Sådan slipper du af med rynker

Hvorfor får vi rynker, og hvordan kan vi behandle dem? Opdag, hvad der forårsager de forskellige typer fine linjer og rynker, plus hvordan du håndterer dem med NIVEA

Rynker: Hvorfor får vi dem, og hvordan kan vi behandle dem?

Uanset hvor konsekvent du er med din hudplejerutine, sker der visse ting med vores kroppe over tid. Rynker er måske en af de mest tydelige. Ansigtslinjer, kragetæer, latterlinjer – de er alle et udtryk for vores liv, der dukker op på vores ansigt over tid.
woman holding a Nivea Q10 Anti Wrinkles face cream

Hvad er rynker helt præcist?

Rynker er krøller, folder eller riller, der opstår i huden, når vi modnes. De ligner lidt stregerne i vores håndflade. Det er måske ikke det, vi ønsker at høre, men rynker er en helt naturlig del af ældningsprocessen.
 

Er der forskellige typer rynker?

Ja. Mens nogle af os vil opleve fine linjer eller mere fremtrædende folder omkring de sarte øjenområder, vil andre få de lodrette linjer mellem brynet. 
 
Rynker findes oftest på vores ansigt, hals og arme, men kan forekomme overalt på vores kroppe.

De 7 primære typer rynker

Her er de 7 mest almindelige typer rynker i ansigtet:

1. Panderynker

Også kendt som panderynker, disse er vandrette fordybninger, der løber hen over toppen af vores T-zone. De er mest mærkbare, når vi laver bestemte ansigtsudtryk, såsom at løfte vores øjenbryn.

2. Bekymringsrynker 

Bekymringsrynker har en tendens til at udvikle sig mellem øjenbrynene og får en form, der ligner et ellevetal. Gentagne ansigtsudtryk som at rynke panden kan få disse til at blive mere fremtrædende over tid.

3. Kaninrynker

Disse refererer til de fine vandrette linjer og små folder, der vises på vores næseryg og begge sider, når vi rynker den, som når vi griner eller smiler. Disse er et eksempel på mimiske rynker, som er blandt de første, der opstår på grund af gentagne bevægelser.

4. Kragetæer

Dette er betegnelsen for de fine linjer, der går ud fra de ydre øjenkroge. De ligner kragetæer, deraf navnet, men er også kendt som 'smilelinjer', da de ofte dannes, når vi smiler. Huden omkring øjnene er usædvanlig tynd, så disse typer rynker kan dannes ret tidligt.

5. Latterrynker

Som navnet antyder, vises disse linjer på dele af ansigtet, der krøller, når vi griner. Kendt som rynker om munden strækker disse folder sig fra begge sider af vores næse til vores mundvige. De kan blive mere fremtrædende og permanente, når vi bliver ældre, især hvis vi ryger eller ikke beskytter vores hud mod solen.

6. Læberynker

Disse små lodrette rynker ser lidt anderledes ud for alle, men typisk dannes de på både læben og huden over overlæben. På læberne strækker de sig ofte fra den ene side af munden til den anden.

7. Marionetrynker

I takt med at vores hud mister dens stramhed, kan løs hud og folder såsom marionetrynker udvikle sig. Også kaldet melomentale folder, det er lange lodrette linjer, der starter ved mundvigene og fortsætter ned til hage- og kæbelinjen. De kan få vores mund til at se nedadvendt ud som en marionetdukke, deraf navnet.

Hvad forårsager rynker?


woman's eye

Rynker, folder og linjer begynder at udvikle sig, efterhånden som huden bliver tyndere, tørrere og mister sin elasticitet over tid. Når vi bliver ældre, falder vores krops niveauer af kollagen og elastin. Disse er begge proteiner, der naturligt findes i huden, der er ansvarlige for dens fasthed og elasticitet. 
  
Vores ansigtsudtryk er også en faktor. Smil, grin, panderynken, sammenknebne øjne og andre gentagne ansigtsudtryk forårsager små muskelsammentrækninger, som kan føre til, at fine linjer og rynker udvikler sig, når vi er yngre. Disse linjer kan derefter blive dybere, efterhånden som vi bliver ældre og nogle gange blive et permanent træk i vores ansigt. Dette skyldes i høj grad, at vores hud er elastisk, når vi er yngre, men da ældre hud har mindre fleksibilitet, mister den sin ungdommelige glød.

Hvad forårsager rynker?

Dynamiske versus statiske rynker

De krøller eller folder, der vises, falder i to kategorier:
  
· Dynamiske rynker – disse er dem, der er forårsaget af at udtrykke følelser eller gentagne ansigtsbevægelser. Så for eksempel læbelinjer, der kan opstå, hvis vi ofte bruger et sugerør.
  
