Kokosolie til huden: Fordele ved kokosolie

Hvad er kokosolie godt for? Kokosolie til huden er ekstremt fugtgivende og rig på mættede fedtstoffer og essentielle aminosyrer, der virker plejende på huden. Læs mere om fordelene og anvendelserne af kokosolie.

Hvad er kokosolie?

Kokosolie er en olie, der er ekstraheret fra kokosnødens kød eller kerner. Kokosolien er fast, når den har stuetemperatur, men bliver hurtigt blød og smelter, når den varmes op. Den har et særligt højt indhold af mættet fedt og masser af anvendelsesmuligheder: i madlavning, kosmetik og industri (biodiesel).

Kokosolie hud

Kokosolie er populært både som ingrediens i hudplejeprodukter eller når den bruges ren. Når den rene kokosolie påføres er den ret fed for huden, men har masser af fordele og virker plejende. Kokosolie består primært af mættet fedt, der har en lang række fordele for hudens beskyttende lag. Fedtet og de essentielle aminosyrer i kokosolie hjælper med at holde hudens barriere stærk, fugtet og smuk!

Fordele ved kokosolie for huden: Hvad er kokosolie godt for?

Det er helt fortjent, at kokosolie har fået en masse god omtale. Den er rig på syrer, der er antivirale, antibakterielle, antimikrobielle og svampedræbende. Fordelene ved kokosolie inkluderer:

  1. Beskytter huden mod skadelige mikroorganismer
    Fedtsyrerne i kokosolie, også kaldet laurin- og caprinsyre, er fantastiske til at holde huden sund på grund af deres antimikrobielle egenskaber. Det vil sige, at de dræber skadelige mikroorganismer, som kan vokse på huden. Almindelige hudinfektioner såsom akne, follikulitis og cellulitis skyldes svampe og bakterier, som kokosolie er med til at dræbe.

  2. Kokosolie til tør hud giver masser af fugt
    Kokosolie i ansigt og på huden har vist sig at være en yderst effektiv fugtgiver til tør og sprukken hud. Kokosolie hjælper med at fugte huden og styrke dens naturlige beskyttende lag, så den bedre kan holde på fugten. Kokosolie er derfor fantastisk til tør hud.

  3. Kokosolie kan bruges til at behandle akne
    Kokosolie har antiinflammatoriske egenskaber, hvorfor olien er velegnet til behandling af akne, der er en betændelsestilstand i huden. Desuden indeholder kokosolie både laurin- og caprinsyre, der har vist sig at være i stand til at dræbe de bakterier, der forårsager akne.

  4. Kokosolie kan virke helende
    Studier har vist, at kokosolie er i stand til at booste mængden af antioxidanter og kollagen in kroppen - begge dele spiller en vigtig rolle i hudens naturlige regenerering og gendannelsesproces. 

  5. Kokosolie mindsker betændelse
    En anden af kokosoliens fordele for huden er, at den kan være med til at mindske betændelsestilstande, idet den forbedrer hudens indhold af antioxidanter. Antioxidanter hjælper med at bekæmpe frie radikaler (ustabile atomer, der sætter sig på vores hud), som kan være inflammatoriske.

  6. Kokosolie bidrager til en mere jævn hud
    Kokosolie i ansigtet og på huden er kendt for at mindske mørke pletter, dulme ansigtsrødmen og bidrage til en jævn hudfarve.

  7. Kokosolie kan være med til at mindske aldringstegn
    En af fordelene ved kokosolie er, at den er med til at øge hudens naturlige produktion af kollagen, som hjælper med at forbedre hudens elasticitet og spændstighed. Forbedret spændstighed af huden betyder også færre synlige fine linjer og rynker.

  8. Kokosolie kan blødgøre huden
    Flere af fedtsyrerne i kokosolie, som fx caprinsyre, er med til at holde huden blød.

Kokosoliens fordele for huden : Kokosoliens sammensætning

Kokosolie består af forskellige typer fedt og er rig på primært mellemkædede mættede fedtsyrer.

Kokosolien er således sammensat af:

  • Caprylsyre 
    Denne fedtsyre udgør ca. 8% af kokosolien og har stærke antiinflammatoriske, antibakterielle og svampedræbende egenskaber, som gør den til en effektiv behandling af mange forskellige hudlidelser.
  • Caprinsyre
    Caprinsyre, der er et fremragende blødgøringsmiddel, som virker fugtende på huden, udgør cirka 7% af kokosolie.
  • Laurinsyre
    Laurinsyre udgør knap 49% af kokosolie og anses som hovedårsagen til alle kokosoliens velgørende egenskaber. Forskning har vist, at denne syre bl.a. kan medvirke til vægttab og mindske risikoen for Alzheimer's.
  • Myristinsyre
    Myristinsyre anvendes oftest som rensemiddel i kosmetik og udgør ca. 8% af kokosolien.
  • Palmitinsyre
    Palmitinsyre, der udgør ca. 8% af kokosolien, anvendes oftest som blødgørende middel, der giver blød hud, eller som fugtiggiver i hudpleje.
  • Stearinsyre
    Denne syre er primært anvendt som emulgator i hudplejeprodukter, men bliver også brugt i hårplejeprodukter på grund af sin evne til at beskytte og pleje håret. Stearinsyre udgør ca. 2% af kokosolien. 
  • Oliesyre
    Oliesyre udgør ca. 6% af kokosolie. Den anvendes i mange hudplejeprodukter til tør og aldrende hud, da den hurtigt absorberes i huden og giver masser af fugt.
  • Linolsyre
    Linolsyre udgør ca. 2% af kokosolie og er fremragende til at styrke hudens naturlige barriere, så den bedre kan holde på fugt og holde skadelige stoffer ud.

