lady smiling with her eyes closed and freckles

HVORFOR HAR MAN FREGNER?

Fregnet hud er almindeligt, men hvad er fregner, og hvorfor får vi fregner? Få mennesker er klar over, hvad der forårsager disse små brune pletter, og hvordan man passer på dem.

Hvorfor har man fregner?

Hvad er fregner, og hvordan opstår de?

Fregner er små områder på huden med ekstra pigmentering, der består af melanin, som er det hormon, der bestemmer din huds farve. Fregner er flade, brune eller lysebrune og ses enten som en enkelt plet eller, mere normalt, som en gruppe. Fregner i ansigtet er mest almindeligt, men de ses også ofte på skuldre, arme, bryst og ryg. De er følsomme over for sollys og vil som regel blive svagere om vinteren. 

Men hvorfor får vi fregner, hvad er fregner, og kan du forhindre fregner?

Opdag, hvad der giver huden fregner, og hvem der er mere tilbøjelig til at få disse vidunderlige mærker.

Hvorfor har man fregner?

Hvad forårsager fregner?

kvinde med lukkede øjne i solen
Hvad forårsager fregner?

Solen

Fregner er brune pletter, der findes på hud, der regelmæssigt udsættes for solen – de er glatte at røre ved, og i modsætning til skønhedsmærker er de ikke hævede fra hudens overflade. Fregners farve forårsages af et pigment ved navn melanin. Jo mere tid du bruger i solen, jo mere melanin produceres der. Derfor kan du opleve flere fregner på huden efter at have været ude på en solskinsdag. 

familie på stranden
Hvad forårsager fregner?

Gener

Genetik spiller også en stor rolle i, hvem der får fregner. Hvis visse medlemmer af familien er tilbøjelige til at få fregnet hud, er det sandsynligt, at andre også vil være det. Ingen er født med fregner (du ser ikke en nyfødt baby med fregner), men de begynder normalt at udvikle sig i barndommen og forsvinder nogle gange i voksenalderen, når vi bliver ældre. Bare rolig, hvis dine fregner falmer om vinteren og bliver mørkere om sommeren – dette er helt normalt.

Hvorfor har man fregner?

Enhver kan have fregnet hud, men farven på pletterne kan være lysere eller mørkere afhængigt af din hår- og hudfarve. Personer med rødligt hår og lys hud er mere tilbøjelige til at få fregner, men dette er blot en af mange faktorer, der påvirker, om huden får fregner. 

MRCI-genet, der styrer, hvorfor nogle mennesker har fregner, er det samme, der bestemmer, om man får rødt hår. Mennesker med rødt hår har sandsynligvis fregner, da de ofte også har lysere hud, der er mere følsom over for solen.

Man udvikler normalt fregner i barndommen eller som teenager, men de kan falme, når vi bliver ældre. 

dame smilende med hat på

Sådan plejer du fregner i ansigtet

Dine fregner er det, der gør dig så unik – lær, hvordan du får mest muligt ud af din smukke fregnede hud.
Sådan plejer du fregner i ansigtet

Hvordan man undgår fregner, og hvordan man forhindrer fregner i at blive mørkere

Hud, der let får fregner, bør omfavnes og plejes godt. Måden at gøre dette på er med en grundig hudplejerutine, der giver huden lige præcis det, den har brug for. Da fregnet hud har tendens til at være mere lys, kan den være tilbøjelig til at blive beskadiget af UVA- og UVB-stråler. Forbrænding pga. sol er din huds reaktion på skader, og det kan have langvarige effekter på din hud og dit helbred. Niveas Sun-serie tilbyder beskyttelse til hele familien og har solcreme specielt til brug i dit ansigt, ideel til at beskytte fregner i ansigtet. 

Prøv vores NIVEA Luminous630 Dark Spot Control SPF50 for at beskytte dit ansigt fra skadelige UV-stråler. Udover at beskytte huden mod skadeligt UV-lys, virker cremen også ved at forebygge og synligt reducere solpletter.

Solcreme bør påføres ofte, selv på dage, hvor det ikke virker solrigt. Glem ikke at påføre igen efter svømning eller træning. Du kan vælge en tonet fugtighedscreme med tilføjet SPF på køligere dage, som vil give en vis dækning samt beskyttelse.

kvinde med nivea cellulære lysende produkter
Sådan plejer du fregner i ansigtet

5 smarte tips til pleje af fregner i ansigtet

- Hold dig ude af solen i de varmeste timer på dagen for at beskytte din sarte hud. Bær storskyggede hatte og beskyttende tøj på de varmeste dage for at beskytte din hud mod UV-stråler
- Påfør altid fugtighedscreme efter at have været ude i solen for at holde fregnet hud glat og smidig.
- Dæk ikke fregner til med et tungt lag foundation – lær at elske dine unikke markeringer.
- For at udjævne fregnede områder kan du bruge en brynblyant til at påføre nogle ekstra.
- Produkter med SPF beskytter dine fregner i ansigtet mod UVA- og UVB-stråling – medtag solcreme til dit ansigt i din daglige rutine.

Trin-for-trin ansigstsplejerutine til fregner

Trin-for-trin ansigstsplejerutine til fregner

RENSNING


Husk altid at fjerne makeup og urenheder ved at rense huden om morgen og om aftenen. Brug en effektiv og fugtgivende rensecreme, der er skånsom mod din smukke fregnede hud – så din hudtone ser frisk ud og afslører en glattere og friskere hud.
Trin-for-trin ansigstsplejerutine til fregner

EKSFOLIERING

Eksfoliering er vigtig for at fjerne døde hudceller og undgå tilstopning af porer. Eksfoliering lysner huden og polerer dine fregner. Eksfoliering hjælper også med at udjævne din hudtone, så forekomsten af lentigo eller alderspletter reduceres. 

