Hvad er pigmentpletter?

Pigmentpletter kan have en lang række forskellige årsager, de er oftest forårsaget af 'hyperpigmentering'. Hyperpigmentering er når huden producerer overskydende pigment kendt som 'melanin', dette får huden til at blive mørkere og producere brune pletter på huden.

Hvordan opstår pigmentpletter?

De fleste oplever pigment forandringer i ansigtet, men de kan også påvirke huden på kroppen. Pigmentpletter på huden er resultatet af en overproduktion af melanin – kemikaliet i vores hud, der gør den mørkere. Typisk opstår de på grund af beskadiget hud, men de er generelt set ikke skadelige. Pigmentæforandring på huden, også kendt som brune pletter, kan variere i farve, lige fra lysebrun til mørkebrun.

Læs videre for at forstå mere om brune pletter på huden og hvordan man behandler dem.

PIGMENTFEJL

At kende hovedårsagerne til pigmentpletter på huden kan hjælpe med at forstå, hvordan man undgår dem til at starte med. Selvom nogle årsager er uundgåelige, er det stadig vigtigt at forstå, hvorfor du har udviklet pigment forandringer. Brune pletter på huden kan have en række forskellige årsager:

  1. Solskader, også kendt som solpletter, er en hovedårsag til pigmentpletter i ansigtet som følge af overdreven soleksponering. Dette er grunden til, at solpletter i ansigtet er almindelige, såvel som på andre områder, der ofte er udsat for solen. Pigmentpletter i ansigtet findes hos omkring 90 % af personer over 60 år, men kan også findes hos yngre voksne – især dem, der ofte solbader. Solskader får huden til at producere ekstra melanin som beskyttelse mod de skadelige UV-stråler. Som et resultat begynder brune mærker i ansigtet og på andre områder af kroppen at dukke op. 
  2. Melasma – Melasma påvirker også områder af din krop, der ofte udsættes for solen – og forårsager pigment forandringer i ansigtet, på halsen, hænderne og andre områder. Det er meget mere almindeligt hos kvinder, da det kan fremkaldes af hormonubalancer, som bliver udløst under graviditet, overgangsalder eller ved brug af prævention. Der er ingen grund til bekymring, melasma er harmløst og giver ingen medicinske problemer.
  3. Post-inflammatorisk hyperpigmentering – dette forårsages, når huden har gennemgået en form for traume, dvs. aknear, forbrændinger eller psoriasis, som efterlader brune pletter på huden. Det er særligt udbredt, når vi bliver ældre, da vores hudceller ikke gendannes så hurtigt. Disse kaldes nogle gange alderspletter.

Fjernelse af pigmentpletter

SÅDAN FJERNE PIGMENTPLETTER PÅ HUDEN

For det første vil vi altid anbefale, at hvis du er bekymret for ændringer i din hud, bør du gå til din hudlæge eller din praktiserende læge. Når det er sagt, er der et par måder, hvorpå du kan forbedre udseendet af pigmentpletter på huden og endda forhindre dem i at opstå i fremtiden.

Solbeskyttelse

Hvis du har mistanke om, at dine pigmentpletter er forårsaget af solskader, så vil en investering i en god solcreme med en høj SPF beskytte din hud mod at blive endnu mere beskadiget. Solskader forårsager en overproduktion af melanin, som igen fører til brune pletter på huden. Ved at bruge en solcreme med høj SPF beskytter du ikke kun dig selv mod solpletter på huden, du får også beskyttelse mod den brede vifte af andre problemer, som er forbundet med overeksponering for solen.

Exfoliator

Hvis dine pigmentpletter er nye, ses de muligvis kun i de første par hudlag. Ved at bruge en god dyb exfoliator kan du hjælpe til med at fjerne de første par lag af mørk hud – hvilket reducerer forekomsten af brune pletter på huden. Prøv vores NIVEA Purify Rice Scrub for at forfine og udglatte din hud, hvilket giver en jævn teint. Eksfolieringsmidler, som omfatter glykolsyre eller salicylsyre, er specifikt fordelagtige. 

