kvinde, der bruger deodorant

SÅDAN SVEDER DU MINDRE

Sved er nødvendigt og sundt for kroppen, men overdreven sved kan være meget generende, både på grund af fugtfornemmelsen og på grund af lugten. Læs vores råd om, hvordan du forebygger overdreven sved samt reducerer sveden og de lugte, der følger med.

Stop med at svede

For at lære hvordan man sveder mindre, er det godt at vide, hvad sved er og hvorfor vi sveder. 

Når kroppen bemærker temperatur- eller følelsesmæssige ændringer, ændres den endokrine svedkirtel. For at regulere kropstemperaturen producerer disse kirtler vand og salt som en mekanisme til at afkøle kroppen. Denne proces i vores krop kaldes termoregulering.

De ekkrine kirtler er den mest almindelige slags svedkirtler og findes over det hele på kroppen. Sveden, der frigives fra den ekkrine kirtel, er for det meste sammensat af vand, men vil blive blandet med andre mineraler, der findes i huden, såsom salt, protein, urinstof og ammoniak.

Sveden, der kommer fra armhuler og lyske, er større og kaldes apokrine kirtler, som normalt er placeret ved siden af hårsækkene og skaber sved, der typisk lugter værre. De fleste vil antage, at sved er det, der lugter, men det er ikke tilfældet – det er faktisk bakterierne på vores hud, der absorberer sveden fra de apokrine svedkirtler. 

Læs vores guide for at forstå, hvorfor sveder jeg så meget, hvordan man reducerer svedtendens, hvorfor vi sveder og hvordan man forhindrer armhulen i at svede.

Årsager til sved

HVORNÅR OG HVORFOR SVEDER JEG SÅ MEGET?

At svede, også kaldet perspirere, er vores krops naturlige reaktion, når vi udsættes for høje temperaturer, når vi træner, når vi har stærke følelser eller som følge af visse sygdomme. At svede om natten eller overdreven sved kan være irriterende, men ikke at svede er skadeligt for vores helbred. 

Hvorfor sveder vi

Når vi bliver udsat for situationer, hvor vores nerver er på prøve, som for eksempel ved en jobsamtale eller når vi har hormonelle ubalancer, er det normalt, at vi sveder for meget. Sved om natten, pludselig overdreven sved eller sved på hænderne kan være et symptom på nervøsitet. Derfor er disse svedeture en naturlig reaktion fra vores krop. En anden grund til, at vi sveder, er, når vi ændrer vores kropstemperatur, for eksempel når vi træner, eller når vi er et sted med meget varmt vejr.

Så hvorfor sveder vi? Der er flere grunde til, at vores krop frigiver sved. Her er de vigtigste årsager til sved:

1. Stress

Som en del af kroppens kæmp eller flygt-respons vil vores krop svede mere, når vi er i situationer med meget stress. Denne respons kan være før en jobsamtale eller en første date. 

2. Hormoner

Ændringer i hormonniveauer kan få os til at svede, fordi hormoner er ansvarlige for at regulere kropstemperaturen. Hormonelle ændringer kan opstå under menopause, graviditet og pubertet.

pige i hvid kjole

kvinde med en deodorant i den ene hånd

3. Naturlig air condition

Sveden er vores krops naturlige måde at køle sig selv ned på. Det virker på to måder, for det første når din hud er våd, får det dig til at føle dig køligere, især når du mærker en brise. For det andet vil din sved absorbere varmeenergi og derefter fordampe fra din hud og tage varmeenergien med sig væk.  

 

4. Alkohol

Når vi drikker, kan vores puls nogle gange øges, og blodkar kan udvides, hvilket får hjernen til at tro, at den træner. Dette udløser en reaktion for at prøve at køle ned; nemlig ved at svede. 

 

5. Kost

Visse fødevarer kan få dig til at svede mere end andre, for eksempel sender en bestemt komponent i krydret mad et signal til hjernen, som får den til at tro, at kropstemperaturen stiger. Et andet eksempel er kød, nogle gange bruger kroppen meget energi på at omsætte kød, og så kan kropstemperaturen stige, hvilket kan forårsage sved.


