kvinde liggende i solen

Hvad er D-vitamin godt for i hudpleje?

Oplev D-vitamins fordele for huden og de sikre måder at få det fra solen.

Hvad gør D-vitamin?

HVAD ER D-VITAMIN?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som du har brug for for et godt helbred.

 

Det har flere vigtige funktioner i din krop, såsom at hjælpe med at absorbere kalcium og fremme et sundt immunsystem ved at bekæmpe bakterier og vira.

 

Din krop har også brug for D-vitamin til andre funktioner – dine nerver har brug for det til at transportere beskeder mellem din hjerne og din krop, og dine muskler har brug for det for at kunne bevæge sig. Det kan også regulere og forbedre dit humør og har mange fordele for huden.

 

kvinde stående i solen
Er D-vitamin godt for huden?

Hvad er D-vitamin godt for?

D-vitamins fordele inkluderer at sænke risikoen for forskellige sygdomme ved at understøtte vitale kropsfunktioner, og så er det afgørende for sunde tænder og knogler.

 

Ud over at være et vigtigt næringsstof for dit generelle helbred, er D-vitamin også gavnligt for din hud, da det har antimikrobielle egenskaber, der kan hjælpe med at reducere inflammatoriske symptomer på akne.

 

D-vitamin hjælper også med beskyttelse og foryngelse af huden ved at fremme hudcellevækst, reparation og stofskifte samt styrke hudens immunforsvar og hjælpe med at neutralisere frie radikaler, der kan forårsage tidlig aldring.

Hvad er symptomerne på D-vitaminmangel?

Symptomerne på potentiel D-vitaminmangel er:

 

Træthed og udmattethed
Knogle- eller muskelsmerter eller svaghed
Stressbrud, især i benene
Humørsvingninger

 

Spørg din læge til råds, hvis du tror, du måske har D-vitaminmangel. 


HVORDAN FÅR MAN D-VITAMIN?

Den nødvendige daglige mængde D-vitamin afhænger af din alder, og om du er gravid eller ammer. Den bedste måde at finde ud af, hvor meget der er den gavnlige daglige dosis for dig er ved at få taget blodprøver, som tilbydes fra de fleste laboratorier.

Du kan få D-vitamin fra de tre hovedkilder:
Ernæring
Sollys
Kosttilskud

D-vitamin i maden:

Vores krop optager kun en lille procent af D-vitamin fra mad, men det betyder ikke, at det ikke er vigtigt at inkludere fødevarer med dette vitamin i kosten! Især fisk er rig på D-vitamin, så sørg for regelmæssigt at inkludere laks, sild, makrel eller tun i din kost. Alternativt kan du gå efter torske- eller okselever, svampe eller æg.

kvinde stående i solen med lukkede øjne

D-vitamin fra solen

Vores krop kan naturligt producere D-vitamin, når den udsættes for solen. Der er dog faktorer, der kan reducere D-vitaminindtaget fra denne kilde: forurening, skyer, alder, at have en mørk hudfarve og tilbringe meget tid indendørs (din hud producerer ikke D-vitamin fra sollys, der kommer gennem vinduet).

Hvor meget D-vitamin kan man få fra solen?

 

Dette afhænger også af forskellige faktorer såsom hvilket land du bor i, årstiden, mængden af eksponeret hud og tidspunktet på dagen
Det angives, at for at opnå en tilstrækkelig mængde D-vitamin (ca. daglige doser af D-vitamin (1000 IE)), er det nok at tilbringe cirka 20-30 minutter i solen tre gange om ugen.

 

D-vitamin er stærkest ved middagstid, hvor solen er på sit højeste, og du har brug for kortere tid i solen, for at din krop kan producere D-vitamin. Selvom middag er et gavnligt tidspunkt for D-vitaminproduktion, er UV-indekset stærkest på dette tidspunkt, hvilket også betyder, at det er lettere at blive forbrændt, især for børn.

En stor mængde UV-stråling er skadeligt for vores hud, da det kan forårsage kræft og tidlig aldring af huden, så det er vigtigt at balancere soleksponeringen mellem den optimale tid til at få D-vitamin og sikkerhed for huden.

 

Til børns sensitive hud har NIVEA et udvalg af solbeskyttelse til børn, som er designet til at give højeffektiv og øjeblikkelig UVA/UVB-beskyttelse for at sikre, at du og dine børn kan nyde solen uden at bekymre jer.

pige smilende

ER DER NOK D-VITAMIN I VINTERSOLEN?

I vintermånederne har vi en tendens til ikke at få nok soleksponering, og som følge heraf kan vi få D-vitaminmangel. Dette kan understøttes ved at tage kosttilskud. 

 

Der er to typer kosttilskud, som du kan prøve:

 

Som tabletter: Tabletter er den ideelle mulighed, hvis du vil kontrollere mængden af D-vitamin, du tager.

 

Som dråber: De gives hovedsageligt til babyer og børn, men voksne kan også bruge dråber. Disse er meget ofte kombineret med kalcium, og bruges således primært til at understøtte korrekt knoglevækst.

 

Det er ideelt at supplere D-vitamin med K2-vitamin. D-vitamin understøtter optagelsen af kalcium – K2-vitamin ""transporterer"" derefter kalcium til de rigtige områder af kroppen for at forhindre f.eks. forkalkning af blodkar. 

kvinde liggende i solen

Kan du få for meget D-vitamin?

Du kan ikke få for meget D-vitamin fra solen, da vores kroppe regulerer det producerede indtag, husk dog altid at dække eller beskytte din hud, hvis du er ude i solen i længere tid for at mindske risikoen for forbrænding.

 

Det er dog muligt at få overskydende D-vitamin fra kosttilskud – dette kan føre til et øget niveau af kalcium i dit blod.

 

Symptomerne på overskydende D-vitamin er:
- mavesmerte
- apati
- opkast
- dehydrering
- forvirring
- øget tørst
- svimmelhed

 

Ved at kombinere en afbalanceret kost, opholde sig i solen i en sikker periode og bruge den anbefalede dosering af kosttilskud, vil du opnå et optimalt niveau af D-vitamin i din krop.


BESKYT DIN HUD MED NIVEA SUN


Husk altid at beskytte din hud i solen for at undgå forbrænding og hudskader. NIVEA har præcis, hvad du skal bruge for at holde dig selv og hele din familie sikker og behageligt tilpas i solen, uanset årstiden. Udforsk NIVEAs solbeskyttelsesudvalg, som er designet til at holde din hud beskyttet, fugtet og blød.

 

For den stærkeste kropsbeskyttelse prøv Protect & Moisture Ultra Sun Lotion. Den giver øjeblikkelig UV-beskyttelse og understøtter hudbeskyttelse indefra med antioxidanten E-vitamin, der holder huden fugtet.

 

UV Face Triple Protect Fluid SPF 50+ beskytter dit ansigt mod UVA/UVB-stråler og mod blåt lys. Den ultralette fugtgivende væske med hyaluron absorberes øjeblikkeligt for en usynlig finish på huden og giver glat og synligt sundt udseende hud.

ingefærhår pige, der holder en Nivea SPF ansigtscreme

Udforsk NIVEAs ansigtssolcremer, som er designet til at beskytte din hud mod UV-stråler og samtidig forhindre dannelsen af mørke pletter og forbedre udseendet af eksisterende rynker og pigmentering.