Sådan vasker du dine hænder rigtigt: Vejledning og tips

Hvornår og hvor ofte skal vi egentlig vaske vores hænder? Læs videre i vores trinvise vejledning om, hvordan du vasker dine hænder rigtigt, og find ud af, hvorfor det er så vigtigt at vaske sine hænder rigtigt.

TRIN FOR TRIN: SÅDAN VASKER DU DINE HÆNDER RIGTIGT OG BESKYTTER DIG MOD INFEKTIONER

Er det at vaske hænder den mest simple ting i verden? Det er en udbredt misforståelse - du fjerner kun bakterier ved at vaske dine hænder grundigt.
håndvask-tips-trin-1
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

1. Luk op for vandet

Hold dine hænder under det rindende vand og gør dem ordentligt våde. Den ideelle vandtemperatur er så varm som nødvendigt, men så kold som muligt. Det varme vand skader ofte den sarte hud og tørrer den ud.
håndvask-tips-trin-2
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

2. Skum sæben op

Gnid en fast eller flydende sæbe mellem dine våde håndflader, til der dannes skum. Hvis du bruger en flydende sæbe: Et pumpetryk er nok. Brug af for meget sæbe skader ikke din hud, men gør heller ikke dine hænder mere rene.
håndvask-tips-trin-3
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

3. Sæb dine hænder rigtigt ind

Sæb dine hænder grundigt ind, brug et let tryk og cirkulære bevægelser: mellem fingrene, på fingerspidserne, negle og håndflader. Brug mindst 20 til 30 sekunder på at vaske hænderne for omhyggeligt at fjerne bakterier.
håndvask-tips-trin-4
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

4. Sæbe mellem fingrene

Vær særlig omhyggelig med at vaske området mellem fingrene. Flet dine hænder sammen og bevæg fingrene frem og tilbage i mellemrummet mellem hænderne. Glem ikke tommelfingrene!
håndvask-tips-trin-5
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

5. Skyl grundigt

Skyl al skum helt af. I øvrigt: Det er en myte, at håndvask uden sæbe ikke har nogen virkning. Men: vask uden sæbe er mindre effektivt. Har du kun mulighed for at vaske uden sæbe, skal du holde dine hænder under rindende varmt vand i mindst 30 sekunder.
håndvask-tips-trin-6
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

6. Tør hænderne omhyggeligt

Tør derefter hænderne og mellemrummet mellem fingrene med et blødt håndklæde. Gnid ikke, men dup i stedet hænderne tørre for ikke at irritere den sarte hud. Husk at skifte håndklæde regelmæssigt (fx mindst en gang om ugen i en husstand med en person).
håndvask-tips-trin-7
Vask hænderne rigtigt: 7 trin

7. Anvend en håndcreme

Det anbefales at bruge håndcreme efter hver vask, fordi beskyttende hudfedt fjernes ved vask. Fugtgivende håndcremer hjælper med at understøtte hudens egen genopbygning.

NIVEA favoritter til grundigt håndvask

SÅDAN VASKER OG PLEJER DU DINE HÆNDER KORREKT: TIPS OM SÆBE OG CREMER

For at forhindre at huden tørrer ud, er det vigtigt at vælge den rigtige sæbe og følge op med pleje.

Hvordan finder jeg den rigtige sæbe og håndcreme?

Når du køber sæbe, skal du vælge den mildeste formel. Disse produkter angriber ikke hudens beskyttende naturlige fedtstof i nær så høj grad. Det er bedst at vælge en sæbe med naturlige olier, som forhindrer, at dine hænder tørrer ud. Hvis du har særlig følsom hud, skal du kigge efter den "pH-neutrale" etiket.

Fast eller flydende sæbe?

Det har ingen betydning for din hud, om du bruger fast eller flydende sæbe. Men på offentlige toiletter, hvor mange vasker hænder, anbefales det at anvende flydende sæbe, da faste sæber har tendens til at samle flere bakterier. 

Hvilke håndcreme passer bedst til mig?

Afhængig af hvor ofte du vasker hænder, fx af professionelle grunde, og hvor tørre dine hænder er, findes der en række forskellige muligheder inden for håndcreme: 

 • En ekstra rig håndcreme til sprukne hænder med en fugtgivende virkning, som fremskynder genopbygningen
 • En håndcreme til normal hud, som er ideel til at opretholde dine hænder og negles sundhed
 • En håndcreme, der absorberes hurtigt, er ideel, når man arbejder med computere eller håndterer vigtige dokumenter, da den ikke efterlader fedtede fingeraftryk!
 • En anti-age-håndcreme beriget med Q10, der kan udsætte ældning af huden på hænderne
anvend-hånd-creme

Hvorfor er det så vigtigt at anvende en håndcreme, efter at du har vasket dine hænder?

