mand med kløende skæg

Slip af med flagende hud og skæl i dit skæg

Hvad er skæl i skægget, og hvad forårsager det? Få mere at vide om behandling og forebyggelse af tør hud under dit skæg med NIVEA.

SLIP AF MED FLAGENDE HUD OG SKÆL I DIT SKÆG

Dit skæg er altid synligt, og det er vigtigt, at det ser godt ud og føles godt. Det kan dog kræve lidt arbejde at holde det i god stand – især hvis du oplever skæl i dit skæg. 

Så hvordan slipper du af med skæl i dit skæg? 

Udforsk vores guide til, hvordan du genkender, behandler og forebygger skæl i dit skæg fra starten af.

HVAD ER SKÆL I SKÆGGET?

skæl i dit skæg minder utroligt meget om skæl, der opstår i hovedbunden. Det er en almindelig tilstand, normalt karakteriseret ved kløende og flagende hud.

Hvis du har skæl i dit skæg, er det sandsynligt, at du har et skæg med flagende hud. Men der er intet at bekymre sig om – det kan forbedres med et par enkle ændringer.

HVAD FORÅRSAGER SKÆL I SKÆGGET?

Der er en mikrobe kaldet Malassezia Globosa, der lever i de fleste menneskers ansigt. Dette er en type svamp, der vokser og trives i fedtede områder af huden, der er fulde af talgkirtler, såsom hovedbunden og ansigtet. Hvis du har særligt fedtet hud, kan det få denne svamp til at vokse endnu mere, og de biprodukter, som svampen skaber, kan forårsage irritation hos nogle mennesker. Over tid kan ophobningen forårsage et skællende skæg, fordi huden udskiller det.

Alternativt kan skæl i skægget også være forårsaget af tør hud. For at fastslå årsagen til din skæl i dit skæg, bør du tjekke, om huden nedenunder ser fin ud. Hvis den gør, så er det nok bare tør hud. Men hvis du har irriteret rød, flagende hud under dit skæg, kan det have brug for lidt mere pleje ...

ung mand med kort skæg

mand med skudt skæg
HVAD FORÅRSAGER SKÆL I SKÆGGET?

RØD OG IRRITERET HUD?

Hvis huden under dit skæg er rød og irriteret, skal du muligvis undersøge det nærmere, da det kan være en form for dermatitis.

HVAD FORÅRSAGER SKÆL I SKÆGGET?

SKÆL I DINE ØJENBRYN OG SKÆG?

En læge kan hjælpe dig med at opdage, om din skæl skyldes noget, der hedder Seborrheic Dermatitis. Symptomer på denne tilstand omfatter rød flagende hud under dit skæg, men ofte også andre områder, såsom din hovedbund, hår, øjenbryn og skæg. 

Det strækker sig endda til afskalning af huden på mere fedtede områder, såsom hovedbunden, ansigtet, øjenbrynene og flere områder af kroppen. Din læge bør være i stand til at ordinere en behandling, der vil hjælpe.


3 TING, DER GØR SKÆL I DIT SKÆG VÆRRE

Her er nogle ting, du skal undgå, hvis du oplever skæg med skæl.

1) STÆRKE RENSEPRODUKTER

Hvis dit skæl i dit skæg er forårsaget af tør hud, kan brug af et stærkt rensemiddel gøre tingene værre, da det vil tørre din hud endnu mere ud. Vælg i stedet et blidere rensemiddel, der er designet til at indkapsle fugt.

2) IKKE AT VASKE DIT ANSIGT/SKÆG

Ligesom du vasker dit hår, skal du vaske dit ansigt og skæg regelmæssigt. Ellers kan snavs og skidt fra eksterne kilder samle sig og forårsage problemer. De fedtede udskillelser fra dit ansigt kan også ophobes og gøre problemerne endnu værre.

3) ÆNDRINGER I VEJRET

Én hudplejerutine virker ikke hele året, så du skal muligvis eksperimentere for at finde produkter, der virker for dig gennem alle de forskellige årstider. For eksempel kan du opleve, at kold vinterluft især udtørrer din hud, hvilket betyder, at du får brug for produkter, som er rige på fugt. De samme produkter kan være alt for fugtgivende, når sommersolen vender tilbage, og du kan opleve, at din hud bliver for fedtet. At tilpasse din hudpleje, så den passer til årstiderne, er en vidunderlig idé.


4 METODER TIL AT SLIPPE AF MED SKÆL I DIT SKÆG

Der findes forskellige metoder og produkter til at hjælpe med at slippe af med skæl i dit skæg. Det vigtige er at være konsekvent med rens og pleje af dit skæg og huden under det. 

En solid rutine vil omfatte alt det følgende:

1) Eksfoliering – dette fjerner den tørre hud under dit skæg. Døde hudceller danner de små hudflager, der forårsager skæl i dit skæg. Hvis de ikke bliver fjernet under rensning, kan de tilstoppe porerne og fange mere snavs. Du kan bruge en børste til fysisk at børste dit skæg, bringe al den døde og flagende hud op til overfladen og derefter skylle den væk. Men overdreven eksfoliering kan irritere huden, så det anbefales, at du gør dette to eller tre gange om ugen. 

2) Rensning – mens nogle mennesker måske foretrækker at bruge shampooprodukter til at rense deres skæg, er det at foretrække at bruge et produkt specielt formuleret til skæg og hud. Et sådant produkt vil også tage sig af huden under dit skæg. Typiske skælshampooer til din hovedbund kan være for udtørrende for ansigtshuden under dit skæg. Så vælg noget, der vil rense og pleje huden i dit ansigt.