Undlad dog at eksfoliere for ofte, da det kan irritere huden – læs vores eksfolieringsguide for flere tips.

Trin-for-trin ansigstsplejerutine til fregner

TONINGToning fjerner alt overskydende talg og andre urenheder og opfrisker huden og forbereder den på at blive fugtet. Find en toner, der passer til din huds behov for at støtte fregner i ansigtet og efterlade en fregnet hud, der føles opfrisket.
Trin-for-trin ansigstsplejerutine til fregner

PÅFØRING AF FUGT


Som med alle andre hudtyper skal fregnet hud også fugtes for at forblive strålende og smuk. Påfør natcreme, inden du går i seng, for at understøtte hudens regenereringsproces om natten, hvilket giver en glat og frisk hud om morgenen.

Trin-for-trin ansigstsplejerutine til fregner

PÅFØRING AF ØJENCREME


At fugte det delikate øjenområde er et vigtigt hudplejetrin, da dette område er mere sart og har tilbøjelighed til tørhed. Hvis du påfører en effektiv øjencreme, kan du minimere forekomsten af hævelser og mørke rander samt lysne den følsomme øjenkontur.
Hvorfor har man fregner?

Sådan forhindrer man fregner

En smule fregner på din næse, skuldre eller kinder er sødt, men selvom det er smukt, er det også værd at holde øje med dem, da de kan være det første tegn på solskader. Selvom fregner ikke er skadelige, forhindrer man fregner ved at bruge solbeskyttelse. 


Hvis du spekulerer på, hvordan du forhindrer fregner, er det vigtigt at huske, at de er meget beundret af personer uden fregner. Dog vil solcreme forhindre fregner i at sprede sig og smelte sammen, hvilket kan være et signal om, at du har været ude i solen for længe. 

 

 

Her er nogle tips til, hvordan du forhindrer fregner og forbliver sikker i solen:

- Brug solbeskyttelse med SPF (solbeskyttelsesfaktor) 30 eller derover. Påfør solcreme igen hver anden time, mens du er ude i solen.
- Undgå at gå ud, når solens stråler er på deres højeste (kl. 10.00 til 16.00)
- Bær solbeskyttende tøj og hatte

Hvorfor har man fregner?

Lentigo

Hvad er lentigo?

Nogle mennesker forveksler lentigo og fregner, men i modsætning til fregner bevarer lentigo deres pigmentering hele året rundt. De ændrer ikke farve i sollys og findes normalt ikke i klynger, som fregner generelt gør. 

Hvad kan forårsage lentigo?:

- Solskade
- UV-lys fra solarie
- Solforbrænding
- Aldring 


dame med fregner og solcreme
Lentigo

Hvordan ser lentigo ud?

Lentigo er klassificeret i forskellige typer efter, hvordan det ser ud, hvor det optræder på kroppen, hvad der har forårsaget dem, og om de er forbundet med andre sygdomme eller tilstande.

Lentigo kan forekomme som et enkelt mærke eller som en gruppe (dette er mere almindeligt) og kan have takkede eller glatte kanter. De er normalt runde og mellem 3-15 mm i diameter.

Det er vigtigt at holde øje med eventuelle mærker på din hud, som du er bekymret for. 

 

- Normale modermærker er symmetriske. Hvis du trækker en linje gennem midten, så bør siderne være symmetriske. Ellers kan det være noget mere alvorligt, og du bør tale med din læge.
- Modermærker, der kan forårsage kræft, har ofte kanter, der er ujævne, klumpede eller takkede. 
- At have fregner eller modermærker med mere end én farve kan være tegn på noget kræftholdigt
- En vækst større end 6 mm bør kontrolleres af en læge
- Eventuelle ændringer i størrelse, højde eller farve på et modermærke bør kontrolleres af en læge

Hvorfor har man fregner?

Hold dig ude af solen

Den bedste måde at minimere fregner på er at forhindre dem i første omgang.- Hold dig ude af solen, især i de tider, hvor solen er mest kraftfuld (kl. 11-16), søg skyggen og, bliv indendørs, når du kan.
- Brug solbeskyttende tøj. Der findes tøj, der beskytter mod UV såsom langærmede skjorter, bukser og hatte.
- Hvis du har brug for at gå ud i solen, skal du bruge en solcreme med SPF 50 for at beskytte mod overeksponering af solen og påføre den igen hver anden time. 
kvinde, der holder nivea ansigtssolcreme

Hvordan fjerner man fregner i ansigtet og på kroppen

Hvis du vil vide, hvordan du kan fregner fjernes fra ansigtet og kroppen, så skal du vide, at de ser fantastisk ud! Men de rigtige cremer og behandlinger kan hjælpe med at beskytte, lysne og støtte din hud og fregner.


Solcreme – fjerner ikke fregner, men solcreme vil forhindre, at fregner dannes i stort antal. Fregner er en glimrende guide til soleksponering – mens lidt sollys vil frembringe et drys af smukke fregner, kan for mange være et tegn på UV-skader. 

 

Cremer - lotioner designet til at behandle hyperpigmentering kan hjælpe med at udjævne hudtonen og forbedre udstrålingen, som vil målrette mod solpletter og rødme, hvilket giver den perfekte baggrund for dine fregner.

lady holding nivea uv face sunscreen