ANDRE MÅDER AT FJERNE PIGMENTPLETTER

HJEMMEREMEDIER

Der er nogle hjemmeremedier, som kan hjælpe med at fjernelse af pigmentpletter. Vitaminer kan være meget nyttige til at bekæmpe pigmentering i ansigtet og andre områder af kroppen;

E-vitamin

E-vitamin er en antioxidant, hvilket betyder, at det har mange fordele for huden. En væsentlig fordel ved E-vitamin er dets evne til at reducere UV-skader på huden – som ellers kan forårsage solpletter i dit ansigt. Prøv vores NIVEA Double Effect Eye Makeup Remover for en forfriskende rensning, der indeholder kraften fra E-vitamin.

C-vitamin

C-vitamin er også en stærk antioxidant, der har evnen til at beskytte din hud mod frie radikaler forårsaget af UV-lys. At sikre, at du får rigeligt med C-vitamin i din kost, fra kilder som jordbær og appelsiner, kan hjælpe med at beskytte dig mod pigmentpletter i ansigtet. At prøve vores NIVEA Q10 PlusC Energizing Day Cream vil også hjælpe med at beskytte dig mod pigmentpletter ansigtet.    


Du kan også bruge ricinusolie, grøn te-ekstrakt, mælk, aloe vera, citronsaft og honning til at blege forekomsten af pigmentpletter.
CREME MOD PIGMENTPLETTER

SÅDAN FORÅRSAGES PIGMENTPLETTER

Ikke alle årsager til pigmentforandringer på huden kan forebygges – nogle opstår naturligt på grund af alder og andre faktorer. Når det er sagt, kan brune pletter på huden forårsaget af solskader godt forebygges. Vi har fremhævet nogle tips til at hjælpe dig med at forhindre  pigmentforandringer på huden forårsaget af solskader:
 
1. Brug solbeskyttelse – en creme mod pigmentpletter. Brug af solcreme beskytter din hud mod solskader, der forårsager pigmentpletter på huden. Ved at bruge en solcreme med høj SPF – kan du forhindre, at din hud bliver beskadiget og sikre, at det er så sundt som muligt at bekæmpe solpletter på huden.

2. Dæk til – pigmentpletter i ansigt, på hals og andre overeksponerede områder kan forhindres ved at skærme dem mod solen. Selvom du bruger solcreme, er disse områder stadig mere tilbøjelige til at få pigmentpletter end andre. Prøv en kasket eller en bredskygget hat for at give dit ansigt og nakke beskyttelse mod solen.

3. Undgå middagssolen – solen er mest varm og intens mellem klokken 12:00 og 14:00. I løbet af disse timer er du meget mere tilbøjelig til at få solskader, der kan føre til  pigmentpletter på huden. For at forhindre dette, bør du søge skygge på denne tid på dagen, og nyde solen på tidspunkter, hvor den ikke er så skadelig for din hud.
Creme mod pigmentforandringer ansigtet

FJERN PIGMENTPLETTER MED LUMINOUS630

Cellular LUMINOUS630® Anti Dark-Spot har bevist effektivitet til at målrette hovedårsagen til de tre hovedtyper af pigmentpletter – soleksponering, aldring og hormonelle forandringer såsom under graviditet eller i overgangsalderen. Alle tre kan udløse en melaninubalance, hvilket fører til det samme resultat: fremkomsten af  pigmentpletter i ansigtet.

NIVEA LUMINOUS630 Anti-Spot Day Cream SPF50 indeholder patenteret Luminous630® samt koncentreret E-vitamin og hyaluronsyre. Dette reducerer pigmentpletter i ansigtet, samtidig med at det forhindrer, at de dukker op igen ved regelmæssig brug og giver synlige resultater på 4 uger.

For yderligere pleje kan du udforske Cellular Luminous630 Antis Dark Spot Serum, en avanceret behandling mod mørke pletter, der er designet til at balancere melaninproduktionen for at forhindre dannelsen af nye mørke pletter.