pige, der renser sit ansigt

Hudpleje til fedtet hud i ansigtet

Alt hvad du behøver at vide om, hvad der forårsager fedtet hud, hvordan du forebygger det og vores hudplejerutine til fedtet hud.

Hudpleje til fedtet og uren hud

Fedtet hud er normalt kendetegnet ved sin glans og er forårsaget af overdreven produktion af talg fra talgkirtlerne – kirtlerne i din hud, der producerer olie for at give den sin afslørende glans.  

Sebum holder vores hud fugtig og sund, men for meget af det kan gøre huden for fedtet, tilstoppe porer og øge sandsynligheden for bumser og udbrud. 

Den rigtige hudplejerutine vil ikke kun kontrollere fedtet hud, men vil også fremhæve dens positive egenskaber.  Her ser vi på, hvad der forårsager fedtet hud, og hvordan du kan håndtere det.
kvinde anvender serum på hendes ansigt

Hvad er kendetegnene ved fedtet hud?

Der er et par bemærkelsesværdige tegn på, at du har fedtet hud, herunder:

- Store synlige porer 
- Skinnende hud
- Hyppige udbrud af sorte hudorme og hvide hudorme
- Akne 

Hvad forårsager fedtet hud?

Fedtet hud er et resultat af talgkirtlerne, der kan producere for meget olie, kendt som talg. 

Talg er faktisk en god ting; det hjælper til at beskytte epidermis og holder den elastisk og hydreret, hvilket sikrer, at huden er smidig og sund. Fedtet hud ældes ofte langsommere end tør hud som følge heraf. Men som med alt, kan det blive for meget af det gode. 

For meget talg kan få ansigtet til at virke skinnende og giver bakterier grobund for at yngle. Det overskydende talg blander sig med døde hudceller og bakterier, som så tilstopper dine porer. Som et resultat er hudorme, bumser og andre hudbetændelser et almindeligt kendetegn ved fedtet hud.
 
Fedtet hud kan kontrolleres med ordentlig hudpleje, som er designet til at behandle den. Skånsomme cremer og behandlinger med de rigtige aktive ingredienser vil fremme de bedste egenskaber ved fedtet hud, samtidig med at det reducerer overbelastning og betændelse. 

blond pige med lukkede øjne

Der er andre faktorer, der kan give fedtet hud, herunder:

- Gener 
- Alder 
- Tiden på året – man er mere tilbøjelig til at have fedtet hud om sommeren
- Brug af hudplejeprodukter, der er for hårde eller for tunge
- Manglende tilførsel af fugt 
- Det klima, du lever i – igen, jo varmere det er, jo større er sandsynligheden for, at du får fedtet hud


Sådan forebygger og reducerer du fedtet hud

Du kan ikke slippe af med fedtet hud, men ved at nære den og give den, hvad den har brug for, kan du kontrollere den. En god hudplejerutine mod fedtet hud bør være dit første skridt. 

En god hudrutine vil også udnytte fordelen ved fedtet hud – dens elasticitet og blødhed. 

Den rigtige skønhedsrutine til fedtet hud er meget vigtig, hvorfor produkter til fedtet hud altid bør vælges med omhu. Disse vil respektere den normale pH i ansigtet og vil ikke forårsage overskydende hydrering – fordi de har en let tekstur – og vil holde den rigtige balance mellem dybderens og hydrering.

pige rører ved hendes ansigt
Sådan forebygger og reducerer du fedtet hud

TRIN 1 – Fedtet hud i ansigtet vask

Lad os starte med det grundlæggende trin i skønhedsrutinen for fedtet hud: fedtet hud i ansigtet rensning. Undgå olieagtige eller bifasiske rensemidler, og brug i stedet rensegeler eller sarte makeupfjernerservietter.

