kvinde smilende

Hvad er melasma? Melasma behandling

Læs vores guide udarbejdet af eksperter, som fortæller dig alt du har brug for at vide om melasma og hvordan man behandler melamsa i ansigtet

Melasma

Melasma, også kaldet chloasma, er en tilstand, som forårsager mørke, misfarvede områder, der normalt er sorte eller grønne (ordet kommer af melas, det græske ord for sort eller cholas, fra ordet grønagtig), flade eller fregnelignende pletter på huden. 

Det er en almindelig tilstand, særligt under graviditet. Selvom både kvinder og mænd kan udvikle melasma, er det langt mere almindeligt hos kvinder, og det begynder normalt i 20 til 40-årsalderen.

Melasma er harmløst – det er ikke smertefuldt, kløende eller ukomfortabelt, og det vil ikke udvikle sig til hudkræft – men det kan få folk til at føle sig lidt usikre. Det kan behandles eller i det mindste reduceres og kan sommetider forsvinde af sig selv.

Undrer du dig over, hvad melasma er? Læs videre for at opdage mere om melasmaårsager, melasma i ansigtet og hvordan man fjerner melasma.


Hvad er melasma?

Melasma er en hudlidelse, som forårsager områder med misfarvninger – normalt brune eller blå-grå områder eller fregnelignende pletter. Det er mest almindeligt at finde melasma i ansigtet, selvom det også kan udvikle sig på andre områder af huden, der jævnligt eksponeres for solen såsom hals og underarme.


Melasma er stadig lidt af et mysterie for dermatologer, men man formoder, at det forårsages af pigmentproducerende celler i huden (melanocytter), som producerer for meget pigment (melanin). Det er denne overproduktion af celler, der definerer farven i din hud. 

Melasma kan se ud som alders- eller solpletter, men melasmaområder er normalt større.
ung kvinde i solen

Hvad er melasma i ansigtet?

Melasma i ansigtet er symmetrisk med matchende mærker i begge sider af ansigtet. 

Melasma i ansigtet fremkommer normalt på:
- kinder
- overlæbe 
- pande
- næse

Melasma i ansigtet udløses af eksponering af UV-lys, fra solen eller brug af solarie, selvom hudplejeprodukter, der irriterer din hud også kan forværre melasma i ansigtet.

En god hudplejerutine kan hjælpe med at reducere forekomsten af melasma i ansigtet. NIVEA Luminous 630 Anti-spot Dagcreme SPF 50 virker på eksisterende pigmentation ved at lysne mørke pletter og reducere deres størrelse, mens den balancerer ny melaninproduktion for at forebygge fremkomsten af nye pletter. 

Påføring af SPF er dit bedste forsvar mod melasma i ansigtet. Solbeskyttelse beskytter din sarte hud i ansigtet mod hudskade fremprovokeret af UVA og UVB og forhindrer også tidlig aldring af huden.

Årsager til melasma

Melasma bliver normalt mere synligt om sommeren og mindre synligt i vintermånederne. 

Skønt eksperter ikke er helt sikre på, hvad der forårsager melasma, er det velkendt, at personer med mørkere hud er mere tilbøjelige til at udvikle melasma end personer med lys hud. Følsomhed over for østrogen og progesteron er også kendte udløsere. Dette betyder, at hvis du tager P-piller, er gravid eller modtager hormonbehandling, er din risiko for at udvikle melasma højere. 

uv kvinde rødt hår

Andre faktorer inkluderer:

- Familiehistorik: omkring 33 til 50 % af personer med melasma har rapporteret, at andre i deres familie har det. Størstedelen af identiske tvillinger har begge melasma.
- Stress og sygdom i bygspytkirtlen mistænkes også at forårsage melasma
- Soleksponering: ultraviolette stråler påvirker de celler, der styrer pigmenten (melanocytter).
- I sjældne tilfælde kan andre medicinske lidelser, som påvirker hormoner (såsom lidelser i bugspytkirtlen) forårsage melasma. Desuden kan noget medicin såsom antiepileptisk medicin forårsage det.
LED-skærme: melasma kan forårsages af LED-lys fra fjernsyns-, laptop-, telefon- eller tabletskærme.


