Stress hud - stress bumser

Stress er generelt dårligt for vores helbred og noget vi allerhelst bør undgå. Men var du klar over at stress kan have en direkte indflydelse på din hud?

Stress bumser

Stress er en del af hverdagen og kan opstå på grund af begivenheder, som er udenfor vores kontrol. Det påvirker hele vores krop, alt lige fra hår, negle og hud til vores indre organer. Det er vigtigt, at vi genkender stresssymptomer og lærer at håndtere dem, hvis vi vil forblive sunde.

Hvad er stress?

Stress er kroppens normale reaktion på situationer, der sætter os under pres og kræver at vi foretager ændringer. Stress kan manifestere sig på grund af vores miljø, fysisk aktivitet eller vores tanker. Stress kan være positivt, når den holder os opmærksomme, så vi kan afværge eventuel fare, og motiverede, så vi kan færdiggøre en igangværende opgave og føle lettelse, når den er afsluttet. Stress bliver negativ, når der ikke er nogen afslutning eller lettelse i sigte, og stressen i stedet bliver værre og værre og leder til stressrelaterede spændinger.

Stress hud

Stress udløser kemiske reaktioner i kroppen, der kan vise sig som ændringer i vores hud. Symptomer på stresset hud er blandt andet, at huden bliver mere følsom og reaktiv på situationer. Det skyldes den ""kæmp eller flygt""-tilstand, som stressen forårsager. Når vores krop er under stress, har den også sværere ved at komme sig oven på skader eller problemer.

Når vi er under stress producerer kroppen mere af hormonet kortisol. Kortisol er et steroidhormon, der fungerer som kroppens alarmsystem og udløser "kæmp eller flygt"-tilstanden. En af kortisols virkninger er, at den får huden til at producere mere talg, hvilket giver en mere fedtet hud. Fedtet hud er mere tilbøjelig til at udvikle akne og andre hudlidelser - så jo mere stress, desto mere vil du være tilbøjelig til at få bumser og lignende urenheder.

Symptomer på stresset hud

  1. Mørke rander under øjnene - stress kan få dig til at føle dig mere træt end normalt. Det er sandsynligt, at du ikke får nok søvn, hvis du er under meget stress, idet stress forstyrrer vores søvnrytme. Til at mindske de mørke rander under øjnene anbefaler vi NIVEA Q10 Power Firming Eye Cream
  2. Stress akne - da stress gør vores hud mere fedtet, så øger det sandsynligheden for at udvikle akne, voksen-akne og stressknopper. Vil du holde en fedtet hud under kontrol, så prøv at rense den med vores Purify Rice Scrub og smør den efterfølgende med den fugtgivende Mattifying Day Cream.

  3. Tør hud - vores hud bliver mere følsom, når vi er stressede, så det er normalt at huden kan blive mere tør.  Når vi er stressede, glemmer vi ofte at drikke nok vand til at holde os hydrerede. Derimod stiger vores indtag af kaffe, hvilket virker dehydrerende. Hvis du oplever, at din hud virker mere tør, så prøv NIVEA Essentials 24H Moisture Boost Nourish Day Cream til at pleje dit ansigt og vores NIVEA Creme Care Shower sammen med NIVEA Body Lotion Express Hydration til at give din krop et fugtboost.

  4. Stress-linjer - at være under konstant pres og stress kan ses på vores ansigtsudtryk. Hvis vi konstant føler os anspændte, har vi en tendens til at rynke brynene og knibe øjnene mere sammen. En konstant sammentrækning af ansigtet kan over tid medføre dybe rynker og stress-linjer.

  5. Tyndt og gråt hår - stress fremskynder hårets livscyklus, hvilket betyder, at det vil have tendens til at falde ud hurtigere end normalt. Desuden kan stress stoppe produktionen af melanin i håret, hvilket får det til at gråne tidligere.

Stressbumser - kan stress give bumser?

Svaret er helt enkelt ja. En af de virkninger stress har på huden er, at den kan give bumser og stresslinjer. Stress kan få akne til at blusse op, og den kan give udslæt og stressbumser ud af det blå. Ved at være under konstant stress svækker vi kroppens evne til at hele og bekæmpe infektioner. Samtidig øges mængden af fedt i huden, så du er mere tilbøjelig til at få knopper og stressbumser. Prøv at vaske ansigtet med vores Anti-Blemish Daily Wash Scrub, der renser huden i dybden og fjerner urenheder.

Sådan får du bugt med stress akne

Symptomer på stresset hud kan vise sig i form af stress knopper og bumser, som dannes, når vi har blokerede porer. Porer bliver tilstoppede på grund af den overskydende mængde talg, som kroppen producerer, når vi er under stress. Her er et par eksempler på, hvordan du bedst kommer af med stressknopper:

  1. Ændre din kost - visse fødevarer kan give knopper, fx: pasta, hvide ris, sukker, hvidt brød og mættede eller transfedtsyrer. Prøv at begrænse dit indtag af disse fødevarer.

  2. Varmt kompres - dette kan blødgøre bumsen og få pudset til at komme op til overfladen.

  3. Rens dit ansigt - lær hvordan du vasker dit ansigt rigtigt for at fjerne overskydende talg og døde hudceller.

  4. Ispose - er særlig effektiv ved hårde bumser, idet isen kan mindske betændelse og smerte.

Stress og sved

Sved er din krops naturlige afkølende respons på en stigende kropstemperatur. En bivirkning ved stress er, at den kan få dig til at svede meget og få din kropstemperatur til at stige. Men stressrelateret sved er anderledes end normal sved og medfører ofte en ubehagelig kropslugt.

Stressrelateret sved kommer hovedsageligt fra de apokrine kirtler fremfor de ekskrine kirtler (som er dine primære svedkirtler). De apokrine kirtler er meget større end andre svedkirtler og findes i store mængder i områder med kropsbehåring - fx i armhulerne og omkring kønsdelene. Mængden af sved fra under armene er 30 gange større under stress, end når du hviler dig.

Sved, der udskilles fra de apokrine kirtler, har tendens til at indeholde flere proteiner og lipider. Når disse proteiner og lipider nedbrydes af bakterierne i huden, er de mere tilbøjelige til at udsende kropslugt. Anvendelse af NIVEA Dry Comfort Deodorant Roll On vil beskytte dig mod stressrelateret sved i op til 48 timer og give dig et forfriskende boost.