Kvinde, der rører ved hendes skulder

Hvordan fjerner man strækmærker

Opdag NIVEAs ekspertråd om, hvordan du slipper af med strækmærker

Hvordan fjerner man strækmærker

Lær om strækmærkers årsager, forebyggelse og behandling

Strækmærker – linjer eller striber hen over huden – er meget almindelige og rammer 90 % af befolkningen, både mænd og kvinder.
Udover at de nogle gange klør lidt, er strækmærker ufarlige og helt naturlige. Det er din krops kort over den rejse, I har været på sammen, uanset om det er at få et barn, at vokse og udvikle sig som teenager eller dyrke sport. Strækmærker kommer i alle former, størrelser, nuancer og dybder. 
Forsvinder strækmærker? Ligesom ar kan de enten være permanente eller falme over tid. 
Selvom der ikke er noget galt med at have strækmærker, er der, hvis de generer dig, behandlinger, der kan hjælpe med at minimere dem og lindre de berørte områder.

Hvordan ser strækmærker ud?

For at lære, hvordan vi kan slippe af med strækmærker, skal vi først vide, hvordan de kan se ud. 
Strækmærker er lige så forskellige som de individer, de forekommer på. De kan se ud som smalle bånd på tværs af huden eller dybere, krusede mærker eller som lilla streger eller sølvfarvede tråde. De kan være lyserøde, røde, brune, sorte, sølv eller lilla og starter normalt med at være mørke, før de falmer. 
Hvordan de ser ud vil i høj grad afhænge af, hvad der forårsagede strækmærkerne, hvor længe du har haft dem, farven på din hud, din hudtype og hvor de vises på din krop.
Kvinde anvender kropsolie

HVORFOR FÅR MAN STRÆKMÆRKER?

Strækmærker er mest almindelige der, hvor din krop lagrer fedt. Det kan være på maven, brystet, numsen eller hofterne, selvom de kan forekomme overalt på kroppen. Strækmærker på lårene, bstrækmærker på ryggen, lænden eller bagsiden af dine arme er også almindelige.Strækmærker er mest almindelige der, hvor din krop lagrer fedt. Det kan være på maven, brystet, numsen eller hofterne, selvom de kan forekomme overalt på kroppen. Strækmærker på lårene, bstrækmærker på ryggen, lænden eller bagsiden af dine arme er også almindelige.

HVAD FORÅRSAGER STRÆKMÆRKER?

De mest almindelige årsager til strækmærker – som på ingen måde de eneste – er pludselig vækst eller hurtig vægtøgning. Selvom alle kan udvikle strækmærker, er der nogle faktorer, der er mere tilbøjelige til at forårsage dem, herunder:

1. Graviditet

Strækmærker under graviditeten vises normalt på maven, når den vokser for at give plads til den voksende baby. Hormonelle ændringer i graviditeten kan også påvirke din hud og gøre dig mere tilbøjelig til at få strækmærker gravid. Strækmærker på lårene er almindelige under graviditeten, og de optræder også ofte på brysterne. 
Hvornår opstår strækmærker typisk?
Hvordan de ser ud, og hvornår de vises, vil være forskelligt for hver kvinde. Ofte er det første tegn på strækmærker i graviditeten kløe der, hvor huden er blevet tyndere. Mærkerne kan gradvist falme og blive mindre synlige, når barnet er blevet født. 
Hvor lang tid tager det for strækmærker at falme? 
Det afhænger af din hudtype, men normalt mellem 6 og 12 måneder. Det er dog usandsynligt, at strækmærkerne forsvinder helt – en smuk påmindelse om, hvor fantastisk din krop er og det nye liv den gav næring.

2. Pubertet

Vækstøgning i teenageårene kan få huden til at strække sig og rives og efterlade strækmærker, som sandsynligvis vil være med dig et godt stykke ud over din teenageår. Teenagepiger kan opdage dem på deres bryster, lår, hofter eller balder, mens unge drenge er mere tilbøjelige til at udvikle dem på deres lænd eller hofter.

3. Hurtigt vægttab eller -øgning

Strækmærker er relateret til pludselig vægtøgning eller -tab, da alle hurtige ændringer i kroppen vil sætte sine spor – og det er helt ok!

4. Genetiske sygdomme

Sjældne genetiske lidelser såsom Cushings syndrom kan forårsage strækmærker. Cushings syndrom er en tilstand forårsaget af at have for meget af et hormon kaldet kortisol i kroppen. Den kan blive alvorligt, hvis det ikke behandles. Sørg for at tale med din læge, hvis du har mistanke om, at du kan have denne sygdom.

5. Andre faktorer

Kvinder er mere modtagelige over for strækmærker end mænd. Det anslås, at mellem 50 % og 90 % af kvinder har dem. Men mænd kan også få dem, især som følge af vægtøgning eller vægttab, uanset om det er et resultat af tilføjet muskelmasse eller fedt. 
Du er mere tilbøjelig til at få strækmærker, hvis din familie har dem. Så hvis din mor fik strækmærker på lårene, da hun var gravid med dig, er der en god chance for, at du også får det.


Forsvinder strækmærker?

Er det muligt at fjerne strækmærker?

Nu ved vi, hvad strækmærker er, og hvad der forårsager dem, så er det næste spørgsmål, hvordan man forhindrer, at strækmærker opstår?
Kvinde anvender bodylotion på armen

Lad os være klare i mælet, desværre kan du ikke slippe helt af med strækmærker, men hvis du ønsker det, kan strækmærker reduceres betydeligt.

At have en afbalanceret kost, forblive hydreret, få regelmæssig motion og systematisk kropspleje vil efterlade din hud fugtet og elastisk, og det vil forberede den på mulige ændringer forårsaget af hurtig vægtøgning eller -tab, selv under graviditeten.  

 

Fjernelse af strækmærker:

Der er måder om hvordan fjerner man strækmærker mere effektivt ved at bruge behandlinger udført af hudlæger:

- lys- eller laserbehandlinger

- mikrodermabrasion, som fjerner et tyndt lag af huden

- Brug af ordineret retinolopløsning eller -creme (må ikke anvendes, hvis du er gravid)


Forebyggelse af strækmærker:

Nærende bodylotions vil fugte strækmærkerne, hvilket kan hjælpe særligt, hvis de er nye og måske er lidt inflammerede og kløende

Naturlige olier kan især hjælpe med at reducere forekomsten af strækmærker på lår og andre områder, mens cremer og geler leverer fremragende hydrering og opstrammende effekter. De absorberes hurtigt, hvilket gør dem ideelle til brug i dagtimerne.
 
Hvis du har tør hud, så prøv vores NIVEA Body Lotion Q10 Vitamin C. Den opstrammer huden mærkbart og forbedrer elasticiteten på 10 dage og holder din hud næret i op til 48 timer.     
                              

Kvinde i rød kjole