Pige med krøllet hår

Pleje af tørre hænder

Find ud af, hvad der forårsager tør, skællende, revnet hud på hænder, hvordan du undgår det og får lindring med NIVEA

Pleje af tørre hænder

Tørre hænder er et almindeligt problem og er normalt ikke noget alvorligt. Men i betragtning af hvor meget vi bruger vores hænder, kan det være irriterende og ubehageligt, og måske endda få dig til at føle dig lidt selvbevidst. Så hvis du vil have nogle tips til, hvordan du bedst plejer dem, eller hvis du vil prøve nogle hjemmeremedier til at lindre dine tørre hænder, så læs videre for at finde ud af mere.

Symptomer på tørre, sprukne hænder

Tørre hænder kan være ret nemme at få øje på. Her er de mest almindelige symptomer på, hvordan tørre hænder ser ud og føles:

·       Huden på hænderne er skællet og ru 
·       Huden på hænderne kan være kløende og sprukken
·       Huden på hænderne kan være rød, eller mørkere hud kan se grå ud
·       Huden kan føles stram, som om den trækkes
·       Huden kan føles ru at røre ved
·       Der kan være små linjer, der så udvikler sig til revner
 
Hvis din hud er meget tør, kan revnerne på din hånd bløde og blive ømme. Det betyder, at selv de mest simple opgaver som at skrive, knappe tøj eller bare vende sig i søvne er meget smertefulde. Hvis bakterier trænger ind i den åbne hud, er der en risiko for, at dine hænder kan blive inficerede.


Hvad forårsager tørre hænder?

Hvis du stiller dig selv spørgsmålet 'hvorfor er mine hænder så tørre', så er her nogle af de almindelige faktorer, der bidrager til tørre hænder.

1. Vejret

En af de primære syndere, der får vores hænder til at føles tørre og kløende er vejret. Om vinteren, når luften bliver koldere, får manglen på fugt i luften huden på vores hænder til at tørre ud, og vinden gør det endnu værre. Men det er ikke kun den kolde luft. Den lavere luftfugtighed af opvarmningen indenfor kan også suge fugt fra vores hud. I varme sommermåneder eller tørre klimaer kan solen også have samme udtørrende effekt på vores hænder.

2. Håndvask

Ordentlig, regelmæssig håndvask er et must for at stoppe spredningen af bakterier og forblive sund. Alligevel kan det være hårdt for vores hænder og få dem til at tørre ud. Varmt vand og nogle sæber kan fjerne hudens naturlige fedtbarriere, der ikke kun holder den glat, men også hydreret. Tænk på alle de gange, vi vasker hænder om dagen – tager opvasken eller går i bad – og hvad det betyder for vores hænder. Læg dertil de udtørrende virkninger af de rigelige mængder håndsprit, vi alle bruger, og så er det ikke underligt, at vores hænder lider.

3. Medicinske problemer

De fleste tilfælde af tørre hænder er forårsaget af en eller begge af ovenstående faktorer. Men nogle gange kan denne udtørring skyldes en underliggende medicinsk lidelse eller hudlidelse.
 
For eksempel kan eksem og psoriasis gøre vores hud tør, skællet, rød og kløende. Underliggende tilstande som atopisk dermatitis kan forårsage, at vores hænder pludselig føles tørre, ru og inflammerede. Tørre hænder kan også være et symptom på sygdomme, såsom diabetes og skjoldbruskkirtelsygdomme. 
 
Hvis din hud er ekstremt tør og smertefuld, er det en god idé at søge hjælp hos en læge eller hudlæge.

4. Livsstilsbaserede udløsere

Mange af de almindelige livsstilsfaktorer, som påvirker vores krop negativt, kan også ødelægge huden på vores hænder:
 
·       Hvis du ikke drikker nok væske, kan det forårsage tørre, flagende hænder
·       Alkohol dehydrerer vores krop, hvilket får huden til at se og føles mere tør og mindre udfyldt. 
·       Aldrende hud mister naturligt fugt og er generelt tørrere og mindre elastisk.  
·       Nikotin påvirker immunsystemet og kan gøre huden inflammeret, hvilket kan føre til udvikling af tilstande som psoriasis.
·       Stress aktiverer vores svedkirtler, hvilket får os til at blive mere dehydrerede, og med tilstande som eksem eller psoriasis kan stress udløse opblussen.


Hvordan forebygger man tørre hænder?

Tørre hænder kur: Den gode nyhed er, at der er mange ting, vi kan gøre for at holde vores hænder hydrerede og forhindre dem i at tørre ud.
kvinde, der påfører Nivea håndcreme

1.     Invester i en fugtgivende håndcreme
Dette er et must. NIVEA 3in1 Q10 Anti-Age Hand Cream har en nærende formula for beskyttende pleje døgnet rundt. Ved hjælp af hudens eget coenzym Q10 og UV-filtre reducerer den synligt forekomsten af rynker, hjælper med at forhindre UV-inducerede alderspletter ved regelmæssig brug og efterlader hænderne smukt glatte.
 
2.     Beskyt hænderne mod solen
Vi ved alle, at solen kan tørre vores hud ud. Husk også at bruge solcreme på dine hænder, og beskyt dem mod solens udtørrende, skadelige virkninger.
 
