SÅDAN BEHANDLES FEDTET HUD

Læs videre for at opdage, hvad der forårsager fedtet hud og hvordan man behandler det.

SÅDAN BEHANDLES FEDTET HUD

Opdag, hvilke forebyggende foranstaltninger, sunde vaner og NIVEA-produkter, der kan hjælpe dig med at mindske skinnende hud i ansigtet. Følg vores tips til hudpleje mod fedtet hud nedenfor for lækker og sund hud.

Fedtet hud i panden

HVAD FORÅRSAGER FEDTET HUD I ANSIGTET?

Olieret hud forårsages af overdrevet produktion af talg - hudens naturlige olier. Der er en række forskellige årsager til dette – dog kan simple livsstilsændringer hjælpe med at behandle fedtet hud eller gøre den mere håndterbar, mens den i andre tilfælde kan være lidt mere ude af kontrol.

Fedtet hud i ansigtet

FEDTET HUD OG GENETIK

Ligesom din øjen- og hårfarve arves fra dine forældre, er de også normalt at takke for din hudtype. Faktisk spiller din genetiske sammensætning sandsynligvis en rolle i, om du er mere eller mindre tilbøjelig til at have store talgkirtler og fedtet hud. Selvom du er genetisk disponeret, er der måder at arbejde mod fedtet hud på, ved at udvikle en hudplejerutine til fedtet hud, hvor du forsigtigt eksfolierer et par gange om ugen. 

Sørg også for at brug solcreme – overeksponering af solen kan føre til beskadiget hud, hvis resultater kan betyde, at huden går amok og giver dig med olieret hud. NIVEA UV Face Shine Control Cream med SPF 30 er specialudviklet til fedtet hud, der giver effektiv UV-beskyttelse og en langvarig matterende effekt.

 

Fedtet hud i ansigtet

MILJØ – SÅDAN PÅVIRKER VEJRET OLIERET HUD

Hvis du stadig spekulerer på, hvordan man behandler olieret hud, er der nogle ting, der er uundgåelige. Vejret kan påvirke huden – for eksempel er tør hud udbredt i de hårde vintermåneder, og dine oliekirtler kan producere masser af talg for at kompensere for dette. 

Når det er fugtigt og varmt eller tørt og koldt, kan vejret være hårdt mod din hud. Varme, svedige forhold kan fremme udskillelse af talg. Begge tilfælde kan betyde, at du ender med fedtet hud, og at sørge for at fugte med SPF selv i varmt vejr, selvom det kan virke knapt så produktivt, kan forhindre fedtet i at opbygges på huden.


DE ANDRE ÅRSAGER TIL FEDTET HUD

Der er masser af andre årsager til, at du måske har olieret hud, og nogle af dem kan vi kontrollere. At ændre dine vaner kan hjælpe dig med at undgå fedtet hud.

Fedtet hud panden

OVERDREVET VASK

Du tror måske, at vask af dit ansigt gentagne gange kan kontrollere din fedtede T-zone (eller hele ansigtet). Imidlertid kan overdrevet vask være en almindelig årsag til fedtet hud, der er ude af kontrol. Det kan føles intuitivt at skrubbe dit ansigt, når du ser, at det skinner, men det er virkelig nemt at blive for ivrig med dine yndlingshudprodukter.

At skrubbe din hud for hårdt og for ofte med visse materialer, værktøjer eller skrappe eksfolieringsmidler fjerner hudens fugt og får dine kirtler til at overproducere olie. Brug en mild, eksfolierende skrubbecreme såsom NIVEA Anti Blemish Daily Wash Scrub et par gange om ugen. Det gør underværker mod fedtet hud. Følg op med en fugtighedscreme for at indkapsle fugten. Når alt kommer til alt er din hud, uanset din hudtype, et sart organ, der bør behandles med omhu.

 

Skinnende hud i ansigtet

HORMONER OG MEDICIN

Der er nogle lægemidler, der kan øge olieproduktionen og forårsage fedtet hud. På den anden side kan det, hvis nogle af disse lægemidler fjernes, få din hud til at ændre sig, efterhånden som din hormonbalance finder sit niveau. På samme måde kan steroider forårsage fedtet hud. Anden medicin kan forårsage dehydrering som en bivirkning – hvilket kan resultere i overskydende talg. Sørg for at tjekke med din læge om mulige bivirkninger af medicin.

