Eksfolieringsguide

Læs NIVEAs eksfolieringsguide og lær alt, hvad du skal gøre for at få en blød og frisk hud ved at eksfoliere ansigt, krop og fødder.

SÅDAN EKSFOLIERER DU

Hvordan virker en eksfolierende creme? Gør eksfoliering til en fast del af din hudplejerutine. I vores eksfolieringsguide kan du læse, hvordan du giver din hud, hvad den har brug for.
 

VIGTIGHEDEN AF EKSFOLIERING

Vores hudceller fornyer sig selv med faste mellemrum: Vores hud er så god som ny hver 28 dag! Derfor er det vigtigt at vide, hvordan din hud skal eksfolieres. Eksfoliering fjerner ikke blot døde hudceller, men stimulerer også blodcirkulationen i huden. Det gør din hud parat til at absorbere plejeprodukter og giver den et strålende og rosa udseende.

HVORDAN EKSFOLIERER DU MED EN EKSFOLIERENDE SCRUB

En eksfolierende scrub er især god om foråret, hvor vi gerne vil give vores hud en frisk start og fjerne den grå skygge fra de kolde vinterdage. Giv din hud en mild skrub, inden du tager på ferie. Det sikrer dig en jævn farve, også på lår, knæ og albuer, som tit har brug for et ekstra boost.

Anvend NIVEAs Daily Glow Rice Exfoliating Scrub og følg nedenstående trin til en god eksfoliering:

 • Fokuser på de hudområder du gerne vil eksfoliere - tørre, skællende steder har brug for mere omsorg end andre.
 • Massér den eksfolierende creme ind i blide cirkelbevægelser i omkring et minut. Du må ikke være for hård ved din hud, især ikke der hvor din hud er sart.
 • Skyl huden med varmt vand.
 • Smør dig med en fugtighedscreme efter du har eksfolieret huden, da eksfoliering ellers kan udtørre din hud endnu mere end den daglige rens...

Vigtigt: Overdriv aldrig! Hver gang du eksfolierer, sætter du en genopbygningsproces i gang. Denne kan være stressende for din hud. Vær blid og opmærksom på, hvad din hud har brug for.

ANSIGTSSCRUB: HUDPLEJE I TRE TRIN

Når du har scrubbet dit ansigt, så anvend en ansigtsvand til at tone huden og påfør herefter en ansigtscreme.


FIND EN SCRUB DER PASSER TIL DIN HUD

Der er mange forskellige slags eksfolierende cremer. Men hvilken én, der er den rigtige for dig, afhænger helt af din hudtype. Find ud af hvilken hudtype du har her.

NATURLIGE SCRUBS MED FRUGTKERNER ELLER SAND

Nu du ved, hvordan du skal eksfoliere din hud, er det vigtigt at vide lidt mere om de eksfolierende produkter. En mekanisk peeling anvender slibematerialer som fx sand eller knuste abrikoskerner til forsigtigt at fjerne de døde hudceller. Det grå lag vil forsvinde, og huden vil igen fremstå rosa og sund. Hvis du har sart hud, så anvend en ekstra mild scrub med meget fine og runde slibemidler. Til fedtet hud, der har tendens til bumser, skal du anvende en scrub med antibakteriel effekt.

SÅDAN PÅFØRES EN ANSIGTSSCRUB

 • Brug dine fingre til at påføre ansigtsscrub i panden, på næsen og hagen.
 • Arbejd fra midten af panden og udaf mod tindingerne.
 • Gnub forsigtigt fra næseryggen til næsetippen.
 • Brug nogle kraftigere cirkelbevægelser på siden af næsen, men meget blide bevægelser på kinderne.
 • Arbejd fra kæbebenet mod hagen.
 • Endelig udfører du bevægelser fra hagen og ned ad halsen.
 • Undgå altid omgivelserne omkring mund og øjne.

DET BEDSTE TIDSPUNKT FOR EN EKSFOLIERING

TIP: Eksfolier altid huden om aftenen! Det giver huden rigelig med tid til at komme sig til næste dag, hvor du kan glæde dig over en strålende teint.

PEELINGS MED FRUGTSYRE - HJÆLP TIL UREN HUD

Peelings med frugtsyre eller kemiske peelinger arbejder uden slibemidler. De indeholder frugtsyrer som aktivt stof, fx alpha-hydroxy syre (AHAs), mælkesyre eller glykolsyre. Disse naturlige syrer, der stammer fra frugter og planter, eksfolierer din hud ved hjælp af den reaktion, der opstår mellem syre og hudens pH-værdi. Peelings med frugtsyrer er især egnede til behandling af akne, uren hud og hud med kraftige porer, pigment- eller alderdomspletter. Selv små rynker eller ar efter akne kan blive fjernet med jævnlig brug af frugtsyrepeelings.

