicin kan også forårsage hyperpigmentering. (Søg altid professionel medicinsk rådgivning, hvis du mener, dette kunne være tilfældet).

HVAD ER DE FORSKELLIGE TYPER AF HYPERPIGMENTERING?

Hvordan hyperpigmentering fremkommer på kroppen vil have meget at gøre med, hvad der forårsager det, din hudtype og -farve samt andre faktorer, herunder genetik. Her er nogle eksempler på forskellige slags hyperpigmentering:

Alder

Melanocytter er celler i vores krop, som producerer melanin. Efter 30-årsalderen falder antallet af melanocytter i både soleksponeret og ikke-eksponeret hud med 8 % til 20 % hvert årti. Men cellerne, som forbliver, øges i størrelse og får mere melantonin. Dette kan forårsage sol- eller alderspletter i huden.

Solpigmentering

Soleksponering er den primære årsag til hyperpigmentering, da det er UV-stråler, der udløser produktionen af melanin, som forårsager den ujævne pigmentering. Melanin er det brune hudpigment, som bestemmer farven. Det er kroppens forsvar mod skadelige UV-stråler. Det frigives i større mængder, når man overeksponeres for UV-stråler, for at kunne beskytte huden. Denne øgning i melaninniveau er det, der skaber kuløren. Alders-, sol- eller leverpletter, der fremkommer på huden, normalt som pletter, der er større end en fregne, skyldes overeksponering for solen. Fregner er også en normal form for solpigmentering.

Melasma

 Melasma - også kendt som chloasma - er et større område af hyperpigmentering, som oftes udvikles i ansigtet, særligt rundt om munden og i panden. Det kan også fremkomme på maven. Hormonelle ændringer lader til at udløse melasma, og det er især almindeligt hos gravide kvinder, det rammer op til halvdelen af alle gravide, hvorfor det også omtales som svangerskabsmaske.

Post-inflammatorisk hyperpigmentering

Post-inflammatorisk hyperpigmentering er mørke eller røde mærker, som er tilbage efter huden er blevet beskadiget eller irriteret. Huden efterlades mørk og misfarvet efter en inflammatorisk hudtilstand som dermatitis eller psoriasis, såvel som akne eller forbrænding eller endda en simpel plet, der er kommet og gået (især hvis du ofte har rørt ved den). PIH er også normalt hos personer, der lider af eksem. Undgå at kradse eller pille ved akne, udslet eller pletter, da dette kan føre til inflammation og mørkere pigmentering. Hvis dette er noget, du tror, du kan have, og gerne vil have en løsning på, bør du søge medicinsk rådgivning.

Sygdom og medicin

Medicin, herunder nogle antibiotika, kan nogle gange føre til hyperpigmentering, da de kan reagere med melanin, hvilket kan resultere i hyperpigmentering på huden. Igen anbefaler vi at søge medicinsk rådgivning, hvis du tror, hyperpigmentering kan være forårsaget af dette.

SÅDAN UNDGÅS HYPERPIGMENTERING

Selvom ikke alle former for hyperpigmentering kan forhindres, er den mest effektive måde at reducere din risiko for at udvikle hyperpigmentering at begrænse din eksponering for og beskytte dig mod skadelige UV-stråler. 
Brug af solcreme med mindst SPF 15 - og ikke kun på stranden eller ved poolen - er afgørende for at forhindre solpigmentering og hyperpigmentering. Vælg en solcreme, der er såkaldt 'bredspektret', hvilket vil sige, at den vil beskytte mod UVA- og UVB-stråler. Anti-sol pigmenteringscreme har den ekstra fordel at forhindre yderligere solinducerede hudforandringer samt at beskytte huden mod forbrænding. At få indarbejdet en vane med at bære solcreme regelmæssigt hjælper med at beskytte mod hyperpigmentering forårsaget af soleksponering. Kernen i din anti-ageing, hyperpigmenteringsforebyggende rutine er en daglig ansigtssolcreme, der skal bæres selv på overskyede dage
Mens solcreme er en vigtig del af beskyttelsen mod hyperpigmentering, kan følsom hud opleve, at nogle hudplejeprodukter brænder eller svir. Ligeledes kan denne irritation skabe hyperpgimentering, særligt melasma. Til personer med sensitiv hud giver NIVEA SUN UV Face Soothing Sensitive Cream SPF50 yderst effektiv beskyttelse mod UVA/UVB-inducerede hudskader såsom for tidlig aldring af huden og er skånsom nok til at bruge på sart hud. Anti-pigmenteringssolbeskyttelse såsom NIVEA SUN UV Face Q10 Anti-Age & Anti-Pigment Cream SPF 30 indeholder en Q10-formel, som hjælper med at forebygge forekomsten af solinducerede fine linjer, rynker og ændringer i huden.

Nu hvor dit ansigt er dækket, må du ikke glemme din krop. 
Glem klistret, fedtet solskærm, uanset om dette er creme eller spray. NIVEAs ikke-fedtende, hurtigtabsorberende solcremer er nemme at påføre til hverdagsbrug. NIVEA SUN Protect & Dry Touch Sun Mist SPF 50 er især god for personer, der er på farten, med sin gennemsigtige, ikke-fedtede formel, der ikke efterlader hvide mærker. Hvis du foretrækker nærende effekter af påsmøring af solbeskyttelse giver NIVEA SUN Protect & Moisture SPF 30 fugtgivende egenskaber sammen med meget effektiv UVA- og UVB-beskyttelse.

NIVEA Luminous 630

Luminous630 Anti-Dark Spot Day Fluid

Start din dag med Luminous630 Anti-Dark Spot Dagcreme SPF 50 for tredobbelt beskyttelse mod dannelse af pigmentpletter samt mindskning af eksisterende pigmentering. Den innovative formula, beriget med celleaktiverende hyaluronsyre og E-vitamin, balancerer ny melaninproduktion, hvilket forhindrer udseendet af en ujævn hudtone

Luminous630 forhindrer ikke kun pigmentering, men bremser dannelsen af rynker, da den har en solbeskyttelsesfaktor på 50. Velegnet til alle hudtoner og gravide kvinder. Opdag det revolutionerende sortiment i dag for strålende og jævn hud. 


Luminous630 Anti-Dark Spot Serum

Søger du hurtige resulater? Luminous 630 Anti Spot Serum er dermatologisk testet og har bevist synligt at mindske opigmentpletter på fire uger. Efter otte uger vil synligheden af pletterne være faldet med hele 50%, hvilket gør dette til et vidunderligt produkt for personer, der ønsker at mindske deres pigmentering. 

Den avancerede behandling fungerer fantastisk sammen med Dagcreme – udforsk begge dele i dag.