kvinde kigger i spejlet

Hvad er en indvendig bums

Find ud af, hvad en indvendig bums er, og hvordan du slipper af med en indvendig bums med NIVEA

HVAD ER EN INDVENDIG BUMS?

Mange mennesker har aldrig hørt udtrykket 'indgroet bums', så ... hvad er en indgroet bums egentlig?

 En indvendig eller indgroet bums er også kendt som cystisk akne, og den dannes under overfladen af din hud og kan være svær at få øje på. Da indgroede bumser udvikles under huden, omtales de lægeligt som bumser med subkutan hævelse. Du kan bemærke disse som små knopper, som kan være smertefulde, betændte og rødlige i farven. Læs videre for at finde ud af, hvad der forårsager indgroede bumser og hvordan du slipper af med en indgroet bums.


Indgroede bumser på hagen og i panden

Indgroede bumser/indvendige bumser dannes oftest i ansigtet, især på hagen og i panden; de kan også dannes på den øvre del af ryggen eller på brystet. For bedst at finde indgroede bumser kan du køre fingeren hen over overfladen af din hud, så vil du ofte mærke et lille bump; dette er dog ikke altid tilfældet. Du bør undgå at forsøge at trykke indgroede bumser; det er ikke sådan man slipper af med en indgroet bums. Dette gælder især for dem på din hage og pande, da dette ofte kan føre til ar eller infektioner, presse indholdet af bumsen dybere ind i huden og føre til betændelse. Du vil måske bemærke, at de dannes mere regelmæssigt på din hage og pande på grund af make-up og berøring, der er nogle af de primære faktorer for, hvad der forårsager indgroede bumser.

kvinde med krøllet hår smilende

HVAD FORÅRSAGER INDGROEDE BUMSER

Indgroede bumser er ligesom almindelige bumser, idet de udvikler sig, når porerne på din hud bliver blokeret af talg (olie produceret af din krop), snavs, bakterier, død hud og hår. Der er flere grunde til, at din krop kan kæmpe med at regulere disse faktorer; disse omfatter:
 

Hormonelle ændringer

 Når teenagere går i gennem puberteten, er de tilbøjelige til at få akneudbrud, i takt med at hormonniveauerne skifter. Dette kan også ses hos kvinder under deres menstruationscyklus eller graviditet.

 

Sved

 Aktiviteter, der får dig til at svede, kan forværre akne og indgroede bumser, især hvis du bærer stramt tøj eller en hat/hjelm.

 

Dårlig hygiejne

 Hvis du ikke tager brusebad eller vasker din hud regelmæssigt, vil olie og snavs opbygges på din hud, hvilket vil fremme akne og indgroede bumser. 

 

Medicin

 Indgroede bumser og akne generelt kan være forårsaget af lægemidler, der indeholder kortikosteroider, testosteron eller lithium.

 

Familiehistorik

 Akne kan godt være noget, der bare ligger til familien; hvis dine forældre led af akne, er der en god chance for, at du også vil gøre det. Dette er det samme for indgroede bumser.

 

Hudplejeprodukter

 Brug af tung makeup eller tyk fugtighedscreme kan tilstoppe porerne og fremme dannelse af bumser og indgroede bumser.


SÅDAN FOREBYGGES INDGROEDE BUMSER:

Hvis du konsekvent oplever indgroede bumser, kan du læse vores anbefalinger til, hvordan du forhindrer yderligere indgroede bumser i at dannes: 
 
kvinde smilende

 - Rens huden regelmæssigt
 Det er vigtigt, at du renser din hud regelmæssigt og opretholder en god hygiejne, hvis du vil forhindre yderligere indgroede bumser i at opstå. Vi anbefaler at vaske dit ansigt med et rensemiddel om morgenen, før sengetid og efter du har svedt, som f.eks. NIVEA Derma Skin Face Wash Gel


 - Brug passende hudpleje-/makeup-produkter
 Vi anbefaler, at du holder dig væk fra olieholdige produkter, da fedtet er en kritisk faktor, der fører til akne og indgroede bumser. Derfor anbefaler vi at skifte din ansigtscreme til en oliefri ansigtscreme såsom NIVEA Oil-Free Moisturiser. Hvis du bruger makeup, bør du prøve at holde det på et minimum, da store mængder makeup kan føre til snavset hud og tilstoppe dine porer. 
  
 - Lad dem være
 En af de værste ting, du kan gøre, er at prøve at trykke eller fortsætte med at røre ved en indgroet bums. Dette vil kun gøre området mere irriteret og kan føre til infektion eller ardannelse. Når du har renset og påført produkter, skal du sørge for at lade området være i fred.


Genstridige indvendige bumser

Hvis du stadig oplever genstridige indvendige bumser i flere måneder efter at have prøvet disse tips om, hvordan man behandler indgroede bumser, hvad der forårsager indgroede bumser og behandling af indgroede bumser, så anbefaler vi, at du søger en specialist til at hjælpe dig med at finde en individuel behandling af indgroede bumser. Du bør søge en sundhedsspecialist, hvis den indgroede bums er alvorligt betændt eller hvis du har tegn på infektion såsom overdrevet sved eller feber.

blond kvinde smilende

UDFORSK NIVEAS DERMA SKIN CLEAR-SERIE

Opdag NIVEAs Derma Skin Clear-serie, der består af fire produkter, der retter sig mod akneudsat hud ved at reducere synligheden af akne og forhindre, at det kommer igen. Derma Skin Clear er blid og velegnet til alle hudtyper. Den har en veganervenlig formula, som er blid men effektiv til at fjerne bumser for en klarere, sundere hud.