· Statiske rynker – disse kommer fra et tab af elasticitet og har en tendens til at blive dybere med alderen. Eksempler på disse er linjer ved mundvigen og halsen.
  
Med tiden kan dynamiske rynker blive statiske rynker. Et eksempel er, når vores kinder mister fyldighed. Så kan fine smilelinjer blive til mere fremtrædende folder.

Sådan forebygger du rynker

Desværre kan vi ikke stoppe ældningsprocessen eller ændre visse faktorer som genetik, som uundgåeligt har en rolle at spille i rynker. Der er dog nogle livsstilsændringer, som vi kan foretage for at hjælpe med at forhindre rynker og få huden til at se mere ungdommelig ud i længere tid.
woman smiling

Gør dig umage med din hudpleje

Vores serie NIVEA Anti-Ageing Creams & Products er blevet specielt formuleret til at hjælpe med at forebygge og minimere forekomsten af rynker og nære huden. Serien omfatter genopfyldende serum designet til at opbygge vores huds eget anti-rynkeforsvar, innovative fugtighedscremer med kollagenforstærkende formler og opstrammende øjencremer, der målretter mod dette sarte område.
  
Vores øjne kan være særligt udsatte for tegn på aldring, læs vores guide for vores top 5 tips til at forebygge rynker under øjnene.
 
For mænd er der en hudplejeserie, der er skræddersyet til dine unikke hudplejebehov.
 

Beskyt huden mod solen

Solstråling beskadiger hudens kollagen, får den til at miste elasticitet og udtørrer den, idet man husker på, at aldrende hud er naturligt mere tør. For meget soleksponering kan ælde vores hud for tidligt. Dette er kendt som fotoaldring og adskiller sig fra naturlig aldring, hvilket forårsager dybe rynker sammen med læderagtig hud, fregner og misfarvning af huden.
At vide hvordan man skal beskytte huden mod solskoldning er et nemt skridt, du kan tage, herunder at få gode solcremevaner. En nem vane er at tilføje en fugtgivende creme med SPF til din hudplejerutine om morgenen, så du kan forlade hjemmet med et lag af beskyttelse.

woman standing in the sun
woman doing yoga

Stop med at ryge

Rygning er endnu en synder, der forårsager hurtig aldring. Sund hud vil konstant regenereres. Rygning reducerer imidlertid kollagenproduktionen kraftigt, og mindre kollagen betyder flere rynker. Øgede linjer i ansigtet omkring munden er afslørende tegn på rygning.

Kost og motion

Usunde vaner påvirker vores huds tekstur og kan fremskynde aldringsprocessen. At spise en sund afbalanceret kost spækket med A- og C-vitamin og protein (fjerkræ, fisk, æg og magert kød) er et godt sted at starte. Tilføj noget regelmæssig daglig motion for at øge cirkulationen og reducere stressniveauet. For meget sukker og alkohol kan skade kollagen og elastin, så forkæl dig selv med mådehold.

Hold dig hydreret

Det er altid vigtigt at holde vores hud hydreret. Sørg for at drikke nok vand, og prøv endda urtete, som har antioxidanter, der kan forbedre vores hud på andre måder. Undgå for meget koffein, da dette kan sænke den hastighed, hvormed vores kroppe producerer kollagen.

Sov godt

Vores hud takker os altid for at få de anbefalede 8 timers søvn om natten – eller så tæt på som muligt. Men vidste du, at vores søvnstillinger også har betydning for rynker? Vores hud kan blive krøllet, hvis vi sover i samme stilling hver nat. At sove på ryggen eller investere i silkepudebetræk, der forårsager mindre friktion mod vores ansigt, kan hjælpe med dette.

En anti-aging hudplejerutine for at hjælpe med at reducere udseendet af rynker

Selvom der ikke er nogen kur til at slippe af med rynker for altid, vil en anti-aging hudplejerutine hjælpe med at reducere rynker og fine linjer og give vores hud en mere ungdommelig glød over tid. Som med enhver god hudplejerutine er det altid godt at begynde med rensning og eksfoliering:
 

woman applying Nivea Cellular serum

Serum

For at bekæmpe rynker aktivt skal du påføre tre små dråber af anti-aging serum. Serum er typisk lettere end cremer og kan trænge dybere ind i huden og derved hjælpe den højere koncentration af aktive ingredienser med at reducere udseendet af rynker.
 

