Forstå hudens pH-værdi

Hudens primære funktion er at beskytte kroppen mod skader og her spiller hudens pH-værdi en essentiel rolle.

Hvorfor er hudens pH-værdi vigtig?

En afbalanceret pH-værdi er vigtig for, at vores hud kan bevare sin beskyttende funktion. Hudens pH-værdi er konstant udfordret af de miljømæssige stressfaktorer, som den møder i løbet af dagen. Den har derfor brug for hele tiden at være i balance, så den kan bevare sin naturlige forsvarsmekanisme. Har din hud en pH-værdi, der er ude af balance, kan du opleve:  

- Dehydreret og tør hud
- Svag og revnet hud på udsatte steder
- Hud der er mindre modstandsdygtig over for skader fra frie radikaler
- Ekstra følsom hud, eller hypersensitivitet
- Øget tendens til sygdomme og infektioner, som fx rosacea

Hvad er huden optimale pH-værdi?

De fleste ansigter og kroppe har en hud med en pH-værdi på omkring eller lige under 5. Dette anses for let sur i henhold til pH-skalaen, hvor 7 er helt neutral og alt herunder er surt og alt over er alkalisk.

Hudens pH-værdi skyldes dens syreholdige lag, der hjælper med at beskytte de øverste lag af vores hud, som er mest eksponerede for miljømæssige påvirkninger. Ved at have en let sur pH-værdi kan huden dræbe de skadelige bakterier og irriterende stoffer. Din huds nøjagtige pH-værdi afhænger af faktorer som køn, placering på kroppen og alder.

Hudens tilstand understøttes af dens pH-værdi

Det syreholdige lag er vigtig for at bevare hudens forsvarsbarriere. Det hjælper med at neutralisere alkaliske stressfaktorer, forebygger vækst af bakterier og bevarer en let sur pH-værdi, som huden kan trives med. Samtidig hjælper det syreholdige lag de essentielle lipider med til at huden bedre kan holde på væske. Det vil sige holde huden hydreret, så vi undgår tør hud. I et for alkalisk miljø kan lipiderne ikke dannes, og huden svækkes og tørrer ud.
 

Hvad kan påvirke hudens pH-værdi?

Hudens pH-værdi påvirkes af både interne og eksterne faktorer, ligesom at den også er afhængig af placering på kroppen og de underliggende hudforhold. Eksterne faktorer der kan ændre på hudens pH-værdi inkluderer:

- Temperatur og fugtighed
- Hvor ofte du går i bad - for meget vask kan være skadelig
- Kosmetik og andre produkter
- Andre miljømæssige faktorer såsom forurening og snavs
- Vaskemiddel
- Soleksponering

Interne faktorer der kan påvirke vores huds pH-værdi inkluderer:

- Gener
- Hormoner
- Alder - moden hud har en anden pH end yngre hud
- Køn

Hvordan kan du understøtte din huds pH-værdi?

Den bedste måde at holde hudens pH-værdi sund er med en god hudplejerutine med produkter, der understøtter din naturlige pH-værdi. Meget alkaliske produkter kan derimod give dig hudproblemer.

Anvend et mildt renseprodukt, der beskytter din huds naturlige balance, fx NIVEA Refreshing Wash Gel som fjerner snavs og urenheder i ansigtet. Efterfølg med en toner som fx NIVEA Refreshing Toner. Den vil hjælpe med at neutralisere eventuelle resterende alkaliske stoffer på huden og er dermed et godt første skridt mod at understøtte din huds pH-værdi.

Det er også vigtigt at sørge for dagligt at smøre din hud med en fugtighedscreme for at beskytte hudens beskyttende lag og bevare dens pH-værdi. NIVEA Refreshing Day Cream SPF 15 giver godt med fugt i op til 24 timer, så hudens beskyttende funktion understøttes. Samtidig indeholder den solfaktor 15, der beskytter huden mod skadelige UV-stråler, som kan forstyrre hudens pH-værdi. 

En eksfoliering to gange om ugen er også vigtig for at holde huden sund og bevare dens pH-værdi. Anvend en god skrubbecreme som fx NIVEA Smooth Rice Scrub med naturlige eksfolierende partikler, der fjerner døde hudceller og giver huden et sundt udseende.