Hvad er et UV-indeks?

Hvad er et UV-indeks?

Det er vigtigt at vide, hvad UV-stråling er, så vi kan forstå, hvorfor solen er så stærk og skadelig, hvis vi ikke beskytter vores hud. Her kommer derfor en masse fakta om UV-indeks og de forskellige typer UV-stråler, som solen udsender.

HVAD ER ET UV-INDEKS?

UV-indeks er en international målestandard, der er adapteret fra WHO (World Health Organisation). Det måler UV-strålingens (ultraviolet lys) styrke på en given dag og fungerer som guide for, hvor meget solbeskyttelse du skal bruge.

Det måles på en skala fra 1-11 og er delt op i følgende kategorier i forhold til, hvilken UV-beskyttelse der er nødvendig:

 0–2: Lav risiko, du kan trygt være udenfor med minimum af solbeskyttelse.
 3–7: Moderat til høj. Du skal have solcreme på, også gerne beskyttende beklædning, som fx en stor hat. Du rådes til at blive i skyggen især midt på dagen.
 8–11: Ekstremt høj. Du skal helt undgå at opholde dig i solen midt på dagen og skal have solcreme med høj solfaktor og solbeskyttende tøj på.

 

Hvad er UV-stråling?

Små mængder UV-lys er vigtigt for at holde os sunde, da UV-lyset gør kroppen i stand til at producere D-vitamin, men for meget sol kan være yderst skadeligt.

Ultraviolet lys, UVA og UVB nævnes ofte på flasker med solcreme. Vi ved, at de er skadelige for os, men her kan du læse, hvad præcis de er for en størrelse, og hvorfor de er så skadelige.

De mange former for lys

3000–800 NM

Infrarød stråling (IR stråling) udsender varme. Selvom vi ikke kan se dens farve, så opfatter vi det som solens varme.
The many types of light

800-400 NM

En bølgelængde på 400–800nm repræsenterer det lys, der er synligt for os mennesker, og som vi ser i alle regnbuens farver.
The many types of light

400–320 NM

UVA-stråler filtreres i nogen grad væk af ozonlaget. Dog er der stadig nogen af strålerne, som rammer jordens overflade og kan trænge ind i de dybere hudlag.
 
The many types of light

320–290 NM

Nogle UVB-stråler absorberes af ozonlaget, men størstedelen når Jordens overflade. Selvom UVB-strålerne kun trænger ind i epidermis, kan de forårsage solskader og DNA-skader. Derfor er det meget vigtigt at beskytte sig effektivt mod UVB-stråler.
The many types of light

UVC

UVC-stråler ville være ekstremt farlige for alt slags liv, hvis de nåede Jordens overflade. Heldigvis bliver de helt absorberet af ozonlaget - også i de områder hvor det er beskadiget. UVC-beskyttelse er derfor ikke nødvendig.

Solen frigiver 3 forskellige typer stråler - UVA, UVB og UVC.

UV-stråling er en slags elektromagnetisk stråling, der giver vores hud kulør, men også kan være skadelig, hvis vores kroppe bliver overeksponeret til strålerne.

UVC

 •  UVC har den korteste og dermed mest skadelige bølgelængde.
 •  Ozonlaget filtrerer næsten alt UVC lys væk, så det når ikke at nå Jordens overflade. Derfor behøver solcreme ikke at beskytte os mod disse stråler.
  rteste
 •  Ozonlaget filtrerer næsten alt UVC lysvæk, så det når ikke at nå Jordens overflade. Derfor behøver solcreme ikke at beskytte os mod disse stråler 

UVA

 •  UVA er den stråle med den længste bølgelængde.
 •  De udgør 95% af det UV lys, som når Jorden.
 •  UVA er primært ansvarlige for at give huden en mørkere glød, når vi er i solen, da den skader hudens DNA, hvorved din hud bliver mørkere for at undgå yderligere skade.
 •  UVA trænger dybt ind i hudlagene og er medvirkende til udviklingen af hudkræft på grund af hudens DNA-skader.
   