(Optional) Ansigtsmaske

Nogle gange har du måske også lyst til at bruge en ansigtsmaske for at forkæle dig selv. Hvis en serum udskiftes med en ansigtsmaske af og til, kan det hjælpe med at opnå en lignende virkning. Hvis du bruger en servietmaske, skal du sørge for at gnide overskydende serum ind i huden, før masken fjernes.
 
Nivea Cellular Luminous630 Serum

Øjencreme

Da huden omkring øjnene ikke indeholder så meget kollagen som resten af ansigtet, har den lettere ved at blive tør og rynket. For at reducere udseendet af rynker omkring øjnene effektivt er det vigtigt at bruge målrettede behandlinger, som er særligt formuleret for dette sarte område. For at opnå de bedste resultater skal du påføre øjencremen to gange dagligt – både om morgenen og aftenen.
 

Tilfør fugt

Aldrende hud er mindre i stand til at beskytte sig selv mod ydre skader, så det er endnu vigtigere at vælge en virkelig målrettet fugtighedscreme. Derudover giver den øgede fugt en ekstra fordel ved at låse den anvendte serum eller behandling inde.
 NIVEAU tilbyder en serie af dag- og natcremer, hvoraf nogle er formuleret med aktive ingredienser såsom Q10 og hyaluronsyre for at målrette rynkerne effektivt.

Ingredienser...

Q10-serien fra NIVEA

En investering i kvalitetsprodukter og en god hudplejerutine vil hjælpe med at holde din hud hydreret og fastere. Med et stort udvalg af hudpleje hos NIVEA og hudplejetips, der er nemme at følge, burde det være nemt at finde den perfekte hudplejerutine til din hud. Q10-serien fra NIVEAU er et fantastisk sted at starte din rejse mod rynker.
 
Ingredienser...

Hvorfor er Q10 godt mod rynker?

Vores hud indeholder næste 80 % kollagen, og næsten en tredjedel af proteinerne i vores krop produceres af kollagen. Coenzymet Q10 kan hjælpe med at stimulere produktionen af kollagen, som ellers naturligt falder med alderen. Dette boost af kollagen kan hjælpe med at forøge cellefornyelsen og fastholde hudens elasticitet.

NIVEA q10 products
Ingredienser...

Andre ingredienser, som er gode mod rynker

Retinol

På samme vis som Q10 kan retinol hjælpe med at stimulere produktionen af kollagen og eksfoliere huden til en fastere, fyldigere overflade.

Bakuchiol

Bakuchiol minder om en mildere udgave af retinol og er et fantastisk naturligt alternativ for dem, som har valgt en vegansk livsstil eller påvirkes af overfølsomhed på huden.

Jojobaolie 

Jojobaolie er både fugtgivende og en antioxidant, som kan holde huden hydreret og potentielt reducere udseendet af rynker ligesom andre antioxidanter.

Hyaluronsyre

Hyaluronsyre virker ved at give fugt dybt inde i huden og kan forbedre udseendet af rynker markant, mens der strammes op og tilføres elasticitet.

 
Du kan finde hyaluronsyre i NIVEA Cellular Expert Filler-serien.
 

Et tegn på et indholdsrigt liv

Rynker behøver faktisk ikke behandling. De er et smertefrit, naturligt og smukt tegn på moden hud. Du kan vælge at behandle dem, hvis du ikke kan lide den måde, de får din hud til at se ud eller føles på. På samme måde kan du omfavne disse latterlinjer og øjenfolder for, hvad de er – en afspejling af et liv, der er udtrykt fuldt ud.

Konklusion

woman holding two bottles of Nivea face serum
Rynker er en del af aldringsprocessen - i takt med at vi ældes, bliver vores hud tynd, tør og mister dens elasticitet. Faldet i hudens kollagen- og elastinniveauerne fører til udviklingen af rynker over tid.
 
Forskellige typer rynker: Rynker kan vise sig i forskellige former i forskellige områder af ansigtet. De almindelige rynketyper inkluderer panderynker, bekymringsrynker, kragetæer, læberynker og marionetrynker.
 
Det er ikke muligt at stoppe aldringsprocessen eller ændre vores genetik, men livsstilsforandringer kan hjælpe med at forhindre rynker og fastholde et yngre udseende. Blandt vores råd er brugen af anti-aging produkter, beskyttelse af huden fra solskader, stop af rygning, en afbalanceret kost, hydrering og nok af søvn.
 
Det kan godt være, at der ikke er en permanent kur mod rynker, men en anti-aging hudplejerutine kan hjælpe med at reducere udseendet af rynker og give huden en mere ungdommelig glans. Særligt gavnlige ingredienser: Q10, hyaluronsyre og retinol, for at nævne nogle få. Det er dog vigtigt at huske, at rynker er et naturligt og smukt tegn på et indholdsrigt liv, og at der ikke nødvendigvis er brug for behandling, hvis man vælger at omfavne dem.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er rynker, og hvorfor får vi dem?