3.     Skift sæbe
Selvom håndvask er en af de store årsager til tørre hænder, kan vi ikke undgå håndvask. Leder du efter mildere sæber, der både renser og beroliger dine hænder på samme tid, kan du forhindre irritation.
 
Hænder bliver ofte overset i vores hudplejerutiner, men håndpleje er især vigtigt, hvis du er tilbøjelig til at få tør hud. Udforsk vores udvalg af NIVEA håndcremer. Med alt fra sæber med milde formulaer til pakker beriget med hudplejende ingredienser er det nemt at finde det rigtige produkt til at nære dine hænder.

4.     Bær handsker
Hvis du bruger meget tid med dine hænder i vand, er det ideel at bære handsker som et lag beskyttelse for at forhindre, at hænderne tørrer ud.

5.     Undgå varme
Varmlufttørrere kan virkelig udtørre huden, da den varme luft kan overtørre hænderne. Brug papirhåndklæder i stedet, og dup forsigtigt huden tør i stedet for at gnide den, hvilket kan forårsage irritation. Tilsvarende kan varmt vand, når du vasker hænder og tager brusebad, udtørre huden. Brug i stedet lunkent vand.


Sådan behandler man tørre hænder

Forebyggelse er ofte den bedste behandling, men for hænder, der er ekstremt tørre, revnede og trænger til reparation, er her nogle behandlingsideer:
 
NIVEA Hand Cream Repair and Care med provitamin B5 giver øjeblikkelig lindring til ekstra tørre og sprukne hænder. Dens koncentrerede formula reparerer også tør hud i dybden med intensiv fugt, og derudover giver den giver 24 timers beskyttelse til velplejede hænder hele dagen lang. 
 
Der er også en lang række beroligende midler, vi kan prøve derhjemme for at dulme tørstige hænder og genopbygge vores huds naturlige fugtbarriere.

Håndcreme

3 hjemmeremedier til tørre hænder

1. Bade i havregryn

Rå eller kogt havre kan virkelig forynge huden. Hæld noget havregryn i en lille skål blandet med olivenolie, og læg hænderne i blød i et stykke tid, eller læg dem i blød i et havrebad med vand – men husk ikke for varmt.

2. Eksfolier

Eksfoliering kan virkelig hjælpe med at fjerne død, tør og beskadiget hud. Prøv at bruge en skånsom blanding derhjemme ved at blande olivenolie, kokosolie (eller enhver madolie, såsom jojoba, mandel eller vindruekerne) med 1 eller 2 spiseskefulde sukker. Eller erstat sukker med salt for at lave en blidere scrub.

3. Påfør aloevera

Med naturlige antibakterielle og anti-inflammatoriske egenskaber er det ikke underligt, at aloevera er sådan en almindelig hudplejeingrediens. Aloevera-gel er et fantastisk naturligt middel til at lindre tørre, ru og sprukne hænder. Påfør på rene hænder efter et bad eller brusebad for at indkapsle fugten.


Pleje af tør hud på hænderne om vinteren

To piger smiler

Vinteren kan være hård for dine hænder. Selvom du normalt har glatte, smidige hænder, så dræner det kolde vejr og opvarmningen vores hud for naturlige olier og efterlader den tør, sprukken, ru og rød. Her er nogle måder, du kan forberede og pleje dine hænder på i de koldere måneder.
 
1.     Tilfør fugt igen og igen
Nøglen er at begynde at fugte, før der opstår et problem. Påfør din yndlingshåndcreme, og sørg for at gøre dette regelmæssigt – omkring 5-6 gange om dagen for at indkapsle fugt og holde dine hænder beskyttede.
 
2.     Bær handsker
Apropos beskyttelse, at tage handsker på om vinteren holder ikke kun kulden væk, når temperaturen falder, men er et must for at beskytte hænderne på kolde dage. 
 
3.     Brug en luftfugter
Det er en god idé at bruge en luftfugter om vinteren for at opretholde luftfugtiheden. Øget luftfugtighed vil redde tørre hænder og dulme kløen, hvis de også klør. Det virker også på samme måde, hvis huden i dit ansigt føles tør, eller du har sprukne læber.

Nogle få sidste tips til tørre hænder

I vores travle liv er det let at glemme at pleje vores hænder, inden det er for sent. Sørg for, at du er forberedt med disse sidste tips:
 
Hav masser af håndcremer
Opbevar krukker med håndcreme ved siden af håndvasken derhjemme og på arbejdet, og læg en i tasken. På den måde har du altid noget ved hånden og bliver mindet om at bruge det. Påføring af creme efter håndvask er særligt godt, da fugtig hud absorberer aktive ingredienser hurtigere.
 
Tag creme på før sengetid
Før sengetid skal du smøre din mest fugtgivende håndcreme på dine hænder og derefter dække med et par bløde handsker eller sokker. Fugten suger ind natten over, så du får glattere, mere hydrerede hænder om morgenen.
 
Søg rådgivning
Husk, at hvis dine symptomer er alvorlige og forårsager dig meget smerte og ubehag, skal du ikke lide i stilhed. Det kan være tegn på en mere alvorlig tilstand, så kontakt din læge for yderligere hjælp og råd.