mand undgår sved

ÅRSAGER OG REMEDIER TIL OVERDREVEN SVEDER MEGET

Alt hvad du behøver at vide om, hvordan man behandler overdreven svedtendens

ÅRSAGER OG REMEDIER TIL OVERDREVEN SVEDTENDENS

Vores krop sveder for at køle os ned, når vi overophedes. For eksempel når vi anstrenger os, besøger varme klimaer eller dyrker en hot yoga-session. Sved er i de fleste tilfælde forventet og helt normalt. Hvorfor sveder jeg så meget? Her er de tre primære funktioner eller årsager til, hvorfor vi sveder:
 
 
 - Regulere vores kropstemperatur, når vi bliver varme
 
 - Beskytte vitale organer mod overophedning
 
 - Vedligeholder homeostase (37 C) - den temperatur, som din krop fungerer bedst ved
 
 - Holde huden fugtig

HVAD ER OVERDREVEN SVEDTENDENS?


kvinde med en Nivea kropsspray

Hvad betyder det så, når man sveder for meget? Overdreven sved er, når din krop sveder, når den ikke skal køles ned. 

  En almindelig tilstand, det sker som en reaktion på medicin, som reaktion på en helbredstilstand eller tilsyneladende uden nogen grund overhovedet – selv når vi ikke har det varmt.

 

HVAD FORÅRSAGER AT MAN SVEDER MEGET?

Der er to hovedtyper af overdreven svedtendens – primær og sekundær. Hvorfor sveder jeg så meget? Hver har forskellige årsager. Primær hyperhidrose er arveligt, og ofte vil en pårørende have samme eller lignende problem.
  Udover at genetik er på spil, er der ofte ingen åbenlyse årsager. Dette er normalt lokaliseret til hænder, fødder og sveder meget i ansigtet.
 
 
 Sekundær hyperhidrose har dog mange kendte årsager – hjertesygdomme, diabetes, fedme og angst er nogle af dem. Denne form for overdreven svedtendens påvirker hele kroppen.
 
 
 Hyperhidrose kan også forårsage, at man sveder meget om natten. Effekterne minder meget om sekundær hyperhidrose, men sker, mens du sover.


SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

Uanset grunden kan det at vide, hvordan man stopper overdreven svedtendens og sveder pludselig meget, og hvordan man anvender behandlinger, være en stor hjælp, når du har mest brug for det.  Heldigvis er der mange ting, du kan gøre, hvis du sveder for meget – lige fra at udskifte det tøj, du har på, ændre din kost, til farmaceutiske og medicinske løsninger:
SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

1. BÆR LØST, ABSORBERENDE TØJ

At bære løstsiddende tøj (som overdimensionerede T-shirts) kan hjælpe med at minimere tegn på hyperhidrose. Sokker og svedbånd er også med til at absorbere fugt og er let udskiftelige i løbet af dagen. Generelt kan det også hjælpe at vælge åndbare materialer som bomuldstøj frem for ikke-åndbare materialer.
  Det gælder også for dit sengetøj. Hvis du oplever overdreven svedtendens om natten, skal du sørge for, at alt dit sengetøj er så åndbart som muligt og måske åbne et vindue for at cirkulere lidt kølig luftstrøm.

SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

2. HOLD DIG AFKØLET

At forsøge at holde sig så kølig som muligt kan også hjælpe med at reducere svedniveauet. I rigtig varmt vejr kan det hjælpe at have en ventilator i nærheden, samt at holde sig væk fra direkte solskin. Det kan også hjælpe at opbevare dine hudplejeprodukter i køleskabet, da disse så vil have en kølende effekt, når du påfører dem på din hud.

SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

3. UNDGÅ VISSE FØDEVARER OG SPIS ANDRE TYPER

Det er også fornuftigt at holde sig væk fra visse fødevarer, som du ved kan gøre, at du sveder mere.
  At beslutte sig for at undgå krydret mad (som normalt indeholder capsaicin) og alkohol kan hjælpe med at holde svedniveauet på et håndterbart niveau. Koffein øger også sveden på grund af dets indvirkning på vores binyrer. Omvendt er der nogle fødevarer, der kan hjælpe mod overdreven svedtendens. Olivenolie og grøn te, der er rige på antioxidanter, er gode at starte med.

 Det er også smart at spise mindre måltider. At spise mindre og hyppigere kræver, at din krop genererer mindre varme som en del af fordøjelsesprocessen.

SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

4. FAMARCEUTISKE LØSNINGER

Ud over praktiske løsninger er der også håndkøbsløsninger tilgængelige via dit lokale apotek.
  De fleste sælger svedpuder til at placere i særligt svedige områder (som området under armene) og tilbyder receptfrie tabletter (som salvie) og meget stærke antiperspiranter.

   At opgradere fra en deodorant til en stærk antiperspirant er en lille, men effektiv justering.
  Udforsk vores udvalg af NIVEA Deodoranter for at finde den, der er perfekt for dig.
 
 Prøv en stærk antiperspirant som f.eks. vores NIVEA Dry Comfort Spray, der er god til at skjule uønskede lugte i op til 96 timer.
 
 Brug af en antiperspirant blokerer dine svedkanaler, hvilket betyder at du sveder – men det når ikke overfladen af din hud.
  På den anden side påvirker deodorant ikke svedniveauet, det får bare sveden til at dufte bedre.

SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

5. PÅFØR ANTIPERSPIRANT FØR SENGETID

Effekten af en god antiperspirant kan tage lidt tid at se. Vi anbefaler at påføre antiperspirant om natten, da svedniveauet har en tendens til at være lavere da. Vi har tendens til at svede mindre om natten, da kroppen er mindre aktiv, så dette er det perfekte tidspunkt for ingredienserne til at virke på svedkanalerne og begrænse svedniveauet.

SÅDAN UNDGÅS DET AT SVEDE MEGET

6. LANGSIGTEDE MEDICINSKE LØSNINGER

Ved alvorlig overdreven svedtendens, som er svær at håndtere, er der, ud over praktiske og farmaceutiske løsninger, nogle længerevarende behandlinger tilgængelige for personer, som sveder meget.  Da overdreven svedtendens kommer fra dine svedkirtler, kan disse behandles medicinsk.
  Læger kan beslutte at behandle kirtler med iontoforese – en blid elektrisk strøm via en våd pude, der midlertidigt lukker svedkirtlen ned.
  
 
 Svedkirtler kan også behandles med Botox.  Injektioner under armene er effektive, da botox blokerer for, at neurotransmitterne under armen kan skabe så meget sved. Mere drastisk er kirurgi, hvor svedkirtler fjernes helt. Dette vil fysisk fjerne problemet.

Sørg for at konsultere en læge eller din egen praktiserende læge, før du overvejer nogen af disse langsigtede muligheder.