Hvor kommer kokosolie fra?

Kokosolie udvindes af kokosnøddens frøhvide ved en enten våd eller tør proces. Den tørre produktionsproces af kokosolie til huden involverer, at kødet udvindes, inden det tørres og presses, og kopraen opløses for at få olien. I den våde produktionsproces bruges den udvundne kokosmælk, og vand og olie separeres. Den tørre produktionproces til udvindelse af kokosolie er den mest almindelige, da giver et større udbytte og er billigere.

Cirka 70% af verdens kokosolie produceres på Filippinerne eller i Indonesien.

Kokosolie til tør hud

En af kokosoliens fordele er, at den forøger fugtniveauet i huden lige så effektivt som andre mineralske olier, og at den holder huden fugtet længe. Kokosolie til tør hud kan anvendes som dybdegående behandling og pleje af tør og sprukket hud, hvor den fylder fugtniveauet op igen og styrker hudens beskyttende lag, så den bedre kan holde på fugten.

Kokosolie kan også anvendes til at behandle eksem og mindske symptomer i form af tør, skællende og kløende hud, der har tendens til udslæt.

Hvad kan kokosolie bruges til?

Kokosolie ansigt

Det er populært at anvende kokosolie til ansigtet, da det giver masser af fugt og mindsker betændelser, modvirker skader fra frie radikaler og forebygger infektioner. Herudover er kokosolie i ansigt også med til at booste produktionen af kollagen, hvilket holder huden fast og mindsker fine linjer og rynker.

Kokosolie hud

Kokosolie kan bruges på hele kroppen, ikke kun i ansigtet! Nogle populære anvendelsesmåder af kokosolie på kroppen er som naturlig barbercreme, behandling af tørre hænder og blødgøring af neglebånd, som bodylotion til at blødgøre og fugte huden eller som massageolie. Kokosolie giver masser af fugt til tør hud.

Kokosolie hår

Hårbalsam indeholder ofte kokosolie takket være dets plejende virkning på håret. Her nævnes et par af de ting kokosolie gør for håret: blødgør i dybden og forhindrer tab af protein, tæmmer kruset hår, mindsker skæl og tilføjer en smuk glans.

Kokosolie madlavning

I de seneste år er det blevet mere og mere populært at anvende kokosolie i madlavningen på grund af oliens fordele for helbredet og dens lækre smag. Men der er stadig modstridende holdninger til, hvorvidt det er sundt at stege med kokosolie på grund af det høje indhold af mættede fedtsyrer, der kan øge risikoen for kardiovaskulære sygdomme. De fleste mennesker er dog enige om, at det er bedst at anvende kokosolie i moderate mængder i madlavningen.

Gør-det-selv kokosolie til ansigt

Uraffineret, rå eller jomfru-kokosolie er et lille vidundermiddel til dit ansigt i løbet af natten eller som en lejlighedsvis dybdebehandling.

Her finder du opskriften på gør-det-selv kokosolie til ansigtet:

  1. Tag cirka en spiseskefuld kokosolie i hånden og lad det smelte ved at gnide det mellem håndfladerne
  2. Massér forsigtigt den smeltede kokosolie ud i ansigtet og på halsen
  3. Når ansigt og hals er jævnt dækket, fjerner du den overskydende olie med en serviet
  4. Lad resten af kokosolien sidde natten over, så den langsomt kan trænge ind i huden i ansigtet og på halsen

Kokosolie er ikke kun godt for huden i ansigtet - du kan også bruge denne metode til resten af kroppen for at give huden ekstra dybdegående næring. De fleste mennesker, der bruger kokosolie som maske, gør det kun en gang om ugen, da olien er fed for huden og kan medføre tilstoppede porer - især hvis du allerede har fedtet hud.

NIVEA & kokosolie

Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil

NIVEA Caring Shower Cream Coconut & Jojoba Oil forkæler din hud med sit perfekte mix af kokosolie og naturlig jojobaolie. Brug bodyshampooen hver dag og nyd, hvordan den efterlader din hud blød, glat og ren med en let duft af kokos.