Hver gang du vasker dine hænder, fjerner du ikke blot snavs, men også noget af det beskyttende fedtlag. Det er derfor vigtigt at bruge plejende sæber og anvende håndcreme efter hver vask. På den måde støttes hudens genopbygning, og dine hænder holdes bløde.

HVORFOR ER DET VIGTIGT AT VASKE DINE HÆNDER KORREKT

Alle ved, at det er nødvendigt at vaske hænder. Men hvorfor? Hvor tit skal vi egentligt vaske vores hænder?

Den rigtige håndhygiejne beskytter os

Vores hænder er i daglig kontakt med andre mennesker og med mange forskellige genstande. I metroen, når vi skriver på vores iPhone, eller når vi pudser næse i et
papirlommetørklæde: Ved at berøre overflader kan bakterier overføres til vores hænder.

Ved at vaske vores hænder ordentligt og regelmæssigt fjerner vi potentielle bakterier. Det er vigtigt for vores sundhed: Næsten 80% af alle sygdomme overføres via hænderne, især mave- tarminfektioner, øjenbetændelse og influenza.

På samme måde kan bakterier og snavs overføres fra hænderne til vores ansigtshud og forårsage bumser.

Men: Hyppig håndvask irriterer huden og tørrer den ud. Derfor skal du anvende creme efter hver håndvask.

Du skal vaske dine hænder, når du ...

 • ... har været på toilettet
 • ... har nyst eller pudset næse
 • ... har været i kontakt med syge mennesker
 • ... har kæledyr
 • ... har rørt ved dyrefoder
 • ... har tømt skraldespanden
 • ... har lagt makeup
 • ... er i berøring med fødevarer, fx før madlavning
 • ... har lavet mad, især hvis du har været i berøring med råt kød eller rå fisk
 • ... har udført havearbejde
 • ... du kommer hjem
børn-hånd-vask-tips

Dobbelt så sjovt: Vask hænder sammen

Lad dine børn komme tidligt ind i vanen med at vaske hænder regelmæssigt og ordentligt. Dine børn synes, det er meget sjovere at vaske hænder sammen.
nivea-hånd-vask-produkter

Skal jeg desinficere mine hænder, når jeg er forkølet?

Uanset om det er forkølelse eller influenza: Når vi er syge, overfører vi bakterierne via vores hænder. Men skal vi desinficere vores hænder, når vi er syge? Nej! Du skal kun vaske dine hænder grundigt og undlade at give hånd.

Hvornår skal jeg desinficere mine hænder?

Alle, der dagligt vasker deres hænder regelmæssigt og grundigt, gør allerede nok for deres håndhygiejne. Antallet af bakterier reduceres markant – og risikoen for infektioner falder.

Så hvornår og hvorfor overhovedet desinficere hænderne?

På hospitaler og klinikker er det vigtigt at desinficere hænderne for at forhindre spredning af bakterier. Det gælder især sygeplejepersonalet.

Men selv som besøgende yder denne metode beskyttelse over for patienter – de har nemlig som regel et svækket immunsystem og derfor er modtagelige over for infektionssygdomme.

Hvis du plejer en slægtning hjemme, skal du spørge din praktiserende læge, om du bør desinficere dine hænder.


DU SYNES MÅSKE OGSÅ OM

Velplejet fra top til tå: Find ud af, hvordan du får silkehud til dine hænder og fødder.
tørre-hænder

Tørre hænder? Tips til fløjlshud

Hyppig vask, desinfektionsmidler eller kolde vindforhold – der er adskillige faktorer, der kan medvirke til at tørre vores hud ud. Men der er også nogle tip, der hjælper dig med at opretholde fugtighedsbalancen.
 
hånd-pleje-tips

Tips til pleje af sarte hænder

Når vi lærer folk at kende, er det ikke ualmindeligt, at hænderne har betydning for vores førstehåndsindtryk. Endnu en grund til blød hud og smukke negle! Læs videre og find ud af, hvordan du kan lave din egen hjemmemanicure.
fod-hud-pleje

Smukt udseende: Gør-det-selv pedicure

Især om sommeren, når vi viser vores bare fødder, bliver det igen vigtigt for os at pleje vores fødder. Vi vil vise dig, hvordan du laver din egen pedicure.