Overdreven sved uden træning

Undrer du dig over, hvorfor sveder jeg så meget? Så kan vi hjælpe dig.
 
Overdreven sved kan være ubehageligt og kan påvirke vores liv. Det sker normalt, når vi er nervøse eller angste og er relateret til ""flygt eller kæmp""-reaktionen i vores krop. Det er anderledes fra den sved, du producerer, mens du træner, da det kommer fra de apokrine kirtler frem for de ekkrine kirtler.
 
Du sveder normalt meget i armhulen, ansigtet og på svedige håndflader. 

Sved i hovedet og ansigtet

Overdreven svedtendens i hovedet og ansigtet kan være resultatet af en tilstand kaldet kraniofacial hyperhidrose. Hvis dit hoved og ansigt regelmæssigt sveder meget – når du ikke træner, er stresset eller varm – så kan det være årsagen bag det.
 
Men hvorfor sveder ansigtet så meget? Der er et stort antal svedkirtler i ansigtet og hovedbunden, så disse områder er særligt udsatte for overdreven sved. Motion, varmt vejr, stress, angst og krydret mad kan alle forårsage overdreven sved i hovedet og ansigtet. 
 
Hvis der ikke er nogen åbenlys årsag til, at du sveder meget, og det generer dig, råder vi dig til at se din praktiserende læge for at udelukke enhver medicinsk årsag. 


Sådan reducerer du svedtendens

Tips til, hvordan du sveder mindre

Livsstilsvalg spiller en stor rolle for vores hud og hvor meget vi sveder. Særlig hudpleje, barbering og specielle antiperspiranter kan alle hjælpe.

Sådan reducerer du svedtendens, og hvordan du forhindrer armhulerne i at svede:

Inkluder magnesiumrige produkter i din kost:  Overdreven svedtendens kan være et symptom på mangel på magnesium, og samtidig kan sveden i sig selv påvirke niveauet af magnesium i vores krop. For at bekæmpe overdreven svedtendens og det ubehag, denne fornemmelse frembringer, skal du sørge for at inkludere fødevarer, der er rige på magnesium i din kost, såsom avocadoer, bananer og frø. 

Hold din krop hydreret:  Det er ikke nok at have et vist niveau af væske i kroppen, det er også vigtigt at vide, hvilken type væske, der anbefales mest. Hold dig hydreret ved at drikke vand og urtete for at forhindre din krop i at nå høje temperaturer og svede. Vand hjælper med at køle din kernetemperatur ned, hvilket får dig til at svede mindre, da du ikke behøver at frigive overskydende varme – vi anbefaler at drikke to liter om dagen!

Klæd dig rigtigt på: Hjælp din krop med at holde sig kølig og undgå at svede for meget ved at bære tøj, der giver kroppen mulighed for at ånde naturligt, såsom linned og bomuld, da disse materialer hjælper din hud med at ånde ved at lade sveden fordampe. Nogle gange kan du ikke forhindre sveden, så hvis du har en stor begivenhed, så hold dig til farver, der ikke fremhæver svedmærker. Hold dig fra de lyseblå og grå toner, og hold dig til mørkere farver og sorte.

Hold dig ren og frisk:  Føl dig frisk og selvsikker til enhver tid med en antiperspirant eller deodorant roll-on eller spray, der hjælper dig hele dagen. Glem ikke at påføre det, efter du har været i bad. 

Hold øje med din kost:  Den type kost, du indtager, har indflydelse på dit svedniveau. Visse typer mad såsom hvidløg, karry, te eller kaffe indeholder kemikalier, som kan påvirke din kropstemperatur og din krops behov for at køle ned ved at producere sved. På den anden side kan visse fødevarer hjælpe med at reducere sved; især frugt og grønt og fødevarer, der fremmer en sund fordøjelse – fordi hvis din fordøjelse ikke fungerer optimalt, vil din krop producere mere sved. Hold dig til fødevarer som agurk, selleri, spinat osv. for at hjælpe med en sund fordøjelse. 