Hormoner kan svinge meget i dine teenageår. Dette kan ofte stimulere olie. Pubertet, menstruation, graviditet og overgangsalder er livsfaser forbundet med fedtet hud, ligesom tider med stress eller sygdom.

Skinnende hud i ansigtet

KOST

Andre områder, som du helt sikkert kan kontrollere, er din kost. At sørge for at spise en sund, afbalanceret kost, der indeholder vigtige vitaminer og mineraler (forhåbentlig gennem frugt og grøntsager) kan gøre underværker mod fedtet hud. Indtagelse af salte og fedtede madvarer er ikke kun dårligt for dit helbred, men kan være en af årsagerne til din fedtede hudtekstur.


Undgå fedtet hud

HVORDAN BEHANDLES FEDTET HUD?

Det er urealistisk at antyde, at der findes en kur, der for altid vil befri dig for denne plage. Dog er der masser af sunde vaner. 

HOLD DIG HYDRERET

Et godt tip til din generelle hudsundhed, ikke kun for dem, der har fedtet hud, er at holde dig hydreret. Din hud er jo et organ, der består af celler, og celler består af vand, og uden vand kan huden ikke fungere optimalt! I sidste ende vil dehydreret hud producere overskydende talg i et forsøg på at holde sig selv fugtet. Så sørg for at holde din vandflaske fyldt!

VASK DINE MAKEUPBØRSTER

Husk at dine makeup-børster og -svampe kan være et bakterieparadis. De tiltrækker ofte død hud og olie, som spreder sig til dit ansigt, når du bruger dem. Vask dem jævnligt for at undgå at overføre bakterier til dit ansigt.

CONTROL PAPER

Som de fleste mennesker med fedtet hud vil bevidne, kan blotting paper være din bedste ven! Hvis du ikke allerede kender dem, kan blotting paper være en fantastisk midlertidig foranstaltning til at reducere glans og olie. De er specielt designet til at absorbere overskydende talg på huden. Sørg for at vælge parfumefrit Control Paper for at undgå hudirritation.

Ansigtscreme til fedtet hud

HOLD IKKE OP MED AT BRUGE FUGTIGHEDSCREME

En almindelig misforståelse med hensyn til fedtet hud er, at en fugtighedscreme eller serum kun vil gøre den mere fedtet. Som tidligere nævnt er det sådan, at hvis din hud er dehydreret, kan dette få den til at overkompensere og producere mere talg, end den plejer – så en nem måde at prøve at behandle fedtet hud på er at holde huden hydreret. Let fugtgivende ansigtscreme til fedtet hud er ideel til at holde din huds fugtniveauer oppe.

Prøv NIVEA Mattifying Day Cream, som er beriget med mineraler og antioxidanter. Vores ansigtscreme til fedtet hud fugter intensivt, mens den balancerer hudens eget fugtniveau for at undgå fedtet hud i ansigtet.


Olieret hud

Olieret hud

FEDTET HUD KAN HAVE ET FORMÅL

Fedtet hud kan være vanskelig at have med at gøre, men det betyder ikke, at du skal være mod fedtet hud. Talg tjener faktisk et vigtigt formål med at opretholde hudens sundhed. Det sørger for, at huden holdes fugtig og blød og hjælper din huds naturlige beskyttende barriere.

Fedtet hud

FORDELE VED FEDTET HUD

At kontrollere glansen er én ting, men at have noget olie i/på din hud har sine fordele. Fedtet hud er faktisk mere modstandsdygtig over for rynker, hvilket minimerer deres udseende i olieprægede områder.

Fedtet hud har også en tendens til at være glattere og tykkere, talgkirtler kan forbedre tykkelsen af dit indre hudlag, hvilket fører til et glattere og mere modstandsdygtigt hudlag.

Fedtet hud

UNDGÅ AT UDTØRRE HUDEN

Sørg for ikke at overgøre det. Tør hud forårsager sine egne problemer og kan føre til tegn på for tidlig aldring. Brug en sund mængde creme til fedtet hud for at holde olien på de rette niveauer.