Bemærk! Udfør aldrig selv en frugtsyrepeeling. Det er bedre at få behandlingen på en skønhedsklinik. Sørg også for, at du kun får peelings med frugtsyrer i vintermånederne, da denne type eksfoliering gør din hud ekstra følsom over for sollys.

MILD EKSFOLIERING MED ENZYMER

En "peeling med enzymer" lyder måske lidt syntetisk, men den eksfolierende virkning er faktisk skabt ved hjælp af helt naturlige processer. Peeling med enzymer anvender renseegenskaberne fra frugt: Frugtenzymer spalter proteinelementer og skiller de døde hudceller fra den intakte hud. Idet de blødgør hudens øverste lag uden at skrælle det af, er enzympeelinger særligt velegnede til sart hud.

Det er komplekst at påføre en enzympeeling: For at sikre at enzymerne kan virke ordentligt skal der gentagne gange lægges et varmt kompres oven på peelingen. Enzympeelinger skal ikke anvendes mere end én gang om måneden, da din hud har brug for god tid til at regenerere efter behandlingen.

Gå aldrig ud i solen lige efter en eksfoliering. Efter frugtsyre- og enzympeelinger skal du faktisk helst helt undgå direkte sollys i op til fire uger. Læs mere om, hvordan du beskytter dit ansigt mod solen.

 

EKSFOLIERING AF KROPPEN

Der findes eksfolierende cremer til både ansigt, krop, hænder og fødder. Fælles for dem alle er, at de fjerner de forhornede hudceller og giver den underliggende nye, yngre hud mulighed for at træde frem.

BEMÆRK:

Vigtigt! Anvend aldrig en scrub til kroppen i ansigtet, idet de grovere korn kan irritere den tyndere ansigtshud.

VIS DIN HUD FREM!

Korn af havsalt eller nødderskaller kan eksfoliere din krop, så tørre, ru hudområder bliver til smukke bløde zoner. Fugtgivende olier plejer samtidigt din hud. Sådan eksfolierer du din krop: massér scrubben med cirkelbevægelser ind i den fugtige hud. Anvend en grovere eksfolierende creme end den du anvender til ansigtet. Massér dine knæ og albuer ekstra grundigt. Du kan også anvende en særlig eksfolierende handske eller børste til din body scrub.

Vær forsigtig ved halsen og den øverste del af brystet! Her er huden specielt sart. Ligesom til ansigtet anvendes her en mild og finkornet eksfoliering. Allerbedst er det at eksfoliere hals og bryst i forbindelse med din ansigtsscrub.

EKSFOLIERENDE PLEJE AF DINE FØDDER

Huden på fødderne er meget anderledes end huden på resten af kroppen, da den altid er pakket ind i vores hårde fodtøj. Dine fødder kræver derfor en særlig behandling: særlige eksfolierende scrubs med salt- eller sukkerkrystaller fjerner den ru hud og blødgør fødderne. Sådan gør du: tag et 10 minutter langt fodbad, massér grundigt med en eksfolierende scrub, skyl fødderne og smør dem ind med en fed creme. I øvrigt er det rigtig godt at gå rundt på bare fødder.


SÅ LET LAVER DU DIN EGEN EKSFOLIERENDE SCRUB

Her finder du en opskrift på en ansigtsscrub til dig, der elsker "gør-det-selv".

PASSER TIL ENHVER HUDTYPE

Hjemmelavede eksfolierende cremer skal også sammensættes, så de passer til din hudtype. For eksempel passer havsalt og sukker bedst til ansigtshud med kraftigere porer, mens birkes er godt til sart hud. Her kan du læse mere om hjemmelavet kosmetik. 

OPSKRIFTER PÅ EFFEKTIVE SCRUBS MED INGREDIENSER FRA KØKKENET

 • Scrub med yoghurt, honning og sukker til uren hud: honning virker antibakterielt og antiinflammatorisk.
 • Scrub med kaffe til alle hudtyper: koffeinen virker stimulerende og fremmer blodcirkulationen af huden.
 • Scrub med olie og sukker til normal og tør hud: olivenolie og vindruekerner giver huden fedtstof og fugt, særligt om vinteren.
 • Scrub med yoghurt til alle hudtyper: den kølige yoghurt virker opfriskende. Afhængigt af din hudtype kan du blande den med sukker, havsalt eller birkes.