moisturised pair of legs and feet

SÅDAN BEHANDLES TØRRE FØDDER

Hver dag bærer dine fødder din vægt, så det er ikke en overraskelse, at tørre fødder er helt normale. Følg NIVEAs råd om pleje og fugt til fødderne for at undgå at tørre fødder.

HVAD SKYLDES TØR HUD PÅ FØDDERNE?

Der er mange årsager til tørre og sprukne fødder. Ofte kan det være noget så simpelt som din livsstil. Dårlig kost, masser af gåture og træning, eller manglende pleje af fødderne kan give tørre fødder. Følg NIVEAs gode råde om, hvordan du behandler tørre fødder, så du undgår ubehag og gener.

HVORFOR ER DINE FØDDER SÅ TØRRE? ÅRSAGER TIL TØRRE FØDDER

Tørre fødder og sprukne fodsåler er mere udbredte end tør hud andre steder på kroppen, da fødderne ikke har nogen fedtkirtler - det gælder især fodsålerne. De manglende fedtstoffer medfører dehydrering, som er den mest almindelige årsag til tør hud. Fødderne er derimod afhængige af svedkirtlerne for at holde sig fugtede. Læs mere under NIVEAs beskrivelse af årsager til tør hud.

Din fod er under konstant pres hele dagen - hvad enten du står, går eller træner, bærer fødderne hele din kropsvægt. Det kan medføre dannelsen af hård og tør hud på føddernes trykpunkter. Det gælder især, hvis du står rigtig meget op, eller hvis du træner en masse, som kan lede til udviklingen af sprukne fødder.

Det er vigtigt at indarbejde en god fodpleje ved blandt andet at smøre fødderne med en fugtende creme som fx NIVEA Repair & Care Body Lotion. Det er bedre at forebygge end at behandle tør og skællende hud på fødderne, så det er en god idé at smøre dem hver aften. Hvis du får tør hud på fødderne eller dine fødder sprækker, så prøv at smøre dem med en plejende creme to gange om dagen - en gang efter badet og en gang før du går i seng, så du giver fødderne masser af fugt.
lady in the bath scrubbing her dry skin on feet
4 GRUNDE TIL TØRRE FØDDER

VARMT VAND

At tage meget varme bade kan fjerne fugten fra fødderne, så de føles tørre og dehydrerede. Jo længere du bader, jo mere tørrer huden ud! Prøv at tage bad i lunkent vand for at undgå at udtørre fødderne.
lady lying on her front on a sandy beach
4 GRUNDE TIL TØRRE FØDDER

UVA/UVB SKADER

Lang tid i solen kan tørre dine fødder ud, og ofte glemmer man at smøre fødderne med en effektiv solcreme som fx  NIVEA Sun Protect & Moisture Moisturising Sun Lotion, til trods for, at huden oven på fødderne er ekstrem tynd og følsom.

brunette lady with gloves standing in snow
4 GRUNDE TIL TØRRE FØDDER

VINTERMÅNEDERNE

Koldt vintervejr er hårdt for huden. Det fjerner fugt og efterlader huden dehydreret. Derudover er opvarmningen indendøre også med til at fjerne fugten fra luften om vinteren, hvilket tørrer fødderne yderligere ud. Det er vigtigt at give huden ekstra pleje om vinteren.

pair of feet wearing socks
4 GRUNDE TIL TØRRE FØDDER

HUDLIDELSER

Fødderne kan være tilbøjelige til tørhed og udslæt på grund af hudlidelser som fx eksem. Det skyldes føddernes mange svedkirtler og den friktion, der opstår mellem sko og sokker.

PLEJE AF TØRRE FØDDER

Med en god hudplejerutine behøver det ikke at være vanskeligt at behandle tør hud på fødderne.

BEHANDLING AF TØRRE FØDDER – RENS & FUGT

Hvis du vil pleje den tørre hud på fødderne eller sprukne fødder, så er det vigtigt ikke kun at fugte men også at rense. Sved og snavs kan blive lukket inde i de døde hudceller og her udvikle bakterier (og lugt), som kan udtørre fødderne endnu mere.

Plej dine tørre fødder ved at rense dem grundigt med en fugtende kropsvask som fx NIVEA Caring Shower Cream Rich Moisture og efterfølg med en mild eksfoliering af fødderne et par gange om ugen - du kan endda bruge pimpsten efterfulgt af en fugtighedscreme til at få den døde hud væk.

NIVEA Rich Nourishing Body Lotion er perfekt at smøre huden med efter badet, hvor den hurtigt absorberes. Med fugt der varer hele dagen, kan du i løbet af kort tid se frem til friske, bløde og sunde fødder. Fortsæt plejerutinen - også når problemet er løst, så du undgår tørre og sprukne fødder.
nice pair of feet on a white background

EKSFOLIER DINE TØRRE FØDDER

Brug en pimpsten til at fjerne tør og død hud og til at åbne op for de underliggende nye blødere hudlag. Når du er færdig med at eksfoliere den sprukne hud på fødderne, er det godt at anvende en ekstra fugtgivende creme, idet ny, blød hud optager fugtcreme hurtigere og bedre end tør hud.

Læs vores guide om, hvordan du eksfolierer for at få flere gode råd.
socks hanging on a washing line

TØRRE FØDDER OG VALG AF SOKKER

Du går (formodentlig) med sokker hele dagen, og hvis du har tør hud på fødderne, så kan det betyde, at bakterier, der medfører tør hud, overføres til sokken og omvendt. Sørg altid for at gå med rene, åndbare sokker for at undgå, at huden sprækker på fødderne. Når du har trænet, skal du altid skifte sokker, hvis du ikke har mulighed for at gå i bad lige efter. Brug aldrig dine sokker igen uden at have vasket dem.

Med sokker, der giver dine fødder lov til at ånde, kan du undgå tørre fødder og pleje den tørre hud på fødderne. Bomuldssokker er lettere og køligere end syntestiske sokker og hjælper med at forebygge ildelugtende fodsved.

DE BEDSTE RÅD TIL BEHANDLING AF TØRRE FØDDER

  • Forebygning er bedring end behandling. Sørg for at spise sundt og plej din hud, da du dermed kan undgå, at din hud tørrer ud.
  • Sørg for at drikke nok vand - manglende hydrering påvirker din hud. Især vil dehydrering fremme tør hud på fødderne.
  • Forøget blodcirkulation til fødderne; ved hjælp af en bedre kost, mere træning, ingen rygning og en forbedret holdning af benene.
  • Anvend en fugter for at undgå, at luften omkring dig bliver for tør. Hvis luften bliver for tør, kan det medføre at huden udtørrer, og du får tør hud på fødderne.
  • Tag bad i lunkent i stedet for varmt vand. Hvis vandtemperaturen er for varm giver det tør og ofte øm hud.
  • Anvend produkter der er udviklet til at give huden fugt. Undgå produkter med for meget ethylalkohol.
woman stroking her legs

LAD VÆRE MED AT KLØ

Det kan være fristende at forsøge at klø eller kradse den skællende hud af på fødderne. Det kan klø og føles ubehageligt, men at klø i huden kan sprede bakterier og medføre rifter og revnet hud på fødderne.

Ved spredning af bakterier kan der opstå sår, infektioner og ømme fødder. I stedet for at klø, så tag en kold klud på de kløende fødder eller rens dem blidt, eksfolier og fugt dem.