Sveder meget

Det er vigtigt for kroppen at svede - men sveder du meget, så kan livet føles ubehageligt for dig. Her er nogle tips til, hvordan du sænker mængden af sved og den lugt, der følger med.

HVORFOR SVEDER MAN?

Sved er kroppens naturlige reaktion på høje temperaturer, træning, stærke følelser eller sygdom.

Hvad er sved?

Sved er dannet af forskellige ting, men består primært af vand.

Eccrine kirtler er de mest almindelige svedkirtler, som findes overalt på kroppen. Sveden der frigives fra eccrine kirtlerne består først og fremmest af vand, men bliver blandet med andre stoffer, der findes i huden, fx salt, protein, urea og ammoniak.

Svedkirtlerne under armhulerne og i lysken er større og kaldes for de apocrine kirtler. De befinder sig ofte ved siden af hårsækkene og danner her ildelugtende sved. Sveden i sig selv lugter egentlig ikke, men når bakterier ved siden af de apocrine kirtler nedbryder sveden og skaber en fedtet syre, så opstår den lugt, som vi forbinder med kropslugt. 


HVORNÅR SVEDER VI?

Der er flere årsager til at vores krop frigører sved.

Stress

Som en del af kroppens "bekæmp eller flygt"-reaktion, vil vi danne mere sved i stressede situationer, som fx før et jobinterview eller den første date. Læs vores tips til, hvordan du mindsker stress.

Hormoner

Forandringer i vores hormoner kan få os til at svede, fx i forbindelse med overgangsalder. Det skyldes, at hormonerne er ansvarlige for at regulere kropstemperaturen.

Kost

Nogle madvarer kan få dig til at svede mere end andre, fx vil stærk mad sende et signal til hjernen, der får den til at tro, at kropstemperaturen stiger. Et andet eksempel er kød, som kroppen skal bruge en masse energi på at fordøje, hvorfor kropstemperaturen stiger, og du begynder at svede.

Alkohol

Når vi drikker alkohol, vil vores hjerterytme nogen gange blive hurtigere og blodårerne udvider sig. Det får hjernen til at tro, at kroppen træner og den skal derfor nedkøles ved hjælp af sved.

Naturligt klimaanlæg

Sved er vores krops naturlige måde at køle sig ned på. Det fungerer på to måder: For det første bliver huden våd, hvilket giver en kølende fornemmelse - især hvis vinden blæser. For det andet vil din sved absorbere varmeenergi, som herefter fordampes fra huden, så varmeenergien forsvinder.


HVORDAN KAN DU SVEDE MINDRE

Din livsstil spiller en stor rolle i, hvor meget du sveder. Især hudpleje, barbering og særlige antiperspiranter kan modvirke for meget sved. 

Dit tøj: nogle materialer lader din hud ånde bedre end andre, de holder temperaturerne nede og sikrer ventilation. Åndbare stoffer er bomuld, nylon, polyester og linned vil holde din krop afkølet. Nogle gange kan du ikke undgå at svede, så hvis du har en større event, så hold dig til farver, hvor svedskjolder ikke ses så tydeligt, drop lyseblå og lysegrå, men hold dig til sort og andre mørke farver. 
Kost: Nogle fødevarer får du til at svede mere end andre. Forskellige typer af kød, friturestegt og fed mad, junk food og koffein kan alle få din krop til at frigøre mere sved. På den anden side kan nogle fødevarer være med til at reducere sved; frugt og grøntsager er især gode til at fremme en god fordøjelse. Hvis du har problemer med fordøjelsen, vil din krop producere mere sved. Hold dig til madvarer som agurk, selleri, spinat etc. hvis du vil have en sund fordøjelse. Vand hjælper med at holde kroppen afkølet, så du sveder mindre og din krop ikke har lige så meget varme den skal frigøre. Så drik to liter vand om dagen! 


anti-perspirant

Hvad er anti-perspirant?

Anti-perspiranter er det bedste middel mod sved under armene. De er designet, så de blokerer svedkirtlerne. Almindelige deodoranter giver derimod blot en rar duft - læs mere om forskellen på anti-perspiranter og deodoranter. Ønsker du en anti-perspirant, der holder dig tør under armene, hvorfor så ikke prøve NIVEA Dry Comfort Spray anti-perspirant? Og hvis du er mere til anti-perspiranter uden aluminium, hvorfor så ikke prøve NIVEA Fresh Natural Roll On.
Så hvordan virker antiperspiranter? De indeholder forskellige stoffer, som regel aluminiumsalte, der blokerer for sveden ved at omdanne den til en gele, som blokerer dine svedkirtler og sørger for at sveden ikke kan komme ud.
Læs mere om, hvordan du vælger den mest effektive deodorant.


HVORDAN PÅFØRES ANTIPERSPIRANT (KORREKT)

Det virker måske indlysende, men der er både rigtige og forkerte måder at påføre sin antiperspirant, hvis man vil reducere sved. 
Sørg for at din antiperspirant påføres på tør hud. Selv den mindste smule vand kan komme i vejen for aluminiumet, som derfor ikke kan blokere dine svedkirtler. 
Tag den på om aftenen: De fleste mennesker tager antiperspirant på om morgenen, men du får mest glæde af din antisperspirant, hvis du tager den på om aftenen. Du sveder mindre om aftenen, og det giver antiperspiranten god mulighed for at trænge ind og blokere svedkirtlerne, så de ikke kan frigøre sved. 
Lad din antiperspirant tørre, inden du tager tøj på. Hvis du tager din t-shirt på, lige efter du har taget antiperspirant på, kan du risikere, at den bliver tørret af. 
Barber dig! Jo tættere kontakt antiperspiranten har med huden, jo større er sandsynligheden for at svedkirtlerne blokeres. 


Andre produkter der kan hjælpe

Selvom en god personlig hygiejne ikke stopper sveden, så kan et godt brusebar vaske sveden væk, så du føler dig ren og godt tilpas.
Ved jævnligt at vaske dig med shower gels som fx NIVEA Rich Moisture Sensitive Shower Cream kan du rense svedkirtlerne og sikre, at der ikke ophober sig sved i porerne.
Noget man absolut ikke skal gøre, hvis man har tendens til at svede meget, er at bruge olieholdige produkter. Overlad de oliebaserede produkter og cremer til mennesker med tør og sart hud. En let fugtighedscreme som fx NIVEA Express Hydration Lotion er specielt formuleret til at genopbygge hudens naturlige fugtighed, mens den efterlader dig med en blød og glat hud.
Køb i stedet antiperspiranter med aluminiumsalte. Disse kan anvendes på hænderne, underarmene, ryggen og andre områder, hvor man sveder meget.