Hvad er talg?

Talg er en olieret og let voksagtig masse, der findes i huden. Det produceres for det meste i ansigtet og hovedbunden, men kan også forekomme andre steder på huden, dog ikke i håndfladerne og på fodsålerne.

Hvordan opstår talg?

Talg udskilles fra hudens talgkirtler, som findes i hudens overflade og som tit er forbundet med hårsækkene. Talg er oftest blandet med lipider fra hudcellerne og sved fra hårsækkene. Efterhånden som sækkene fyldes op, vil talg blive presset op til overfladen og spredes som et vandfast lag på huden.

Hvad er talg godt for? 

Talg bruges af huden til at holde på fugt og har en vandfast funktion, som sørger for, at vand ikke forlader kroppen. Talg sørger også for at holde huden spændstig og fungerer som en barriere mod skadelige bakterier og svampeinfektioner. Produktion af talg er normalt og sundt. Hvis der ikke produceres nok talg, så kan huden blive tør. Omvendt kan en overproduktion af talg medføre stoppede porer og resultere i akne. Læs mere om, hvordan du undgår akne

Hormoner

Produktionen af talg styres af hormonerne i kroppen. Det vil sige, at i perioder, hvor hormonniveauet svinger eller man tager hormonpåvirkende medicin, kan produktionen af talg være påvirket. For eksempel kan progesteron (som findes i prævention) øge produktionen af talg, mens a-vitaminer kan reducere den. I løbet af puberteten ændres hormonniveauet. Talgkirtlerne bliver større, hvilket medfører en øget talgproduktion, hvorfor teenagerhud ofte er præget af  akne. 

Hvordan slipper du af med for meget talg?

Personer, der producerer for meget talg i ansigtet og derfor har fedtet eller kombineret hud, kan med fordel følge disse råd. Find ud af hvilken hudtype du har.

  • Sørg for at anvende en ansigtsrens som for eksempel NIVEA MicellAIR micellarvand, der fjerner snavs og talg i ansigtet uden at udtørre huden, hvilket kan føre til en øget produktion af talg.  
  • Vask dit ansigt to gange dagligt - en gang om morgenen og en gang om aftenen - med en ansigtsrens til at holde huden ren og fjerne overskydende fedt og snavs. 
  • Hvis du udtørrer din hud, vil den for at kompensere producere ekstra talg, så selvom du har fedtet hud, skal du altid huske at fugte den godt.
  • Jævnlig brug af en ansigtsmaske vil rense din hud i dybden og fjerne snavs fra de tilstoppede porer. 

Alternative løsninger 

Kig på din kost - Fødevarer der indeholder svovl, for eksempel fisk, grøntsager, æg og nødder kan være med til at reducere mængden af talg. 
Tørt hår kan også øge produktionen af talg. Sulfater i shampoo kan udtørre dit, så kig efter shampoo uden sulfat.

Tør hud

Tør hud kan skyldes mangel på talg. Du afhjælpe dette ved at drikke mere vand, spise sunde fedtstoffer såsom omega 3 og ved ikke at tage for varme bade. Vær også bevidst om hvilke produkter du bruger, som er i direkte kontakt med huden. Det gælder alt fra hudplejeprodukter til shampoo og vaskemiddel, der alle kan være medvirkende til tør hud. Kig efter produkter til sart hud, idet alkohol, syrer og parfume alle virker udtørrende. Og så husk naturligvis at anvende en fugtende dagcreme - vi anbefaler NIVEA Essentials 24H Moisture Boost Soothe Night Cream.