Vælg en skånsom rens – det er fristende at tænke på, at fedtet hud skal 'skrubbes' fri for sin olie, men det er vigtigt at bevare pH-balancen for at holde fedtet hud i ro. Vælg en ansigtsvask, der dybderenser, opfrisker huden, fjerner alt overskydende talg og bakterier. Den rigtige fedtet hud i ansigtet vask til fedtet hud skal efterlade huden ren og fugtet. Udforsk vores udvalg af NIVEA ansigtsrens for en effektiv og mild rens.

Om natten kan du vælge at dobbeltrense, måske ved at bruge et oliebaseret rengøringsmiddel, såsom en renseolie eller micellært vand, efterfulgt af en vandbaseret cleanser. Eller fjern makeup med blide ansigtsservietter, før du bruger din cleanser. For at få mest muligt ud af fedtet hud, er det vigtigt, at du vasker makeup, talg og andre urenheder af, du måtte finde på din hud sidst på dagen, for at undgå yderligere udbrud.
pige med gult håndklæde
Sådan forebygger og reducerer du fedtet hud

TRIN 2 – Mild scrub

Scrubs er et af de essentielle produkter til fedtet hud i ansigtet, men vi råder dig til ikke at eksfoliere for meget, ellers vil huden reagere og øge produktionen af talg. Brug din scrub en eller to gange om ugen for at forfine huden og rense porerne grundigt.
pige, der holder en flaske Nivea-toner
Sådan forebygger og reducerer du fedtet hud

TRIN 3 – Toner

Toner er et grundlæggende trin for fedtet og følsom hud for at fjerne rester af fedt og makeup.
pige med ansigtsmaske på
Sådan forebygger og reducerer du fedtet hud

TRIN 4 – Ansigtsmaske

En almindelig ansigtsmaske kan hjælpe med at rense og dybderense overbelastet hud og er værd at introducere i din hudplejerutine, hvis du ikke allerede bruger det.
girl smiling
Sådan forebygger og reducerer du fedtet hud

TRIN 5 – Fugtighedscreme til fedtet hud

Fedtet hud har stadig brug for hydrering og fugt, så bliv ikke fristet til at springe dette trin over – faktisk vil dehydreret fedtet hud overkompensere ved at producere mere olie og vil til gengæld blive mere fedtet og tilbøjelig til udbrud.

Fugtighedscremer lavet til fedtet hud skal være skånsomme samt fugtgivende og matterende. Til din dedikerede hudpleje skal du vælge lette vandbaserede cremer, serum eller geler, der ikke tynger ansigtet eller efterlader det for glat, men som samtidig sikrer, at det får al den hydrering, det har brug for. 

Udforsk vores udvalg af NIVEA oliefri fugtighedscremer til at nære og berolige fedtet hud uden at efterlade en fedtet film. 

Natcreme til fedtet hud

Personer med fedtet hud kan have tendens til at vige tilbage fra natcremer, som traditionelt er tungere og tykkere end dagcremer. Men fedtet hud bør nyde de beroligende, genoprettende fordele ved natcremer der virker, mens du sover, for at høste de maksimale gevinster fra dit valgte produkt. Derudover, hvis du bruger aktive ingredienser til at behandle udbrud eller acne, vil tilføjelse af en nærende natcreme virke som et beroligende tæppe på din hud.
kvinde rører ved hendes ansigt

Pleje af fedtet hud, når du bliver ældre

Fedtet hud påvirker ikke kun teenagere. Den viser normalt tegn på aldring langsommere end tør hud, men en ubalance i olieproduktionen kan påvirke folk i alle aldre.

 

Selvom selv fedtet hud bliver tørrere, når vi bliver ældre, har den stadig brug for den rigtige hudpleje ved 40 som ved 30, men dens behov kan ændre sig.


Uanset din alder er målet at genbalancere produktionen af talg for et synligt og langvarigt resultat over tid. Ung akne-udsat hud bør fokusere på specifikke produkter, samt milde og lette rensemidler. På den anden side bør dem, som er lidt ældre, søge skånsom hudpleje, der plejer moden hud uden at overbelaste den. 

kvinde smilende