1. Hvordan bliver min hud brun?
Solens UV-stråler stimulerer hudens pigmentceller til at producere det brune pigment
melanin, der fungerer som et forsvar mod solen. Din krop producerer selv melaninet, som absorberer UV-strålerne og bekæmper de frie radikaler. Produktionen af melanin er vores krops naturlige beskyttelse imod sollys. Det er vigtigt at huske på, at evnen til at blive brun og en persons naturlige hudfarve har betydning for den enkeltes disponering for hudskader.
2. Hvad betyder solfaktor (SPF)?
SPF er beskrivelsen af, hvor længe du kan opholde dig i solen uden at blive solskoldet afhængig af din huds egen evne til at beskytte sig, (hvis man f.eks. kan opholde sig 10 minutter i solen uden at blive solskoldet, så vil et produkt med solfaktor 10 gange denne ”selvsbeskyttelsestid” med 10 = 100 minutter). Så din egen hudtype har altså betydning for, hvilken solfaktor du skal vælge. Men først og fremmest opnår man kun fuld beskyttelse, hvis man påfører tilstrækkeligt med solcreme. Vi anbefaler 2 mg/cm2 pr. påføring, dvs. ca. 1 fingerlængde af produktet til ansigtet eller 2-3 spiseskefulde til en gennemsnitlig voksen krop.
3. Hvor meget solcreme skal jeg bruge?
Mængden af solcreme har betydning for den beskyttelse, produktet giver. Du skal derfor bruge rigeligt med solcreme på hele kroppen. Ofte glemmer man nakken, øverste del af brystet og bagsiden af benene. Anvendelse af solcreme er en af de vigtigste faktorer i forhold til effektiv solbeskyttelse: Smør altid solcremen på, før du går ud i solen, så er du beskyttet fra start. Til én påføring skal du bruge 2-3 spiseskefulde solcreme til en almindelig voksen. Gentag påføringen hver anden time, og efter du har badet, tørret dig med håndklæde eller svedt.
4. Har børn brug for en anden slags solbeskyttelse end voksne?
Børn er særligt udsatte i forhold til hudskader forårsaget af solens UV-stråler. Deres sarte hud er stadig sårbar, og særlig ved helt små børn er deres huds evne til at beskytte sig selv slet ikke færdigudviklet. Først når man når teenagealderen, er huden tyk nok og i stand til at danne pigment. Hyppigheden af
solskoldning i barndommen er relateret til hudkræft i en senere alder. Derfor bør børn bruge solbeskyttelse med en høj solfaktor. Desuden elsker børn at bade og svømme. Dette reducerer hudens egen evne til at beskytte sig mod UV-strålerne og vasker til dels UV-filtrene af. For at opretholde solbeskyttelsen så længe som muligt er vores solprodukter til børn udviklet, så de er ”ekstra vandfaste”, og Kids Swim&Play-produkterne er endda ”langvarigt vandfaste”.
For at et produkt kan være ”ekstra vandfast” har Cosmetic Europe fastlagt en standard, hvor brugeren skal kunne bade i 4x20 minutter. Vi siger, at for at et produkt kan være ”langvarigt vandfast”, skal brugeren kunne bade i 6x20 minutter, efter at produktet er påført, og bagefter skal solbeskyttelsen stadig være over 50% af den oprindelige værdi.
5. Kan jeg forlænge solbeskyttelsen ved at tage mere solcreme på?
Du vil ikke være mere beskyttet ved at tage mere solcreme på. Det er derfor vigtigt at starte med en høj solfaktor fra start. Regelmæssig påføring, efter du har tørret dig med håndklæde, svømmet osv. – og mindst hver anden time – hjælper til at opretholde den valgte beskyttelse
6. Hvad vil vandfast sige?
I Europa har vi en bredt accepteret standard for, hvornår et produkt er vandfast. Standarden er godkendt af Cosmetic Europe (kosmetikindustriens paraplyorganisation). Alle vores solbeskyttelsesprodukter med vandfaste egenskaber er testet i henhold til denne standard hos eksterne institutter og er alle godkendte som værende vandfaste. I testen bader brugeren i 2x20 minutter (vandfast) eller 4x20 minutter (ekstra vandfast) efter påføring af produktet, og bagefter skal den resterende solbeskyttelse være på mere end 50% af den oprindelige værdi. Så man kan altså ikke sige, at vandfast er lig med en ubegrænset beskyttelse i forhold til brugte faktor.
7. Kan jeg stadig bruge en solcreme fra sidste år, eller er den mindre effektiv?
Vi garanterer produktets kvalitet i 12 måneder efter åbning. Hvis produktet er opbevaret under normale forhold ved stuetemperatur og ikke ser mærkeligt ud eller lugter underligt, så kan det godt bruges næste sæson.
Solcremens holdbarhed er noget begrænset af faktorer som fysisk ustabilitet (separering af emulsionen) og ændring i produktets duft og farve. Den almene opfattelse af, at solcremens beskyttelsesfaktor aftager over tid, og at kun friske produkter yder fuld beskyttelse, er ikke sand.
8. Kan jeg bruge solcreme sammen med NIVEA-produkter til kroppen og ansigtet?
Ja, hvis du påfører
NIVEA-solcreme først og venter i 15-30 minutter, før du påfører
NIVEA-produkter til kroppen eller ansigtet. På denne måde vil solbeskyttelsen i solcremens UVA/UVB-filtre kunne opretholdes.
9. Hvad er de primære årsager til solallergi?
Solallergi forårsages af oxidativ stress på grund af UV-fremkaldte frie radikaler i hudens celler. Derfor overreagerer immunforsvaret og forårsager en betændelsestilstand og allergiske symptomer. Oftest vil det være personer med sart hud, ca. 20% af befolkningen, der oplever solallergi. Det er ikke farligt, men ret ubehageligt. Solallergi kan i visse tilfælde undgås, hvis man benytter et afbalanceret UVA-/UVB-beskyttelsessystem, især med høj UVA-beskyttelse. Desuden kan aktive cellebeskyttende ingredienser i produktet, såsom E-vitamin, hjælpe til at beskytte hudens modstandsdygtighed overfor sollys. Vi vil gerne imødekomme dine ønsker til hudpleje kombineret med forskellige
niveauer af solbeskyttelse, derfor tilbyder vi en lang række solprodukter i form af cremer eller spray. Til personer med sart hud anbefaler vi
NIVEA Sun Protect & Sensitive-produkterne.
10. Hvad kan jeg gøre ved de gule pletter, som solcremen forårsager på mit tøj?
Produktet indeholder forskellige UV-filtre, som beskytter huden mod UVA- og UVB-stråling. Det er særligt UVA-filtrene, der kan forårsage gule pletter. Dannelsen af pletterne fremmes særligt, hvis tøjet kommer i kontakt med huden, før produktet er helt absorberet i huden. Hvis det sker, bør tøjet forvaskes uden vaskemiddel ved 30°C efterfulgt af en normalt vask med flydende vaskemiddel ved 30°C. Hvis pletten stadig er synlig efter vask, anbefaler vi at lade tøjet ligge i blød i en citronsyreopløsning (50 g. citronsyre til 1 ltr. vand) i 1 time. Vær særligt opmærksom, når du vasker sarte tekstiler og f.eks. perlemorsknapper. Test produktet et ubemærket sted på tøjet, før du reelt bruger det. Alternativt kan man behandle pletterne med et rustvaskemiddel til brug på tekstiler. Følg produktets vejledning. Vask derefter igen tøjet med flydende vaskemiddel ved 30°C. Generelt skal man undgå blegemidler, oxi-action-produkter samt vaskemiddel i pulverform og vask ved høje temperaturer. Advarsel: Vær opmærksom på, at citronsyre er lettere farligt ved kontakt med huden (lokalirriterende, overfølsomhed) og øjnene (lokalirriterende) samt ved indtagelse og indånding (lokalirriterende). Ved kontakt med huden kan der opstå betændelse og blæredannelse. Vævsskader afhænger af varigheden af kontakten. Vi anbefaler derfor brug af beskyttelseshandsker ved brug af citronsyre, og pas på ikke at indånde dampene fra citronsyren.
11. Hvorfor bliver jeg ikke lige så brun med solcreme som uden?
Mange mennesker tror, at en solcreme med en høj solfaktor (SPF) forhindrer, at man bliver brun. Derfor bruger de i stedet produkter med en lavere faktor. Men du bliver brun, selvom solfaktoren er høj. Det tager dog lidt længere tid, men du passer bedre på din hud. Produkter med en højere solbeskyttelsesfaktor beskytter imod solskoldning og for tidlig ældning af huden forårsaget af UV-stråler.
12. Hvor længe kan NIVEA-produkter holde sig?
Alle
NIVEA-produkter har en garanteret holdbarhed på mindst 30 måneder fra produktionsdatoen i uåbnet tilstand, medmindre der står en udløbsdato eller sidste anvendelse på produktet. Hvis produktet udsættes for varme og lys, kan det over tid føre til ustabilitet i produktets basisstruktur. Hvis produktet ser grynet, vandigt eller misfarvet ud, eller hvis farven har ændret sig, anbefaler vi, at du smider det ud.
13. Hvad er de primære årsager til solallergi?
Solallergi forårsages af oxidativ stress på grund af UV-fremkaldte frie radikaler i hudens celler. Derfor overreagerer immunforsvaret og forårsager en betændelsestilstand og allergiske symptomer. Oftest vil det være personer med sart hud, ca. 20% af befolkningen, der oplever solallergi. Det er ikke farligt, men ret ubehageligt. Solallergi kan i visse tilfælde undgås, hvis man benytter et afbalanceret UVA-/UVB-beskyttelsessystem, især med høj UVA-beskyttelse. Desuden kan aktive cellebeskyttende ingredienser i produktet, såsom E-vitamin, hjælpe til at beskytte hudens modstandsdygtighed overfor sollys. Vi vil gerne imødekomme dine ønsker til hudpleje kombineret med forskellige
niveauer af solbeskyttelse, derfor tilbyder vi en lang række solprodukter i form af cremer eller spray. Til personer med sart hud anbefaler vi
NIVEA Sun Protect & Sensitive-produkterne.