3) Fugtgivning – tør hud i skægget er en almindelig årsag til skæl i dit skæg, så det er en god idé at vælge hudplejeingredienser, der passer til din hud. Efter at have fugtet, vil du måske også prøve en skægolie. Men hvis du har akne-udsat hud, ville det være godt at vælge en skægolie, der ikke tilstopper dine porer, såsom arganolie eller Jojobaolie.  

4) Grooming – dette inkluderer brug af passende barberingsteknikker og at holde dit skæg trimmet, så du føler dig ordentligt præsentabel i din hverdag.

mand smilende

HELBRED DIT SKÆL I DIT SKÆG OG HUD MED NIVEA

Forkæl dit skæg med en flaske NIVEA MEN MENMALIST Face & Beard Wash. Den består af 10 essentielle ingredienser, som arbejder sammen for blidt at fjerne snavs og olie uden at udtørre huden. Det er en mild, men effektiv rens, som er lige hvad du har brug for, når skæl i dit skæg har taget over. 

Og husk at tørre dit skæg grundigt efter vask for at holde den friske følelse ved lige. 

NIVEA henvender sig også til en række forskellige hudtyper, fra ultrafølsom hud til hud, der er på den fedtede side; det er værd at læse op på nogle ansigtspleje til mænd for at finde ud af, hvad der passer til dig. 

Det er en god ide at følge efter med en god fugtighedscreme for at give dit skæg et velplejet udseende og din hud en god følelse.

ung mand påfører Nivea fugtighedscreme

2 NATURLIGE MIDLER MOD SKÆL I DIT SKÆG

Her er to enkle og naturlige midler, du kan prøve for at slippe af med skæl i dit skæg.

1. ALOEVERA-GEL

Aloevera er kendt for sine helbredende egenskaber, da det er naturligt antiseptisk og antioxidant. For at bruge denne metode skal du bruge en tube aloevera-gel. Du kan nemt finde dette på et apotek eller i en helsebutik. Klem noget ud af røret og dæk dit skæg. Gnid gelen ind og lad den sidde i 5 minutter, før du skyller grundigt. Dette bør hjælpe dit skællende skæg og også blødgøre huden.

2. CITRONSAFT

Takket være citronsaftens sure egenskaber kan den hjælpe med at fjerne død hud – ligesom en eksfoliering – og fjerne skæl. 
Alt du behøver er 2 teskefulde friskpresset citronsaft og 1 kop varmt vand. Bland dem godt sammen, og gnid derefter blandingen forsigtigt ind i dit skæg. Lad det sidde i 5 minutter, før det skylles grundigt af. Det er en god idé at gøre dette dagligt, indtil der ikke er mere skæl.

Sørg for at spotteste citronsaft før påføring, da det ikke er egnet til alle hudtyper. Hvis det forårsager irritation, må du ikke bruge det.


SÅDAN STOPPER DU SKÆL I DIT SKÆG – OG FORHINDRER DET I AT KOMME TILBAGE

Det er en god idé at gøre alle de ting, der er nævnt ovenfor, for at forhindre skæl i dit skæg. Ved at skabe en god rutine, når du først begynder at gro dit skæg ud, kan du forhindre ubehagelig, kløende hud og forhåbentlig opnå det look, du ønsker. 

Når du er sluppet af med skæl i dit skæg, er det vigtigt at fortsætte din daglige vaske- og fugtighedsrutine og at overvåge din hud. Hvis det føles tørt eller kløende, kan du tilsætte et par dråber mere fugtighedscreme eller skægolie. 

Husk, at én fugtighedscreme ikke passer til alle – det kan tage flere forsøg at finde det, der virker for dig. Desuden kan vejrændringer have en enorm indflydelse på din hud og skæg, så du vil måske booste hydreringen ved at introducere fugtrige rensemidler, behandlinger og olier til din rutine.
ung mand anvender Nivea-creme på sit ansigt

HOLD DIT SKÆG SUNDT

Der er mere til skægvedligeholdelse end almindelig vask og tilførsel af fugt. Din livsstil har også en enorm indflydelse på dit skæg.

Her er et par måder, du kan få det til at se godt ud.

1. Hold det trimmet
Læg barberbladet og saksen væk! Lad dit skæg vokse ordentligt ud og giv det tid til at se godt ud. Det kan dog være en god ide at trimme det i ny og næ for et mere tæmmet, velplejet look.

2. Få dine otte timers søvn
Mangel på søvn viser sig i dit ansigt – og i dit skæg. Din krop fungerer bedre, når du får masser af hvile, og fordelen ved de ekstra par timers søvn vil vise sig i dit skæg.

3. Spis sundt
Få dine vitaminer og mineraler med en afbalanceret kost. Ligesom søvn er det en opskrift på succes at fylde din krop med sunde og nærende fødevarer, og det vil have indflydelse på udseendet af dit hår og din hud. En god diæt kan endda hjælpe dit hår med at vokse hurtigere.

Vidste du, at det kan være godt for dig at gro skæg? Det er et flot udseende og har en indflydelse på andre aspekter af dit liv. 

Skæg hjælper med at:
1. Holde dig varm om vinteren
2. Blokere solen om sommeren (som igen kan beskytte den del af dit ansigt mod UV-stråler)
3. Reducere risikoen for astma og allergier ved at fange partikler – lidt ligesom et filter

Tre hurra for skæg!

DET LANGE OG DET KORTE AF DET

Skæl i skægget er et almindeligt problem, men vedvarenhed er nøglen. Bare husk at pleje din ansigtshud og dit skæghår – de kræver begge fugt for at se godt ud og føles godt. 

Hvis du har prøvet ovenstående anbefalinger, men stadig oplever skæl i dit skæg, skal du muligvis tale med en hudplejeprofessionel, da der kan være et underliggende sundhedsproblem. I de fleste tilfælde kan en receptpligtig styrkebehandling gøre underværker.