Spørgsmål om deodoranter?

1. Hvad er forskellen på en deodorant og en antiperspirant?
Deodoranter bekæmper bakterier, som er det, der skaber vores kropslugte. De indeholder aktive duftstoffer, som modvirker bakterievækst og endda reducerer antallet af bakterier i armhulen. 
Antiperspiranter indeholder aktive antiperspirante ingredienser – som regel aluminiumssalte, som reducerer dannelsen af sved fra svedkirtlerne, idet de danner en midlertidig gelprop i den øverste del af hudens porer. Disse propper forsvinder over tid ved hjælp af mekanisk påvirkning og den naturlige hudfornyelsesproces. En antiperspirant er også effektiv som deodorant. Den hindrer bakterievækst pga. en lavere pH-værdi og reduceret fugt i armhulen.

2. Hvorfor indeholder NIVEA's antiperspiranter aluminiumssalte (f.eks. ACH)?
Mange ønsker at reducere deres svedproduktion samtidig med, at de ønsker deodorantens lugthæmmende egenskaber, så man undgår svedpletter på tøjet. Alle effektive antiperspiranter indeholder aluminiumssalte (f.eks. aluminiumklorohydrat). Disse salte danner en midlertidig gelprop helt øverst i svedkirtlen. Derfor frigives der mindre sved.  Ved hjælp af friktion og den naturlige hudfornyelsesproces fjernes disse propper med tiden.
 Aluminiumssalte er blevet brugt sikkert i antiperspiranter i mere end hundrede år. Ingredienser anvendt i kosmetik reguleres stringent af det Europæiske Kosmetikdirektiv og er underlagt strenge sikkerhedskontroller og videnskabelige analyser, både i og udenfor Europa.

3. Hvorfor sveder vi? Der er flere faktorer, der får os til at svede. Fysisk aktivitet får kroppens temperatur til at stige, og/eller en høj temperatur kan få hele din krop til at svede. Når man sveder på denne måde, og varmetabet fordamper, er det kroppens egen måde at regulere kropstemperaturen på. Sveden frigives via vores svedkirtler, og den indeholder primært vand og salte.
Følelsesmæssig eller psykisk stress kan også få os til at svede. I disse tilfælde sveder man hovedsageligt i armhulen, under fødderne, i håndfladerne og i panden. Denne type sved produceres ikke kun af de ekkrine svedkirtler, men også at vores aprokrine svedkirtler. Apokrin sved består af lipider og proteiner, som hudens bakterier nedbryder, og dermed kommer den karakteristiske svedlugt.  Stress-betinget sved er en evolutionsmæssig respons på truende situationer (”kamp eller flugt”) og spiller en vigtig rolle i vores non-verbale kommunikation. For at afhjælpe denne stress-betingede sved har vi udviklet NIVEA Stress Protect-sprays og -roll-ons til kvinder og mænd.

4. Er det skadeligt at forhindre sveden i at komme ud ved at bruge antiperspirant?
Kroppens evne til at regulere sin egen temperatur påvirkes ikke, når man bruger antiperspirant. Området under armen udgør kun ca. 200 cm2, hvilket er ca. 1% af kroppens overflade. Derfor er dette område alt for lille til at kunne forstyrre temperaturreguleringen. Antiperspiranter er testet sikre i mange undersøgelser, og de er godkendt til brug i kosmetikprodukter.

5. Hvorfor lugter vi?
Frisk sved er en lugtfri væske. Det er først, når hudens bakterier i armhulen nedbryder bestemte dele af sveden, såsom lipider og proteiner, at den dårlige lugt udvikles. Vi har i armhulen optimale vækstbetingelser for hudens bakterier på grund af det fugtige miljø, den høje pH-værdi, optimal næring fra sveden og de talgkirtler, der findes i dette område.

6. Hvorfor skal jeg ryste min NIVEA antiperspirant- eller deodorantspray?

Antiperspirantsprays (som f.eks. NIVEA DRY Spray) skal rystes godt for at sikre, at det antiperspirante, aktive pulver (aluminiumssalt) fordeles ensartet i spraydåsen. Hvis man glemmer at ryste den, risikerer man at få produktet ud i koncentreret form, hvilket kan få ventilen til at stoppe til eller give hvide produktrester på huden eller tøjet. Alkoholbaserede NIVEA deodorantsprays (som f.eks. NIVEA Fresh-produktserien – Fresh Pure, Fresh Natural, Fresh Flower og Fresh Comfort) behøver ikke rystes.

7. Kan brugen af deodorant forårsage gule pletter på tøjet?

Gule pletter opstår pga. en kompleks forbindelse mellem hudens lipider, talg, vaskemiddel og den aktive antiperspirantingrediens. Det er vores erfaring, at der skal være flere faktorer til stede, som f.eks. hvor ofte man bruger produktet, mængden man bruger, hvor ofte man skifter tøj, hvordan man vasker sit tøj, den enkeltes sammensætning af sved, indhold af mineraler eller sporstoffer i vandet samt selve tekstilets beskaffenhed. Den bedste måde at reducere gule pletter på er at lade deodoranten tørre helt, før man tager tøj på.