Hold dine armhuler barberet: En anden måde at minimere sved er at barbere dine armhuler for at holde området køligere. Dette forhindrer bakterier i at komme ind i hudsækkene og æde sveden og producere lugt.

kvinde i grå kjole

kvinde træner


midler til at stoppe sveden

Sådan forhindrer du sved

Selvom sveden ikke er noget, vi kan undgå, er det nødvendigt at regulere vores kropstemperatur, og det kan faktisk være skadeligt for vores helbred ikke at svede. Selvom personlig hygiejne ikke stopper sved, kan et godt brusebad vaske enhver sved væk, så du føler dig frisk og mere behageligt tilpas i din egen hud. Regelmæssig vask med rensende brusegels hjælper med at rense svedkirtlerne og forhindre ophobning i porerne. 

Nogle af de vigtigste produkter, du skal undgå, når din hud sveder, er oliebaserede hudplejeprodukter. Brug disse produkter på tør og følsom hud, og brug i stedet lette fugtgivende produkter. 
kvinde på en altan

Sådan forhindrer du armhulen i at svede

Hvis du jævnligt lider af overdreven sveden i armhulen, så vælg en antiperspirant frem for deodorant.
 
Antiperspiranter er designet til at blokere sved, hvor typiske deodoranter kun dækker lugt. For en stærk antiperspirant, der giver dig en super tør armhule, prøv vores NIVEA Black & White Original Spray – for 48 timers antiperspirant beskyttelse. 

Så hvordan virker antiperspirant? Det virker ved at bruge aluminiumssalte til at blokere porerne og begrænse adgangen til svedkirtlerne, hvilket reducerer mængden af sved, de producerer.


Sådan påfører du antiperspirant

Det kan virke indlysende, men der er rigtige og forkerte måder at påføre antiperspirant på for at reducere sveden:

  • Sørg for at påføre din antiperspirant på tør hud, fordi at selv den mindste mængde vand kan komme i vejen for aluminiummet i at blokere dine kirtler.
  • Påfør om aftenen: De fleste påfører antiperspirant om morgenen, men den bedste måde at få mest muligt ud af din antiperspirant på er at påføre den om aftenen. Dette skyldes, at du sveder mindre om natten, og det giver den en chance for virkelig at trænge ind, hvilket blokerer for, at kirtlerne frigiver mere sved.
  • Vent til din antiperspirant tørrer, inden du klæder dig på. Hvis du trækker i din T-shirt, lige efter du har påført antiperspirant, vil den måske bare blive gnidt af!
  • Barber dig! Jo tættere antiperspiranten har kontakt med huden, jo større chance har den for at blokere svedkirtlerne.

kvinde i gymnastiktøj

Andre produkter til at hjælpe armhulen med ikke at svede

Andre vigtige ting for at holde dig frisk er talkum, servietter og håndrens. Talkum kan absorbere sved, mens det er praktisk at have en pakke servietter i tasken, hvis du har behov for at tørre dig lidt af. 


Sådan fjerner du svedpletter

folk, der spiller basketball

Gule svedpletter kan være svære at fjerne, især hvis de har været der i noget tid. At behandle det hurtigt er dit bedste bud. Vi har fremhævet nogle tips, du kan prøve:

- Skyl området med koldt vand, eller dup lidt hvid eddike på det, før du vasker tøjet
- Vask dit tøj så hurtigt som muligt, efter du har brugt det
- Brug en pletfjerner til vask

At lære, hvordan man forhindrer armhulen i at svede for meget og at styre, hvis du sveder meget, er dit bedste forsvar mod svedpletter. Hvis du er bekymret for overdreven sved og svedpletter, så prøv vores NIVEA MEN Black & White Roll-on – giver stærk svedbeskyttelse og beskytter tøjet mod gule pletter.