kvinde undgå acne

NIVEAS guide til acne behandling

Alt hvad du behøver at vide om, hvad der forårsager acne, og hvordan du kan slippe af med det.

NIVEAS guide til acne behandling

Acne har tendens til at påvirke alle på et tidspunkt i deres liv. Det forårsager bumser og overdrevet fedtet hud og er ofte ret smertefuldt. Hvis du leder efter en måde at forbedre din acne på, ønsker at vide mere om de forskellige typer af acne, eller leder efter en rutine til at pleje acne-udsat hud, er du kommet til det rigtige sted.

Men hvad er akne?

Acne refererer til langvarige udbrud af bumser eller pletter.

Folk oplever ofte, at de får acne udbrud i deres ansigt. Men nogle mennesker oplever acne udbrud på deres ryg eller endda deres bryst. I disse tilfælde er det en god idé at søge læge, da du sandsynligvis har et mere alvorligt tilfælde af acne. 

Hvem får acne?

Alle kan opleve acne-relaterede udbrud. Faktisk er omkring 95 % af mennesker i alderen 11 til 30 år ramt af acne til en vis grad. Og omkring 3 % af voksne over 35 år vil opleve acne. Det er et udbredt hudproblem, der kan ramme enhver. 


De 6 primære typer acne

Her er de 6 primære acne typer, men det kan være svært at skelne mellem dem. 
 
kvinde renser hendes ansigt med en vatrondel
1. Acne Comedonica
Dette er den mildeste form for akne og er kendetegnet ved de ubetændte hudorme, der vil forekomme på tværs af den fedtede t-zone.

2. Acne Papulopustulosa
Denne type acne er medium til svær og trænger dybere ind i huden med irriterende bumser. I nogle tilfælde kan dette forårsage smertefuld betændelse. 

3. Acne Vulgaris 
Dette er den mest almindelige form for acne. Det viser sig som samlinger af bumser og fedtet hud. Det forsvinder normalt, når puberteten er forbi.

4. Acne Conglobata 
Dette er den mest alvorlige form for Acne Vulgaris. Det præsenterer sig som knuder, bylder og blærer, der kan resultere i mærkbar ardannelse.

5. Acne Inversa
Dette er en kronisk form for acne, der optræder i faser. Det er mere alvorligt og forekommer over hele kroppen, på områder som skuldre og lyske. Ved denne type dannes der små knuder under huden, der kan udvikle sig til bylder eller blærer.

6. Mallorca Acne
Dette sker ofte efter længere tids soleksponering. Mallorca Acne præsenterer sig som små pletter som følge af kombinationen af intens UV-stråling og fedtede solbeskyttelsesprodukter. Heldigvis er det nemt at finde specialiserede solcremer til hud med tendens til acne.


NIVEA anbefaler altid, at du konsulterer en autoriseret hudlæge eller endda din praktiserende læge for yderligere hjælp og råd – især hvis du oplever mange smerter på grund af dine akneudbrud.

6 typer bumser


1. Hudorme – det er små tilstoppede porer. De kan se sorte eller gule ud. De kan blive betændte, hvis de presses, så det er bedst at lægge din pincet væk og vælge en god cleanser i stedet for.

2. Hvide hudorme – disse ligner hudorme, men er ofte hvide (deraf navnet).

3. Papler – små, røde pletter, der kan være ret smertefulde. 

4. Blærer – papler bliver ofte til blærer. Indholdet kan blive betændt, og blærer har ofte en hvid spids. Bliv ikke fristet til at presse dem! Vælg i stedet en behandlingscreme. 

5. Noduler – store hårde klumper, der samler sig under hudens overflade og kan være smertefulde.

6. Cyster – disse kan være ekstremt smertefulde. De ligner en boble under huden, og fordi de forekommer dybt i huden, har de den største risiko for ardannelse. 

Undgå altid at pille i bumser. Du introducerer nye bakterier og kan potentielt forårsage en større infektion. Fokuser i stedet på at holde din hud ren, og brug en bumsecreme tilpasset din hudtype.


Husk, at det kan være ekstremt svært at selvdiagnosticere din acnetype og bumsetype. Hvis du er bekymret eller meget generet af din acne, er det en god idé at tale med en farmaceut, praktiserende læge eller hudlæge om yderligere medicinske behandlinger. 

kvinde med en scrub gel i ansigtet

Har du et akneudbrud?

Et akneudbrud kan ved første øjekast ligne en episode med udrensning af huden. Så huden kan blive meget uren, fedtet, rød og irriteret. Men der er nogle vigtige forskelle.