Melasma under graviditet

Hormonelle ændringer, særligt overproduktion af østrogen og progesteron, under graviditet kan udløse melasma, deraf kaldenavnet ”graviditetsmaske”. Mørke områder eller pletter kan komme frem i din pande, på kinder, hage eller rundt om din mund og kan blive mørkere, jo længere du kommer hen i graviditeten. Du kan også opdage, at disse pletter bliver mørkere i solskin.

kvinde smilende

Mørke pletter, som du udvikler under graviditet, falmer normalt inden for et par måneder efter fødslen, når dine hormoner vender tilbage til normale niveauer og din krop stopper med at producere så meget hudpigment (melanin).

 

Denne tilstand er meget almindelig hos gravide kvinder, hvor omkring 50 % af gravide kvinde bliver påvirket.

 

Melasma under graviditet er harmløst, men du kan reducere udseendet ved at bruge SPF dagligt, såsom NIVEA Luminous630 Dark Spot Control SPF 50, og måske ændre din hudplejerutine, så den indeholder ingredienser, der reducerer forekomsten af melasma i ansigtet, såsom vores NIVEA Cellular Luminous630-udvalg.


Epidermal melasma

 

Melasma opdeles i tre typer: 

Epidermal melasma
Dermal melasma
Blandet melasma

Epidermal melasma betyder, at pigmentet (melanin) er i de mere overfladiske lag af huden kaldet epidermis. I dermal melasma er der øget hudpigment i de dybere lag af huden (dermis). Blandet melasma er en kombination af epidermal og dermal melasma og er den mest almindelige type.  
 
Epidermal melasma defineres ved:

afgrænsede, veldefinerede pigmenter
mørkebrune områder
reagerer generelt bedre på behandling
ses tydeligt under ultraviolet lys.
spf creme pige portræt

Melasma behandling

Der er ingen kur mod melasma, men der er melasmabehandlinger, der kan hjælpe med at mindske udseendet.  

 
Det er muligt for melasma at forsvinde uden behandling, særligt hvis melasmaen fremprovokeres af graviditet eller hormonmedicin. 
 

Melasma kan være længe om at reagere på behandling og, selv hvis det behandles, vender melasma ofte tilbage, når behandlingen ophører, særligt hvis det påvirkede område udsættes for sol. I de fleste tilfælde vil melasmaen selv falme over tid, særligt med god beskyttelse mod solen og andre lyskilder – og der er metoder til at hjælpe med at fjerne melasma, eller minimere det, langvarigt.
kvinde smil
kvinde med melasma

Sådan minimerer man melasma

Reducer din soleksponering, og bær solbeskyttelse dagligt. Hud, som er påvirket af melasma, bliver mere mørk end omkringværende hud, når den udsættes for lys, så undgå solen, især i timerne midt på dagen, og brug solbeskyttelse. For at hjælpe med at forebygge melasma skal du sørge for at bære en dagcreme til ansigtet med SPF for at beskytte din hud mod skadelige UV-stråler.
unge kvinder i bikini

Sådan minimerer man melasma


Bær beskyttende tøj, når du er ude i solen, herunder en bredskygget hat eller kasket til at dække dit ansigt

product_carousel_slide_4

Sådan minimerer man melasma

Behandling af mørke pletter såsom vores Cellular LUMINOUS630 Anti Dark Spot-udvalg – som målretter årsagen til de tre primære typer af mørke pletter – soleksponering, aldring og hormonelle ændringer såsom under graviditet eller menopause. Du kan se synlige resultater på fire uger. Findes også i vores NIVEA Luminous630 Anti-Dark Spot Serum, Luminous630 Anti-Spot Dagcreme SPF50 og Luminous630 Anti-Dark Spot Eye Treatment-creme.

Hvordan diagnosticeres det?

En dermatolog eller praktiserende læge kan normalt stille en klinisk diagnose baseret på undersøgelse med en UV-lampe og dermatoskopi. Nogle gange skal der tages en hudbiopsi. 

Melasma er ikke kræftholdig og vil ikke føre til kræft. Men det er vigtigt at få ændringer i din hud undersøgt af en læge, hvis du er bekymret.