UVB

 •  UVB er stråler med en mellemlang bølgelængde
 •  De er ansvarlige for 5% af det UV lys, der rammer Jorden, idet de fleste af solens UVB-stråler filtreres fra af ozonlaget, så de ikke når Jordens overflade.
 •  UVB trænger kun ind i hudens yderste lag og er ansvarlig for tidlige aldringstegn såsom rynker, hudens mindskede elasticitet og mørke pletter.
 •  UVB er ikke med til at gøre dig brun, men er skyld i solskoldning på hudens overflade.
   

INTENSITETEN AF UV LYS

Hvornår er du mest eksponeret for UV lys?

Vi anbefaler, at du går med UV-beskyttelse i form af en solcreme med en høj solfaktor hele året rundt, for at beskytte din hud mod solen og bekæmpe de første aldringstegn. Når dette er sagt, så er der flere faktorer, der har indflydelse på, hvor meget UV lys du udsættes for. Dette er vigtigt at vide, så du kan sørge for, at du er bedst muligt beskyttet mod for meget sol.

Hvornår er du mest eksponeret for ultraviolet lys?

 • Dagligt: UVB-strålernes intensitet afhænger af solens position og forandringerne i løbet af dagen. Den kan være 150 gange stærkere ved middagstid end klokken 6 om morgenen. Generelt skal du undgå for meget solbadning og slet ikke være i solen mellem 11.00 og 15.00. Det er desuden vigtigt at bruge solcreme med UV-beskyttelse hver dag for at beskytte mod solens stråler, så din hud ikke får solskader. Prøv NIVEA SUN Protect & Moisture Sun Spray SPF30.
 • Årstid: UV-intensiteten skifter afhængigt af årstid og er stærkere om sommeren end om vinteren. Risikoen for UV-stråling varierer i takt hermed. Andelen af skader forårsaget af for meget sol og UVB-stråling er højere i sommermånederne end om vinteren. Andelen af UVA-stråler svinger ikke lige så meget i løbet af året som UVB-stråler. Risici ved UVA-stråler er således mere konstante, hvorfor det er vigtigt altid at beskytte huden mod UVA-stråler, selv hvis man kun opholder sig ganske kort i solen.
 • Tæt på ækvator: Både intensiteten af UV lys generelt og andelen af UVB-stråler stiger jo tættere, du kommer på ækvator - i modsætning til UVA-stråler, hvor andelen er lige høj over alt i verden. Solstrålerne har ikke så langt til Jordens overflade, når du er tættere på ækvator, så derfor bliver mindre UV lys filtreret væk på vejen. Derfor er det virkelig vigtigt at tage solcreme på, når du tager på ferie i disse områder - og gøre det flere gange dagligt, mens du er ferierer.
 • Skyer: Skyer har kun en lille effekt på intensiteten af solens stråler, så det er også vigtigt at beskytte sig på overskyede dage.
 • Højdegrad: I Centraleuropa stiger UVB-intensiteten med 15-20% for hver 1.000 meter, man befinder sig over havoverfladen. Ved en højde på 3.000 meter ligger den på 50%. Jo højere du kommer op, jo kortere skal UV lyset rejse, før det når dig, så når du vandrer eller står på ski i bjergene gælder det om altid at smøre sig med tilstrækkelig UV-beskyttelse.
 • Skygge: Selvom skygge giver betragtelig beskyttelse mod UV, så afskærmer det os ikke helt fra strålerne. En væsentlig mængde lys reflekteres via overflader og objekter, hvilket betyder, at selv steder i skyggen rammes af sollys. Vi anbefaler, at du også beskytter din hud mod solen, når du opholder dig i skyggen.

Vand, sand, og især sne reflekterer UV-solstråler og forøger deres intensitet på vores hud. I sneen kan intensiteten faktisk blive fordoblet! Derfor er det vigtigt at have creme med solfaktor på, når du er på disse kanter.

 

NIVEA & ULTRAVIOLET LYS

Alle NIVEAs solprodukter indeholder effektive UVA- og UVB-filtre for at give dig den bedste beskyttelse mod solen. Samtidig er de nøje udviklet, så de passer til vores huds forskellige behov: