Solskoldning? Hvad hjælper virkelig med det samme

Hvad er det bedste tip imod solskoldning? Undgå det! Men hvis du har glemt at bruge solcreme, er det vigtigt at handle med det samme. Se nogle nødløsninger her.

Hvilke kropsdele er særligt udsatte

Desværre kan du blive solbrændt overalt på kroppen, men der er nogle få områder, som er specielt udsatte for UV-stråling. Det skyldes dels deres ubeskyttede placering og dels hudens følsomme områder.

”Solfælder” – områder på kroppen, der har brug for særlig beskyttelse

Kroppens såkaldte ”solfælder” omfatter ansigtet, specielt næseryggen, læberne, øjenområdet, panden og kinderne. Huden på dit ansigt er udsat for sol uden beskyttelse hver dag. Ydermere er huden på dit ansigt meget tyndere og derfor meget mere følsom. Derfor kræver den en særlig høj grad af solbeskyttelse. På ferier skal du sørge for at bruge en solcreme, der er specielt udviklet til følsom hud, og i hverdagen skal du bruge en dagcreme med solbeskyttende faktor. Områder, som let bliver solbrændte omfatter det øvre brystområde, halsen, føddernes overside, skuldrene, ørerne og hovedbunden. Sammen med solcreme eller sollotion med en høj solbeskyttende faktor er dit tøj den bedste måde at beskytte mod farlig UV-stråling på.

Lær alt om solbeskyttelse her.
solhat

Glem ikke at dække hovedet!

Når du er i direkte sollys, er det bedst at dække hovedet til. Dette gælder især for børn.

Nødløsninger i tilfælde af solskoldning

Mod solskoldning

Aftersun

Den nye NIVEA SUN In Shower Refreshing After Sun Lotion beroliger og genopfrisker huden efter solbadning – og du kan endda bruge den, mens du er i brusebad!

For meget sol – øjeblikkelig førstehjælp

Når du har fået for meget sol, gælder det om at køle ned, drikke rigeligt og selvfølgelig at komme i skyggen med det samme. Under solbadning mister din krop en stor mængde vand. Dette væsketab skal udlignes hurtigst muligt. Så husk at drik en masse – helst vand. Så snart du opdager, at du har fået for meget sol, bør du komme ud af solen med det samme, tage et lunkent brusebad og slappe lidt af. Det er bedst at nedkøle en smule rødmen på huden med et aftersun-produkt fra NIVEA. Det er vigtigt, at du bruger en fugtende aftersun-lotion i stedet for en rig creme. Den er nem at påføre og beroliger huden. 

Bemærk: Hvis du lider af alvorlig solskoldning, blæredannelse, kvalme og/eller smerte, bør du søge lægehjælp!

Hvordan kan du fremme din huds regeneration?

Solskoldning er typisk en førstegradsforbrænding; kun i sjældne tilfælde sker der andengradsforbrændinger. Uanset om det er alvorligt: Det antal gange, børn lider af solskoldninger, når de er små, er tæt forbundet med hudkræft i voksenlivet. Derfor bør de fuldstændigt undgå solskoldning. Hjælp din hud til at regenerere med aftersun-produkter. Fugtende produkter indeholder naturlige ingredienser såsom aloe vera, og de beroliger huden og hjælper med at gendanne den. Undgå solen i et par dage, indtil rødmen på huden, altså solskoldningen, er gået væk.

Førstehjælp fra naturen

For effektiv nedkøling og beskyttelse mod betændelse kan man prøve kolde omslag af linned eller bomuld vædet i vand. 

De har en nedkølende og antiinflammatorisk effekt. Våde pakker, der er vædet i planteolier eller grøn te, giver også hurtig nedkøling til solskoldninger: Tilføj et par dråber morgenfrue- eller kamilleessens til de kolde omslag. Det er også vigtigt at nedkøle de påvirkede hudområder i mindst to timer og beskytte dem mod solen den næste dag. Det kan tage op mod en uge for solskoldninger at forsvinde helt.

Kamille

Beroligende kamilleessens

Et koldt omslag med kamilleessens kan berolige huden i de udsatte områder.
product-stage-bg