mand med skæg

Behandling af kløende skæg

Læs vores guide om alt, hvad du behøver at vide om tør hud under skæg, og hvordan du behandler kløende skægstubbe.

Behandling af kløende skæg

Uanset om du lige er begyndt at gro dit skæg eller har haft det i et stykke tid, så har du sikkert oplevet noget kløe. Nogle gange kan kløe næsten ikke mærkes, men det kan også blive meget ubehageligt, da konstant kradsen kan få din hud til at føles endnu mere irriteret. 
  
  Følg vores guide til, hvad der forårsager et kløende skæg, hvordan du behandler et kløende skæg, og hvordan du dulmer tør hud under skæg.

HVAD ER FORSKELLEN MELLEM SKÆGHÅR OG HOVEDHÅR?

Skæghår er anderledes end håret på dit hoved. Skæghår kaldes androgene hår, hvilket betyder, at dets vækst for det meste drives af hormoner. Det er tykkere og grovere end håret på dit hoved, og niveauet af hormoner bestemmer tykkelsen og væksten af dit skæg. 

  
Der er flere årsager bag et kløende skæg og kløende skægstubbe, fra barberingsirritation til blokerede porer. 
  
Læs videre for at finde ud af, hvad der ligger bag dit kløende skæg, og hvordan du behandler den skægkløe.


mand med skæg

HUDIRRITATION UNDER SKÆG OG HVAD DER FORÅRSAGER DET

Hvis du har fuldskæg, og det føles kløende, kan dette være forårsaget af tør hud i skæg. Ansigtshår fjerner fugten fra huden, trækker den op fra overfladen og ud i hårene, hvor den hurtigt fordamper. Dette kan efterlade huden ekstremt tør eller skællet og endda forårsage skægskæl. Også døde hudceller, der normalt bliver fjernet ved daglig ansigtsvask eller eksfoliering, sætter sig fast i håret, og snavs og ophobning af olie kan forårsage hudirritation.
  
Det er også meget almindeligt at have kløende skægstubbe i starten, når du beslutter dig for at lade skægget gro. Når du barberer dig, efterlader du en skarp kant på hvert hår, og når det først begynder at vokse, skraber hårets hårdere kant mod hårsækken – hvilket er det, der forårsager kløende skægstubbe.
  
  
 
mand barbering

Barberknopper

Også kendt som irritativ kontakteksem af dermatologer, kan forårsage rødme, svien og skægkløe. Sløve barbermaskiner eller en sløv elektrisk barbermaskine kan være synderne, mens en for tæt barbering på huden, der ikke er ordentligt forberedt, kan forårsage friktion og resultere i skægudslæt eller skægkløe. 
  
 
ansigtscreme til mænd

Følsomhed over for produkter

Din hud kan være følsom over for ingredienser i barbercremer, geler og pre-shave lotions, der kan få det beskyttende ydre lag af din hud til at nedbrydes, så den er mere udsat for irritation og kløe. Personer med sensitiv hud bør vælge parfumefri lotion og cremer for at reducere risikoen for kløende skæg og kløende skægstubbe. Prøv vores NIVEA MEN Sensitive Pro Menmalist Liquid Shave for en barbercreme, der er mild mod huden og perfekt til en ikke-irriterende barbering.

SKÆGBUMSER

Skægbumser, eller skæg akne, er en væsentlig årsag til kløende skæg og kløende skægstubbe. Der er flere grunde til, at du kan opleve røde, ujævne kløende pletter – eller skægbumser:
  
 

Udbrud 
Pletter og udbrud opstår, når talg, produceret af huden, blandes med døde hudceller på hudens overflade. 


Indgroede hår
Indgroede hår opstår, når et hår, der er blevet barberet eller klippet, vokser tilbage ind i sin hårsæk i stedet for ud og bliver fanget under huden. Det er det, der forårsager irritation og betændelse. Når dette sker, kan hårsækken blive rød, ujævn og kløende. Mennesker med krøllet hår er særligt udsatte for indgroede hår. 


Folliculitis
Folliculitis er, når hårsækkene, der indeholder dit skæghår, bliver betændte og føles ømme eller smertefulde at røre ved. De kan få blærer, og hvis det er en bakteriel infektion, kan de blive fyldt med pus. Folliculitis er normalt resultatet af en bakterie-, viral eller svampeinfektion, selvom den også kan være forårsaget af indgroede hår.

mand med skæg

SÅDAN SLIPPER MAN AF MED SKÆGSKÆL

Selvom eksperter ikke ved præcis, hvad der forårsager seborrheisk dermatitis, ved de, at det er en reaktion på en gærsvamp på huden kaldet Malassezia. Denne svamp vil sandsynligvis vokse i områder med masser af talgkirtler, såsom din hovedbund og ansigt. Svampen nedbryder den olie, der produceres af disse kirtler, en proces, der kan udløse et skællende, flagende udslæt på hovedbunden, øjenbrynene, næsen, overskæg og skæg. Det er en kronisk tilstand, der kan blusse op når som helst, men god skæghygiejne hjælper med at lette den. 
  
