Milia

Læs mere om, hvad milia skyldes, hvordan milia cyster ser ud, og hvordan du kan fjerne dem i ansigtet. NIVEA hjælper dig med at få bugt med milia.

MILIA HUD

Hvad er milia?

Milia, eller milium (ental), er små knopper, der fremstår enten perlehvide eller lysegule.De viser sig typisk i ansigtet, særligt ved næsen eller på kinderne, men kan også nogle gange vise sig på maven eller kønsdelene.

Milia knopper bliver ofte forvekslet med hvide bumser på grund af deres farve. De kaldes også mælkeknopper, oliekorn eller (mere upræcist) babyakne. Knopperne er helt harmløse, men det kan stadig være skæmmende at have dem i ansigtet.

Milia ses ofte hos nyfødte babyer, men de kan forekomme i alle aldre. Som regel går knopperne væk af sig selv igen efter en måneds tid hos babyer, og de små knopper kræver ingen behandling. Det kan dog nogle gange tage et par måneder før milia forsvinder hos større børn og voksne, hvilket kan være frustrerende.
MILIA ANSIGT

Hvad forårsager milia i ansigtet?

Milia kan opdeles i to kategorier: primær og sekundær. Disse kategorier er baseret på, om knopperne opstår spontant eller i forbindelse med et sår, en forbrænding eller vabel.

Primær Milia

Primær milia opstår, når huden ikke kan komme af med de døde hudceller på normal vis, og har derfor ikke noget at gøre med, om huden har været beskadiget eller haft sår.

Når kroppen ikke kan eksfoliere ordentligt eller udskifte de døde hudceller, bliver cellerne lukket inde i det yderste hudlag. Dette gør, at der dannes knopper under hudens overflade - knopper som er fyldt med keratin, et protein der findes i hudcellerne.

Primær milia rammer op til 50% af alle nyfødte; det skyldes, at babyens hud først er i stand til at udskille de døde hudceller efter nogle uger. Efter den periode vil milia ofte forsvinde helt af sig selv.

Sekundær Milia

Sekundær milia ligner i udseende primær milia, men opstår på en anden måde.

Sekundær milia opstår, når huden har været beskadiget, for eksempel efter en forbrænding, en vabel eller en allergisk reaktion. Livsstilsfaktorer som rygning, søvnmangel og dårlig personlig hygiejne kan også være medvirkende til dannelsen af milia.

Milia udvikles, når huden starter sin genopbygningsproces. Det menes, at tillukkede svedkirtler er den underliggende årsag til sekundær milia.
FJERNE MILIA

Behandling af milia

Lad os se på, hvordan du kan komme af med de små, stædige mælkefarvede knopper, der ligger lige under hudens overflade.

For det første er det en dårlig ide at prøve at trykke milium ud. Milia-knopper er simpelthen for hårde til, at det kan lade sig gøre, så prøv at modstå fristelsen.
 
Prøv i stedet for nedenstående:
1. Rens det berørte område - brug en mild rens, der ikke fjerner alle hudens naturlige olier, som den har brug for at holde sig sund
2. Eksfolier en gang om ugen med en blød risbaseret skrubbecreme: dette holder din hud fri for milia og irriterende stoffer, der er skyld i en overproduktion af keratin i huden, som kan medføre milia
3. Smør ansigtet med en ansigtsmaske - denne fjerner snavs fra porerne og mindsker overskydende talg og fedt, så din hud efterlades mat og strålende.
4. Åben porerne ved hjælp af damp. Alt hvad du har brug for er at tænde for bruseren ved højeste temperatur og maksimalt vandtryk. Stil dig i dampen i fem til ti minutter; dette åbner porerne og frigører døde hudceller, der ellers er fanget under det yderste hudlag.

MILIA UNDER ØJNENE

Milia ses ofte under øjnene. Så, hvis du gerne vil afhjælpe milia under øjnene, skal du sørge for at anvende en øjencreme, der er specielt designet til at øge hudens fasthed og som nemt absorberes.

Dette skyldes, at der er begrænset blodcirkulation i huden omkring øjnene, og i modsætning til huden i resten af ansigtet er der ingen talgkirtler i øjenområdet, som kan holde huden fugtig.

Fjerne milia professionelt

Hvis dine milia bare ikke vil gå væk, kan det være en god idé at gå til en hudlæge.

Dermatologer kan fjerne milia med små nåle, og det vil hurtigt helbrede det berørte område. Lad være med selv at prøve at fjerne milia på den måde, da du kan risikere at inficere området og få varige ar.