Udrensning af huden har en tendens til at ske, når du har prøvet et helt nyt hudprodukt med stærkere kemikalier, såsom et produkt, der indeholder anti ageing-ingrediensen Retinol. Det kan være en ret lokal reaktion – så den dukker måske kun op, hvor det nye, stærkere produkt blev påført. 

Lyder det som dig? Hvis ikke, så læs videre for nogle vigtige årsager til akneudbrud. 


Har du et akneudbrud?

Hvad forårsager akne?

Der er mange ting, der kan forårsage akneudbrud. Fra din kost til hvor rene dine makeup-børster er. Nogle gange kan brug af produkter, der ikke passer til din hudtype, endda forårsage et anfald af acne. 
 
Sort pige med en lyserød blomst
Her er 4 nøglefaktorer, der kan forårsage mere alvorlige, langvarige akneudbrud:

1. Hormoner
Acne er ofte forbundet med et skift i hormoner, hvorfor folk ofte vil opleve deres første anfald af acne gennem deres teenageår. Men det er vigtigt at bemærke, at det kan forekomme på ethvert tidspunkt i dit liv. 

2. Blokerede porer
Overskydende olie, døde hudceller og endda makeup kan blokere dine porer. Denne opbygning fremmer bakterievækst, som igen fører til bumser.

3. Miljømæssige årsager
Hvis du bor eller arbejder i nærheden af større veje og byer, er din hud udsat for forurening, og luften er fuld af støv og snavs. Dette kan klæbe til dit ansigt og blokere dine porer – så det er en god idé at vaske dit ansigt i slutningen af hver dag.

4. Gener
Desværre kan du arve en genetisk disposition for acne. Dette kan afgøre, hvor alvorlige dine udbrud er. 
 

Forbyggelse af akne

Her er et par nemme måder at forhindre akneudbrud på. 
 
kvinde smilende

1. Anvend en specifik hudplejerutine

NIVEAs acne behandlinger og midler kan hjælpe dig med at forebygge – og helbrede – akneudbrud. Udforsk vores udvalg af NIVEA micellærevand, lavet med blide formulaer for at hjælpe med at rense og berolige huden. De er ideelle alt-i-én rensemidler, der hjælper med at fjerne snavs, makeup og bakterier.

Hvordan gør de det? Altså, micellært vand er fyldt med supersmå partikler kaldet 'miceller'. Disse tiltrækker og fanger snavs og urenheder, så du kan feje dem væk med din vatrondel og efterlade din hud ren og frisk. 

2. Forbedr dine daglige vaner

At vide, hvilke produkter der skal bruges, er det første skridt. Men at sørge for at bruge dem kan være en anden udfordring i sig selv. 

Sørg for at vaske dit ansigt morgen og aften regelmæssigt – dette er afgørende, da det vil holde din hud ren og fri for urenheder.

Læs etiketterne på alle dine produkter for at sikre dig, at du ikke bruger noget for meget. For eksempel bør nogle kemiske eksfolieringsmidler kun bruges om aftenen og kun to gange om ugen. Så hvis du overskrider det, kan du muligvis ødelægge din hudbarriere yderligere. 
 

3. Du er, hvad du spiser

Sørg for at drikke masser af vand for at rense dit system og holde din hud klar. Du ved sikkert allerede, at huden har brug for meget hydrering, men du kan ikke gøre det udelukkende gennem topiske behandlinger. Prøv at drikke 8 glas vand om dagen konsekvent, så bør du begynde at se en forskel. 

At spise vitaminrige fødevarer som spinat, gulerødder, grønkål, papaya, honningmelon og søde kartofler kan hjælpe med at holde dit A-vitamin-niveau højt – det er afgørende for en sund, glødende hud. Og C-vitamin holder ikke kun forkølelse væk – det bidrager også til en sund hud. Så sørg for at snuppe en appelsin, eller tilføj lidt citron til dit vand, når du kan.  

Det er godt at undgå chokolade normalt, hvis du kæmper med udbrud ... men mørk chokolade er undtagelsen fra reglen. Den indeholder høje niveauer af Omega-6 fedtsyrer, der stimulerer hudregenerering og hårvækst. Det er også godt for knoglesundheden og kan endda hjælpe med at regulere stofskiftet. Så at tage et stykke eller to om dagen er faktisk en god idé.

NIVEAS Derma Active-serie til akne

Som tidligere nævnt fungerer den perfekte hudplejerutine som en måde at forebygge akneudbrud på. Men at vælge det rigtige sæt produkter til at bekæmpe akneudbrud kan ofte være en overvældende proces.
Nedenfor kan du finde information om vores nyeste hudplejeprodukter til akne, NIVEA Derma Active-serien, og hvordan disse produkter kan fungere som løsninger på akneproblemer.
 