Hvis du har skællende hud under skægget, men ingen rødme eller irritation, kan årsagen til dit kløende skæg være tør hud under skæg. 
  
Hvis du ikke vasker dit skæg ofte nok, kan det også føre til en ophobning af olier og hudceller, der kan irritere huden og forårsage kløende skæg.
  
  
 

Tips til, hvordan du slipper af med skægskæl:

- Vask dit skæg med varmt vand dagligt. For hjælp til at vaske dit skæg kan du prøve vores NIVEA MEN Menmalist Face & Beard Wash for en blid og dybdegående rens, perfekt til at forhindre tør hud og skægskæl.
  
- Brug en skægvask, der er skånsom mod huden
  
- Eksfoliering med en skægbørste for at fjerne døde hudceller. Pas på ikke at børste for hårdt, ellers vil du forværre det skægskæl eller skægudslæt, du har
  
- Fugt dit skæg. Dette er et afgørende skridt, især hvis skægkløe eller skægskæl er forårsaget af tør hud under skæg. Igen skal du vælge et produkt, der er mildt mod huden, som f.eks. NIVEA MEN Sensitive Pro Facial Balm, som lindrer og beroliger.
menmalist face cream

SÅDAN PASSER DU PÅ DIT SKÆG OG STOPPER ET KLØENDE SKÆG

Der er trin, du kan tage for at forhindre skægkløe. Se vores rutine for at slippe af med din skægkløe:
RENS - Rens og eksfolier dit ansigt regelmæssigt for at undgå, at snavs sætter sig fast i håret. Da ansigtshår er forskelligt fra håret på toppen af dit hoved, er almindelig shampoo måske ikke den bedste mulighed for dit skæg, da det kan fjerne de naturlige olier fra dit hår og gøre det tørt. Vælg i stedet en skægspecifik shampoo eller -rens af god kvalitet, da de er mere velegnede til ansigtshår og følsom ansigtshud. 
  
BLØDGØR - Hvis du har et længere skæg, så brug en speciel skægbalsam til at udfiltrere og blødgøre håret. Når du har renset dit skæg, skal du påføre balsam og lade det sidde i et par minutter før skylning. Når du vælger en balsam, skal du kigge efter produkter med naturlige ingredienser såsom arganolie eller jojobaolie – disse er fantastiske til at blødgøre og styrke dit skæg.
  
TØR DIT SKÆG
- selvom dette trin ofte overses, er det ret vigtigt – sørg for at tørre dit skæg ordentligt. Hvis vand efterlades, kan det udtørre din hud og skæg, hvilket forårsager kløende skægudslæt. Håndklædetør forsigtigt dit skæg efter rens for at opsuge det overskydende vand.
  
 
mand med skæg
mand fugtgivende

BØRST - Regelmæssig børstning vil ikke kun give dit skæg en flot form og glattere tekstur, men vil også træne dine hår til at vokse i en enkelt retning – dette vil hjælpe med at undgå indgroede hår og kløe. Der er specialiserede skægkamme til rådighed, der gør det nemmere at sprede produkter gennem dit skæg, hvilket sikrer, at du får maksimale resultater af de aktive ingredienser. 
  
  
GØR DIN BARBERINGSTEKNIK BEDRE - den måde, du barberer dig på, kan mindske risikoen for at få kløende skæg. For at forhindre kløende skæg og skægbumser prøv:
  
- Barbering efter brusebad – dampen vil have åbnet dine porer, hvilket giver lettere adgang til hårsækkene, giver en meget tættere barbering og reducerer risikoen for irritation, slid, rødme og tørhed
- Brug et nyt barberblad hver gang, du barberer dig
- Hvis du ikke allerede bruger det, kan du overveje at skifte til en elektrisk barbermaskine eller en skraber med fire - fem blade
  
  
BEMÆRK VENLIGST
Hvis du allerede oplever skægudslæt, så giv din hud lidt tid til at falde til ro. Forsøg at undgå at barbere eller irritere din hud på anden måde – brug blide produkter til at dulme irritationen og pleje tør hud under skæg.