hvorfor får man fregner?

Fregnet hud er normalt, men kun de færreste mennesker ved hvorfor de små brune pletter opstår på huden og hvordan de skal plejes.

HVAD ER FREGNER?

Find ud af hvad der forårsager fregner og hvem der har størst sandsynlighed for at få de små skønne mærker.

Hvorfor får du fregner?

Fregner er brune prikker, der kommer på hud som har fået sol. De er glatte, og hæver sig i modsætning til modermærker ikke fra huden. Fregnernes farve kommer fra pigmentet melanin. Jo mere tid du er i solen, desto mere melanin produceres. Derfor kan du opdage flere fregner efter en dag ude i solen. 

Fregner er også genetiske. Hvis nogle familiemedlemmer har større tilbøjelighed til at få fregner, så er der stor sandsynlighed for at andre i familien også vil få det. Ingen er født med fregner, men de opstår som regel i løbet af barndommen. Nogle gange forsvinder de igen, når vi bliver ældre. Bliv ikke bange, hvis dine fregner forsvinder om vinteren og bliver mørkere om sommeren - det er helt normalt. 

Kan alle få fregner?

Alle kan få fregner, men det er forskelligt hvor mørke eller lyse fregnerne er. Det afhænger af din hud- og hårfarve. For eksempel har mennesker med rødt hår og lys hud ofte tendens til fregner, men andre faktorer spiller også ind.


HVORDAN SKAL FREGNER PLEJES

Dine fregner er med til at gøre dig unik - find ud af hvordan du får det bedste ud af din smukke fregnede hud.

Smukke fregner fortjener den bedste pleje

Hud der let får fregner fortjener den bedste pleje. Det får den ved at sammensætte en god hudplejerutine, der giver huden præcis, hvad den har brug for. Da fregnet hud ofte tenderer til at være lys, så får den nemt solskader fra UVA- og UVB-stråler. NIVEA Sun Anti-Age Anti-Pigmentation Face Sun Cream indeholder effektive UVA/UVB-filtre, der giver dig den beskyttelse, din hud har brug for. Brug den også på dage, hvor solen ikke skinner, idet huden også kan blive solbrændt gennem skyerne. 

6 gode tips til pleje af fregnet hud

  • Undgå solen i døgnets varmeste timer, hvis du vil beskytte din sarte hud. 
  • Anvend altid en fugtighedscreme efter du har været ude i solen, så den fregnede hud forbliver glat og smidig. 
  • Dæk ikke dine fregner med en kraftig makeupcreme - lær i stedet at elske dine unikke mærker. 
  • For at gøre de fregnede områder mere ensartede, så anvend en øjenbrynspen og tilføj nogle få ekstra prikker.
  • Produkter med solfaktor beskytter dit ansigt mod UVA- og UVB-stråling, så inkluder en solcreme til ansigtet i din daglige hudplejerutine. 

Trin-for-trin ansigtspleje af fregnet hud

Rens

Husk altid at fjerne makeup og snavs ved at rense huden om morgenen og om aftenen. Anvend en effektiv og fugtende rens, som fx NIVEA Daily Essentials Cleansing Milk, der er mild ved din smukke fregnede hud og efterlader dig med en frisk teint.  

Trin-for-trin ansigtspleje af fregnet hud

Eksfoliering

Det er vigtigt at eksfoliere huden med en peeling som fx NIVEA Skin Refining Exfoliating Scrub. Det fjerner de døde hudceller og åbner stoppede porer.  Eksfolier dog ikke for tit, da det kan irritere huden. Vi anbefaler at peeling anvendes et par gange om ugen. 

Trin-for-trin ansigtspleje af fregnet hud

Toner

Toner fjerner overskydende talg og andre urenheder. Samtidig gøres huden klar til at blive fugtet. NIVEA Refreshing Toner efterlader den fregnede hud styrket takket være den forfriskende formulering og understøtter hudens naturlige fugtbalance. 

Trin-for-trin ansigtspleje af fregnet hud

Fugtighed

Ligesom alle andre hudtyper, så skal hud med tendens til fregner have masser af fugt for at forblive strålende og smuk. Påfør en NIVEA natcreme før du går i seng for at hjælpe hudens genopbygningsproces. Om morgenen vil du vågne med en glat og frisk hud.  

Trin-for-trin ansigtspleje af fregnet hud

Påfør øjencreme

Det er vigtigt, at huden ved det sarte øjenområde får godt med fugt, da området er skrøbeligt og har tilbøjelighed til tørhed. Ved at påføre en effektiv øjencreme kan du lysne huden og minimere hævelser og mørke rande under øjnene.


KAN DU UNDGÅ AT FÅ FREGNER?

Undgå solen og brug solcreme

Lentigo

Hvad er Lentigo?

Mange mennesker forveksler Lentigo med fregner, men i modsætning til fregner, så beholder de deres pigmentering hele året rundt. Det drejer sig om brune eller sorte pletter, også kaldet leverpletter, som tit ses ved solbrændt hud og som kan gå væk over tid. 
Hvad skyldes Lentigo?

Hvis man har lys hud, eller har opholdt sig meget i solen, så kan Lentigo opstå - det ses især hos moden hud.

  • Asymmetri: Normale modermærker eller skønhedspletter er symmestriske. Hvis man tegner en streg ned gennem midten, vil begge sider være symmetriske.  Ellers kan det være noget mere alvorligt, der er værd at vende med en læge. 
  • Kanter: Modermærker, der kan medføre kræft har som regel  ujævne, hævede og takkede kanter.  
  • Farve: Har fregnerne eller skønhedspletterne/modermærkerne flere farver, så kan de være tegn på kræft.  
  • Diameter: Er væksten større end 6 mm, så får den tjekket hos din læge.
  • Forandring: Forandres størrelsen, højden og farven på skønhedspletten/modermærket så får det tjekket af en læge. 

Bemærk, at hvis du er usikker på en ny knop på kroppen, så henvend dig til din læge. 

Undgå solen

Den bedste måde at stoppe fregner er ved i første omgang at undgå at få dem.

Hold dig væk fra solens stråler, især midt på dagen, hvor solen er allerstærkest (11:00-16:00). Ophold dig i stedet i skyggen eller bliv indendøre, hvis du kan.
Anvend tøj med solfilter. Der er tøj, som beskytter mod UV-stråler, såsom langærmede bluser, bukser eller hatte. Hvis du skal ud i solen, så smør dig med SPF 50 solcreme, så du ikke udsættes for meget sol. Sørg for at smøre dig hver anden time.