Men det er vigtigt at huske på, at gule pletter også kan forekomme uden brug af antiperspirant som f.eks. ved en misfarvet skjortekrave, hvor lipider sammen med snavspartikler i luften forårsager genstridige pletter, som er svære at få væk. I visse tilfælde er pletterne forårsaget af afsmitning fra farvet tøj. Hvis man gerne vil reducere risikoen for gule pletter på sit tøj, er NIVEA Invisible for Black & White-produkterne et godt valg.

8. Hvad kan jeg gøre for at fjerne gule pletter?
Eksisterende, gule pletter kan ikke fjernes eller mindskes ved regelmæssig/gentagen vask af tøj. Nogle gange forstærker vask endda pletterne.

Hvis du oplever pletter på tøjet, skylles det i koldt vand før almindelig vask med vaskemiddel. I mange tilfælde vil man kunne fjerne pletterne ved at lade tøjet stå i blød i en opløsning af 5% citronsyre i et døgns tid. Meget vigtigt: Skyl tøjet i rent vand, før almindelig vask med vaskemiddel ved 30°C. Desværre kan vi stadig ikke garantere, at alle pletter kan fjernes. Vær særligt opmærksom, når du vasker sarte og farvede tekstiler eller tøj med perlemorsknapper, da syreopløsningen kan beskadige dem. Test produktet et ubemærket sted på tøjet, før du reelt bruger det. 

Advarsel: Vær opmærksom på, at citronsyre er lettere farligt ved kontakt med huden (lokalirriterende, sensibilisator) og øjnene (lokalirriterende) samt ved indtagelse og indånding (lokalirriterende). Ved kontakt med huden kan der opstå betændelse og blæredannelse. Vævsskader afhænger af varigheden af kontakten. Vi anbefaler derfor brug af beskyttelseshandsker ved brug af citronsyre, og pas på ikke at indånde dampene fra citronsyren.

9. Kan brugen af deodorant efterlade hvide produktrester på tøjet?

Nogle deodoranter, mere præcist antiperspiranter, som indeholder aluminiumssalte som f.eks. aluminiumklorohydrat (ACH), kan godt, under visse betingelser, efterlade hvide produktrester på tøjet, hvis de ikke påføres korrekt. Når man bruger en antiperspirantspray (f.eks. NIVEA Deodorant Dry), er det vigtigt at ryste den godt før brug for at sikre, at aluminiumklorohydrat-pulveret fordeles ensartet i spraydåsen og dermed også på huden. For at undgå hvide produktrester er det vigtigt, at antiperspiranter får lov at tørre helt på huden, før man tager tøj på. Normalt kan de hvide produktrester på tøjet blot børstes væk.  Hvis man gerne vil reducere risikoen for hvide mærker på sit tøj, er NIVEA Invisible for Black & White-produkterne et godt valg.

10.  Er der alkohol i min deodorant?

Faktisk henviser den kemiske term ”alkohol” til en bred vifte af forbindelser. De har alle det tilfælles, at de indeholder en bestemt gruppe af atomer i molekylet. I daglig tale er betydningen af ”alkohol” dog begrænset til stoffet ethanol (kemisk navn: ethylalkohol), som er den drikkelige udgave af alkohol. Alle produkter, der er ”alkoholfri” er uden ethanol og derfor uden ”alkohol” eller ”alkohol, denat”, selvom selve ordet alkohol kan forekomme på ingredienslisten med indholdsstoffer (f.eks. stearylalkohol).

11.  Hvor længe skal jeg vente med at bruge en antiperspirant indeholdende aluminium? 
Ved barbering fjerner man en lille del af hudens yderste lag, men huden og dens barrierer beskadiges ikke nødvendigvis. Der kan dog altid opstå små skader. Hvis det er tilfældet, så bør man bruge en deodorant uden aluminium, så længe huden er irriteret eller beskadiget. Hvis huden under armen er irriteret eller beskadiget af andre årsager, bør man ligeledes undgå at bruge antiperspirant.

12.  Kan der komme farvede (grønne, brune, røde, blå) pletter på tøjet, når man bruger deodorant?

Der kan forekomme farvede pletter på tøjet lige så vel som de gule pletter. Plettens farve kan komme fra spor af metaller i vandet (f.eks. kobber, mangan, jern). I nogle tilfælde kan de farvede pletter også være forårsaget af de aktive hvide stoffer i optisk hvidt vaskepulver. Farvede pletter på lysere tøj kan også forekomme, hvis man har et stykke tøj med kraftig farve indenunder eller udenpå, som så smitter af. Hvis det farvede materiale ikke er svedstærkt, kan dette nemt forekomme.

Har du flere spørgsmål?

Kontakt os via vores online kontaktformular.

 

Kontakt Os

Product-stage-bg

Svarene på alle dine spørgsmål om deodoranter