 NIVEA Derma Active-serien består af fire forskellige produkttyper og løser de udfordringer, der ofte opleves med uren hud, ved at reducere synligheden af akne og forhindre forekomsten af akne på din hud.
Dette gøres ud fra motivet om at anerkende alle hudtyper og kuraterer en veganervenlig formel, der er effektiv og velegnet til alle, hvilket giver en foryngende hudplejeoplevelse til langvarig brug. The Derma Skin Clear Overnight Exfoliator beriger og fornyer din hud gennem høje koncentrationer af salicyl- og glykolsyre. Exfoliatoren hjælper med at fjerne døde celler, udglatter hudens overflade, lader den bekæmpe pletter og forhindrer dem i at dukke op igen.

Sådan slipper du af med akne

Acne kan være en stressende og smertefuld tilstand. Men der er mange ting, du kan gøre for at forbedre din situation. Og husk, prøv ikke at stresse dig selv – det kan gøre problemet værre.

Læs videre for at finde ud af, om acne kan forsvinde af sig selv, hvor længe et udbrud kan vare, og opdag nogle behandlingsmuligheder for acne. 

Sådan slipper du af med akne

Forsvinder akne af sig selv?

Det er meget svært at svare på dette spørgsmål! Acne er ofte smertefuldt, irriterende og svært at behandle. Nogle mennesker kan opleve, at livsstilsændringer påvirker hyppigheden af hudproblemer. Når det kommer til mere alvorlige og smertefulde tilfælde af acne, er det vigtigt at finde en løsning. Den langvarige smerte og irritation kan nogle gange få dig til at føle dig lidt nedtrykt. Hvis du oplever, at dette er tilfældet, råder NIVEA dig altid til at tale med en læge.

Sådan slipper du af med akne

Hvor længe varer et akneudbrud? Acne hjælp

Der er ikke noget endeligt svar på dette spørgsmål. Det er frustrerende, men et akneudbrud kan vare måneder. Det varierer fra person til person.

Smertefulde, meget synlige udbrud kan forårsage en masse stress – så hvis du føler dig nede på grund af din hud, anbefaler NIVEA, at du konsulterer en læge for at få acne hjælp.

Sådan slipper du af med akne

Behandlingsmuligheder for akne

kvinde smilende

1. Hjemmeremedier

Der er hjemmebalsamer og -tinkturer, du kan prøve for at forbedre et akneudbrud. Husk at træde varsomt og tjekke med en hudlæge eller læge, før du prøver disse – især hvis du har følsom hud.

Nogle æteriske olier som Tea Tree og Jojoba kan booste helingen – men påfør ikke olierne alene, da de er meget koncentrerede. Prøv i stedet at blande dem med en gel eller fugtighedscreme, og påfør det på dit ansigt.

Aloevera er en anden god mulighed. Det er naturligt antibakterielt og antiinflammatorisk, så det burde have en dejlig og beroligende effekt på udbrud. Sørg altid for at påføre aloevera-gelen på nyrenset hud.

Har du det ikke lige derhjemme? Tjek om du har honning i køkkenet. Det er en fantastisk antimikrobiel behandling for bumser. Brug en ren finger, sørg for at huden er nyrenset, og dup lidt honning på for at spotbehandle dine udbrud. 
 

2. Medicin

Hvis du ønsker at tage medicin for at behandle din acne, er et apotek et godt sted at starte. De kan ofte anbefale behandlinger og cremer, der ikke kræver en recept. 

Men hvis disse håndkøbsbehandlinger ikke virker, og du mister håbet, bør du overveje en receptpligtig behandling. Dette kræver selvfølgelig, at du besøger en læge eller autoriseret hudlæge for mere specialiseret pleje – og selvfølgelig en recept.
 

3. Alternative behandlinger

Nogle mennesker har held med mere naturlige, alternative terapier. Der er muligheder som Ayurveda, kinesiologi, Bach-blomster, traditionel kinesisk medicin og bio-resonansterapier, som folk hævder har hjulpet med at berolige og endda helbrede udbrud. 

Sørg for at konsultere din læge eller en autoriseret læge, før du går i gang med disse behandlinger for at sikre, at de ikke vil skade dig eller gøre noget værre. 
 

Det er vigtigt at føle sig godt tilpas i sin krop

Brug af kvalitetsprodukter og indførelse af en god hudplejerutine hjælper med at holde din hud fri for urenheder, men det kan til tider være svært at være på toppen af det. Med et stort udvalg af hudpleje hos NIVEA og hudplejetips, der er nemme at følge, er det nemt at finde din perfekte hudplejerutine.
 
 Husk, at hvis du oplever akneudbrud, der varer længere end 2 måneder, eller hvis graden har en væsentlig indflydelse på din velvære, bør du kontakte din læge for yderligere hjælp og råd.