kvinde med hat

Solpletter

Alt du behøver at vide om solpletter og hvordan du fjerner dem.

HVAD ER SOLPLETTER, OG HVORDAN MAN FJERNER DEM

Solpletter kan være ret generende – især leverpletter i ansigtet. Men hvad er solpletter? Vi vil diskutere selve pletterne, hvordan du får dem, hvordan du kan forhindre dem, og hvordan du slipper af med solpletter. 

SOLPLETTER HUD – OG HVORDAN DU BLIVER AF MED SOLPLETTER

Har du bemærket små brune flade pletter på din hud? Især i ansigtet eller på håndryggen? Det er sandsynligvis solpletter. Nogle gange kaldes de leverpletter, selvom de intet har med leveren at gøre. Og nogle mennesker kalder dem alderspletter, hvilket er mere passende, da de har en del med alderen at gøre. Hudlæger omtaler officielt solpletter som solar lentigo. Uanset hvad du vil kalde dem, kan disse pigmenteringer være irriterende pletter på din hud – og de kan være svære at dække. 

Lad os se nærmere på leverpletter i ansigtet, solpletter hud, hvad der forårsager dem, og hvordan man fjerner solpletter. Vi vil også diskutere forebyggende behandlinger.

Lad os starte med det mest populære spørgsmål: Hvad er solpletter?

 

kvinde stående i solen


HVAD ER SOLPLETTER HUD?

Hvad er solpletter så? Solpletter hud er flade pletter med misfarvning af huden, normalt er de brune i farven – farven varierer fra brun til mørk.
Nivea Luminous produkter

De varierer i størrelse, starter større end fregner og vil ofte vokse. I modsætning til fregner, som de nogle gange bliver forvekslet med, falmer de ikke uden at blive hjulpet på vej med behandlinger.

 

LEVERPLATTER I ANSIGTET

Det er almindeligt at finde leverpletter i ansigtet. Hvorfor? Fordi din ansigtshud er sart og modtagelig for skader fra UV-stråler. 
Den gode nyhed er, at når du kender til dette, så betyder det, at du kan bekæmpe dem ved at bruge målrettede produkter for at hjælpe med at omvende skade og forhindre yderligere skade.

 

LEVERPLETTER PÅ HALSEN

Solpletter kan opstå på din hals – ofte et sted vi glemmer, når vi smører solcreme på om morgenen. Solpletter på dette sted omtales nogle gange som leverpletter eller alderspletter. 

HVOR OPSTÅR SOLPLETTER ELLERS?

Solpletter udvikler sig som regel på hud, der ofte er udsat for solen, såsom dine skuldre, nakke, ryg og på håndryggen. 

HVAD FORÅRSAGER SOLPLETTER HUD?

Din hud indeholder et stof kaldet melanin, et hudpigment, der bestemmer farven på din hud og dit hår. Når huden udsættes for UV-lys, producerer den mere melanin i et forsøg på at reparere skaden. Stigningen af melanin i kroppen gør huden mørkere – det er din kulør. Med andre ord er melanin kroppens måde at beskytte huden mod forbrænding. Solpletter opstår, når melanin produceres i høje koncentrationer, hvor din hud udsættes for høje doser UV-lys, hvorfor det ikke er ualmindeligt at finde leverpletter i ansigtet. Dette skaber pletter af mørkere hud, kaldet hyperpigmentering – mere almindeligt solpletter. 

 

HVORNÅR BEGYNDER SOLPLETTER AT OPSTÅ?

De fleste mennesker begynder at få dem omkring 40-årsalderen afhængigt af mængden af eksponering for sol, de har oplevet gennem årene. Du vil ofte se leverpletter i ansigtet, på halsen og hænderne. Jo mere tid du har brugt i solen med lidt eller ingen UV-beskyttelse, desto mere sandsynligt er det, at du vil udvikle solpletter. Lys hud har også højere risiko for at udvikle solpletter. Selvom de er ufarlige, kan solpletter blive større med tiden. Så hvis solpletter hud giver dig bekymring, er det bedst at tackle problemet før end senere. Ved at vente kan man gøre fjernelse af solpletter lidt mere tidskrævende. 

kvinde med solpletter i ansigtet


SÅDAN FJERNES SOLPLETTER FRA DIT ANSIGT: HJEMMEREMEDIER

Mange mennesker spekulerer på, hvordan man kan slippe af med solpletter. Der findes heldigvis behandlinger, som du kan foretage derhjemme, der kan få disse pletter til at falme. Du kan også prøve disse til fjernelse af solpletter. De inkluderer:
aloe vera

Aloe vera

Aloe vera er en vidunderplante, der indeholder aktive stoffer, herunder aloin og aloesin, som har vist sig effektivt at lysne hyperpigmentering, herunder solpletter hud. 

vitamin c

C-vitamin

C-vitaminets antioxidante egenskaber giver flere fordele, herunder at levere en beskyttende effekt mod UVA- og UVB-stråler. Topikal påføring af C-vitamin er også en effektiv måde at lysne forskellige mørke pletter forårsaget af solen. 

Nivea Firming Q10Plus kropsolie

E-vitamin

Undersøgelser har vist, at diætisk E-vitamin og topisk E-vitaminolie beskytter huden mod lysfølsomhed (følsomhed over for ultraviolette UV-stråler), der giver dig højere risiko for hudskader.

 kvinde med solpletter

Æblecidereddike

Eddikesyren i æblecidereddike kan hjælpe med at lysne solpletter, når den påføres regelmæssigt.

grøn te

Grøn te

Desuden har grøn te også vist sig at reducere forekomsten af solpletter hud. Dup lidt afkølet grøn te på det påvirkede område dagligt. 

 

kvinde, der bruger Nivea bodylotion

Mælk

Mælkesyren i mælk kan lysne hudpigmentering og kan endda virke på solpletter.


HVORDAN FOREBYGGER MAN SOLPLETTER?

Jo bedre du plejer din hud i solen, jo mindre sandsynlighed er der for, at du udvikler solpletter. Og hvis du alligevel skulle udvikle solpletter, vil de komme senere og være få og komme sjældent. 

Ubeskyttet udsættelse for solen er skadelig for huden på grund af ultraviolet (UV) stråling. Der er to typer UV-stråler, der har forskellige virkninger på huden, men de er begge meget skadelige:

- UVA associeres med aldring af huden
- UVB associeres med forbrænding af huden

Den bedste måde at forhindre leverpletter i ansigtet er at gøre det til en vane at bære en ansigtscreme med høj SPF dagligt, selv på overskyede, kølige dage, over eller i stedet for din almindelige fugtighedscreme. Sigt efter en SPF på mindst faktor 30 for de bedste resultater. Den gode nyhed er, at der er specifikke SPF-formler til ansigtet, der leverer al den UV-beskyttelse, du har brug for, mens din makeup holdes i perfekt stand. Det er rigtigt, solcreme behøver ikke at gøre dit ansigt fedtet.


Luminous630® er vores mest effektive serie af ansigtscreme til mørke pletter. Serien hjælper med at reducere forekomsten af de tre mest almindelige former for mørke pletter, herunder mørke pletter forårsaget af soleksponering, aldring og hormonelle ændringer. Der er muligheder for behandling af leverpletter i ansigtet såsom LUMINOUS630 ANTI-DARK SPOT SERUM.


For flere nyttige NIVEA-produkter, klik nedenfor for at udforske vores udvalg af Luminous630®-produkter og finde de bedste cremer til mørke pletter i ansigtet. 


Nivea Cellular Luminous Anti-Spots