Rynker er krøller, folder eller riller, der opstår i huden, når vi modnes. De er en naturlig del af aldringsprocessen, der forårsages af lavere kollagen- og elastinniveauer i huden.

Er der forskellige typer rynker, og hvor ses de typisk?

Er der forskellige typer rynker? De ses typisk på ansigtet, halsen og armene. Blandt rynketyperne ses panderynker, bekymringsrynker, kragetæer, læberynker og marionetrynker.

Hvad er de syv forskellige typer rynker på ansigtet?

Der er syv primære typer rynker på ansigtet: panderynker, bekymringsrynker, kaninrynker, kragetæer, latterrynker, læberynker og marionetrynker.

Hvad forårsager rynker?

Rynker opstår, i takt med at huden bliver tynd, tør og mister dens elasticitet over tid. Lavere kollagen- og elastinniveauer sørger for, at huden mister dens stramhed og elasticitet.

Hvad er forskellen på dynamiske og statiske rynker?

Dynamiske rynker opstår gennem udtryk af følelser eller gentagne ansigtsbevægelser, mens statiske rynker opstår fra tab af elasticitet og forøges med alderen.

Kan dynamiske rynker blive statiske over tid?

Ja, med tiden kan dynamiske rynker blive til statiske rynker. I takt med at vores kinder mister deres fylde, bliver de fine smilerynker til dybere folder.

Hvordan kan jeg forhindre udviklingen af rynker?

Vi er ikke i stand til at stoppe aldringsprocessen, men livsstilsforandringer kan hjælpe med at forhindre rynker. Disse omfatter korrekt hudpleje, solbeskyttelse, stop af rygning, en afbalanceret kost, hydrering og tilstrækkeligt med søvn.

Hvilke hudplejeprodukter kan hjælpe med at forhindre og minimere udseendet af rynker?

Anti-aging cremer og serum, der indeholder ingredienser såsom retinol, hyaluronsyre, peptider og antioxidanter, kan muligvis hjælpe med at forbedre hudens struktur og reducere udseendet af rynker.

Er der nogen forskel på anti-aging cremer til mænd og kvinder?

Ja, der kan være forskelle mellem anti-aging cremer til mænd og kvinder. Selvom hovedformålet for begge cremer er at reducere udseendet af rynker, er nogle variationer formuleret efter særlige behov til huden på baggrund af køn.
 
Anti-aging cremer til mænd kan bygge på formuleringer, der er udviklet særligt til deres tykkere og mere olierede hud. Disse cremer indeholder ofte ingredienser, som hjælper med typiske bekymringer hos mænd såsom mindre irritation efter barbering og lindring af huden. Derudover har nogle cremer til mænd muligvis en mere afdæmpet duft, eller markedsføres med en mere maskulin emballage.

Hvordan bidrager soleksponering til udviklingen af rynker?

Soleksponering skader hudens kollagen, hvilket gør, at den mister sin elasticitet og tørrer ud. Dette kan være føre til for tidlig ældning, hvilket medfører dybe rynker, fregner og misfarvning af huden.

Påvirker rygning udviklingen af rynker?

Ja, rygning reducerer produktionen af kollagen, hvilket fører til rynker. En forøgelse af rynker i ansigtet – især om munden – er typiske tegn på rygning.

Kan kost og motion påvirke udseendet af rynker?

Usunde vaner påvirker vores huds tekstur og kan fremskynde aldringsprocessen. En sund kost med vitaminrige fødevarer og regelmæssig motion kan bidrage til, at huden får et sundere udseende.

Hvor vigtig er hydrering i at forhindre rynker?

Det er afgørende at holde huden hydreret for at forhindre rynker. Det kan hjælpe på hudens elasticitet, hvis der drikkes nok vand og bruges en fugtighedscreme med hyaluronsyre.

Kan søvnstillinger påvirke udviklingen af rynker?

Ja, søvn i den samme stilling hver nat kan forårsage folder i huden. Det kan hjælpe med at reducere friktion og forhindre folder, hvis der soves på ryggen eller bruges silkepudebetræk.

Er der en måde, hvorpå rynker i ansigtet kan fjernes hurtigt?

Der er ingen permanent hurtig løsning for rynker i ansigtet, men nogle kliniske behandlinger kan give forholdsvis hurtige resultater i at fjerne udseendet af rynker. Det er vigtigt at tale med din hudlæge, hvis du overvejer en behandling af denne art.