Fedtet Hud

Læs hvad der er årsag til fedtet hud, og hvordan du får bugt med den overskydende fedt.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL FEDTET HUD

Fedtet hud skyldes en forøget produktion af talg - hudens naturlige fedtstof. Det kan skyldes forskellige ting - men enkle livsstilsændringer kan normalisere en fedtet hud og gøre den mere medgørlig, med mindre huden er ekstremt fedtet.

FEDTET HUD & GENETIK

På samme måde som du får din øjen - og hårfarve fra dine forældre, så kan du også takke/bebrejde dem for din hudtype. Dine gener spiller i høj grad en rolle i forhold til, om du har mere eller mindre tendens til store talgkirtler og fedtet hud.

Men selvom om du er genetisk disponeret, så er der forskellige måder at forsøge at kontrollere fedtet hud. Vælg en hudplejerutine til fedtet hud. Eksfolier den mildt (et par gange om ugen). Sørg for at smøre dig med solcreme - for meget sol kan skade huden, hvilket kan få den til at kamme over og efterlade dig med fedtet hud.

Er du i tvivl, om ovenstående passer på din hud? Find ud af hvilken hudtype du har.

MILJØ - HVORDAN VEJRET PÅVIRKER FEDTET HUD

Vejret påvirker din hud - for eksempel er tendensen til tør hud større i de kolde vintermåneder. Som kompensation for kulden producerer dine talgkirtler mere talg. Varme og svedige forhold fremmer ligeledes udskillelsen af talg. Hvad enten det er fugtigt og varmt eller tørt og koldt, så kan vejret gøre huden forvirret. I begge tilfælde kan du ende op med fedtet hud.


ANDRE ÅRSAGER TIL FEDTET HUD

Der er mange andre årsager til, at du får fedtet hud. Her er nogle af dem, som vi kan gøre noget ved.

OVER-VASKNING

I forsøget på at få bugt med den fedtede hud tror du måske, at du kan kontrollere den fedtede T-zone (eller hele ansigtet) ved at vaske ansigtet flere gange. Over-vaskning er dog ofte årsagen til fedtet hud. Det kan føles som den bedste løsning at skrubbe dit ansigt, når det skinner, men du skal passe på med ikke at blive for rundhåndet med dine yndlingsplejeprodukter.

Skrubber du din hud for hårdt og for tit med bestemte materialer eller skrappe eksfolierende cremer, fjerner du fugten fra huden og får dine talgkirtler til at forøge produktionen af fedtstof. En mild eksfolierende rens et par gange om ugen kan være fantastisk for en fedtet hud, især hvis den efterfølges af en fugtighedscreme, der holder på fugten og holder huden i balance. Uanset din hudtype, så er din hud et fint og sart organ, som skal plejes med omhu.

HORMONER & MEDICIN

Noget medicin kan øge fedtproduktionen og medføre fedtet hud. Modsat kan din hud også forandre sig i takt med, at hormonbalancen normaliserer sig, når du stopper med visse medicintyper. På samme måde er det påvist, at visse steroider giver fedtet hud. Ved anden medicin er dehydrering en bivirkning, der kan føre til øget talgproduktion. Sørg for at tale med din læge om de mulige bivirkninger ved medicin.

Hormonerne svinger især i dine teenageår (læs vores guide om hud hos teenagere). Det kan stimulere produktionen af talg. Pubertet, menstruation, graviditet og menopause er alle livsfaser, der er associeret med fedtet hud. Det gælder også perioder med ekstrem stress eller sygdom.

KOST

Et område, som du helt sikkert kan gøre noget ved, er din kost. Sørg for at spise en sund, afvekslende kost, der er rig på vigtige vitaminer og mineraler (allerhelst via frugt og grøntsager), hvis du vil undgå fedtet hud. Fed mad er ikke bare skadeligt for dit helbred, men kan også være én af årsagerne til en fedtet hud.


Behandling af fedtet hud

Nu har vi fastlagt nogle af de almindelige årsager til fedtet hud, men hvad kan du så gøre for at afhjælpe det? Det vil være urealistisk og forkert at sige, at der findes en kur, som kan fjerne fedtet hud for altid. Dog er der flere sunde vaner, forebyggende tiltag og NIVEA produkter, som kan mindske fedtet hud. Følg vores tips til fedtet hud nedenfor og få en skøn hud, der ikke skinner.

Få masser af væske

Et af de vigtigste tips til en sund hud - og det gælder ikke kun personer med fedtet hud - er at få masser af væske. Huden er trods alt et organ, der består af celler, og celler er baseret på vand. Så uden vand kan huden ikke fungere, som den skal! I sidste ende vil en dehydreret hud producere ekstra talg i et forsøg på at holde sig fugtet. Sørg for altid at have en fyldt vandflaske på dig!

Blotting paper

Mange mennesker med fedtet hud vil være enige med os i at blotting paper kan være din bedste ven! Hvis du ikke allerede kender til blotting paper, så er det tynde stykker papir, der kan bruges som en hurtig løsning til at mindske skinnende og fedtet hud. Papirerne er specielt designet til at absorbere overskydende fedt fra huden. Sørg for at købe blotting paper uden parfume, da det ellers kan medføre en allergisk reaktion.

Sørg for at fugte huden

Det er en udbredt misforståelse, at fugtighedscreme eller serum vil gøre en fedtet hud mere fedtet. Som tidligere nævnt, så vil din hud overkompensere og producere mere talg, hvis den er dehydreret - så en nem måde at forsøge at gøre huden mindre fedtet er ved at tilføre den fugt. En let fugtighedscreme er ideel til at holde din hud fugtet. 

Vask dine makeup-børster

Husk at dine makeup-børster og -svampe kan være paradis for bakterier. De tiltrækker døde hudceller og fedtstoffer, som spredes ud over ansigtet, når du anvender dem. Vask dem jævnligt eller udskift dem så tit som muligt for at undgå at sprede bakterier i dit ansigt.


Hudpleje til fedtet hud

  1. Rens dit ansigt to gange om dagen for at fjerne snavs og overskydende fedt fra ansigtet, dog uden at udtørre huden. Vi elsker NIVEA MicellAIR Water Sensitiv Skin.
  2. Sørg for at vaske dit ansigt to gange om dagen for at fjerne overskydende fedt.
  3. Hvis du udtørrer din hud, så vil den som kompensation øge produktionen af talg. Så selvom du har fedtet hud, skal du altid huske at give den fugt.
  4. Brug mindst én gang om ugen en ansigtsmaske, der renser i dybden og fjerner snavs fra tilstoppede porer. Vi foreslår NIVEA Urban Skin Peel Off Mask.