Hvordan fjerner man bumser

Læs vores guide om hvorfor vi får bumser, hvordan man undgår dem og hvordan du får en friskere og renere hud.

Hvad er bumser?

Viden om bumser

Bumser er egentlig kroppens egen måde at rense sig selv. Talgkirtlerne ligger i huden lige ved siden af de små hårsække. Herfra udskiller de en fedtet væske, også kaldt talg, som forhindrer hud og hår i at tørre ud. Bumser udvikles, når porerne er stoppede og betændte. Dette ses oftest ved T-zonen, som er området omkring pande, næse og hage. Kroppen prøver at reparere sig selv ved at sende ekstra blod og kemikalier til området, hvilket skaber en betændelse.

 

Hudorme vs talgknopper:

Når en hudpore er stoppet uden at være helt tilstoppet, opstår hudorme. Talgknopper opstår, når hudporen er helt tilstoppet og bliver betændt.

 

Teenagers har større tendens til at få bumser, da deres talgkirtler er forstørrede, og fordi hormonerne under puberteten forandrer sig og øger produktionen af talg. Derfor er der en større sandsynlighed for at porerne bliver stoppede. Læs mere i vores guide om hudpleje til teenagehud.

Hvad kommer bumser af

Forskellige grunde til at vi får bumser i ansigtet

Kost

 Ikke overraskende har det vi putter i munden inflydelse på vores hud. ‘Høj-glykæmiske’ kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige, såsom pasta, hvide ris, sukker og hvidt brød kan øge produktionen af hormoner og få mængden af talg til at stige. Mælkeprodukter, mættede fedtsyrer og transfedtsyrer kan også øge din risiko for bumser.

Skrap hudpleje

Brug af den forkerte hudpleje kan også øge sandsynligheden for bumser - især hudpleje, der er skrap ved huden. Brug af hudplejeprodukter med stærke dufte eller blegemidler kan medføre irritation og udtørring af huden. Når din hud tørrer ud, vil den overkompensere ved at producere mere fedtstof. Dette kan stoppe porerne, og der dannes bumser. Hvis du har tendens til bumser, så sørg for at anvende milde produkter, som fx NIVEA Caring MicellAIR water til at rense ansigtet, og hold din hud fugtet med en fugtighedscreme som fx NIVEA Refreshing Day Cream.

Hormoner

Talgkirtlerne er særligt følsomme over for hormonelle forandringer. I takt med at hormonerne stiger hos teenagere i puberteten, øges sandsynligheden for hormonrelatered akne. Hos kvinder med særligt følsomme androgene receptorer kan en øget talgproduktion medføre, at porerne stoppes til.  

Genetik

Det kan være genetisk betinget, om vi får akne eller bumser. Nogle særlige genetiske mutationer kan medføre en større sandsynlighed for at få akne eller bumser. Bumser kan skyldes mange ting, alt fra dit immunsystem, særlige bakterier i din mave og til dine hormoner. Alle sammen faktorer, der påvirkes af vores gener.

Medicin

Nogle former for medicin påvirker din krops hormonbalance, hvilket kan medføre bumser. Hvis du mistænker, at din medicin giver dig uren hud, så gå til din læge. 


Kortlægning af dit ansigt

Hvad betyder bumser i forskellige dele af ansigtet? Hvad der sker i forskellige områder af ansigtet, kan fortælle os noget om, hvordan vores krop har det. 

- Bumser i panden: Når vi får bumser i panden, især hvis de sidder lige ved hårgrænsen, kan det skyldes to ting og ikke mindst dit hår. Sved, der sætter sig fast i dit pandehår, eller rester af hårprodukter kan medvirke til, at dine porer stopper til i panden og du får bumser. Det kan også være et tegn på, at du har spist for meget rødt kød, har fået for mange mættede fedtsyrer eller for meget alkohol.

 

- Bumser på kinderne: Dette kan også være forårsaget af for meget rødt kød, sukker eller mælkeprodukter. Men det kan også være et spørgsmål om generel hygiejne. Der sætter sig en masse bakterier i vores hovedpude og telefoner, som når de kommer i berøring med vores ansigt kan give bumser. Så skift ofte hovedpudebetræk, undgå at tage telefonen med på badeværelset og rens den tit med en antibakteriel vådserviet.

 

- Bumser på kæben: Bumser på kæben kan hænge sammen med fordøjelsen i vores tyktarm. Stærkt forarbejdede fødevarer, såsom færdigretter, fast food og kiks kan være årsag til dine bumser på kæben.

 

- Bumser på hagen og rundt om munden: Disse er oftest tegn på hormonelle forandringer. Når dit endokrine system, der producerer hormoner, er forstyrret, kan det medføre en overstimulering af talgkirtlerne. Derfor har kvinder ofte tendens til bumser, når de har deres menstruation. Forskellige former for prævention kan også give uren hud ved hage og mund.

 

- Bumser i T-zonen: Det er oftest omkring T-zonen, at vores hud er mest fedtet. Det gælder især for personer med kombineret eller fedtet hud, som kan have tendens til flere bumser her. Studier har også vist, at bumser i T-zonen kan hænge sammen med stress og træthed.  
Hvordan undgås bumser

Undgå at røre dit ansigt: Selvom du vasker dine hænder ofte, så vil du blive overrasket over hvor mange bakterier, der stadig sidder i hænderne. Disse overføres, hver gang du rører dit ansigt og kan medvirke til, at du får bumser.

 Kost: Som nævnt tidligere så kan din kost øge din risiko for bumser. Omvendt vil en sund kost mindske din risiko for uren hud. Probiotiske fødevarer, som kombucha og syltede agurker er med til at danne en sund tarmflora, så du undgår betændelse.   Komplekse kulhydrater som korn, bønner og grøntsager mindsker også din risiko for at få bumser. 

Hold din hud fugtig, så den ikke tørrer ud. Anvend produkter, der ikke stopper porerne. Brug hårprodukter der er baseret på silikone i stedet for olie, da olien kan lagre sig i din hud. 

Makeup: Anvend kun lidt makeup, da den kan stoppe dine porer til. Hvis du anvender makeup, så sørg altid for at dine børster er rene, da de kan sprede bakterier i dit ansigt og danne grobund for bumser. Sørg altid for at fjerne din makeup og rense din hud, inden du går i seng.

Vær opmærksom på dit hår: Vask dit hår jævnligt. Det kan være bærer af urenheder som fx olie. Sørg også for at langt hår er væk fra ansigtet, hvis du vil undgå bumser. 


Hvordan fjernes bumser

Hudpleje

En daglig hudplejerutine er især vigtig for hud, der har tendens til urenheder. Din hudpleje vil sikre, at der ikke kan dannes nye bumser. Sørg for at du renser din hud to gange om dagen, så du får fjernet al snavs, produktrester og forurening.

Når du vasker dit ansigt, så anvend lunt vand til at åbne dine porer. Dermed kan dit renseprodukt få lov til at vaske alle urenheder væk. Vandet må ikke være for varmt, da dette tørrer huden ud. Vi anbefaler, at du anvender NIVEA Skin Refining Scrub hver dag, og at du eksfolierer dit ansigt et par gange om ugen med NIVEA 1 Minute Urban Detox Mask +Purify for at få renset i dybden og få fjernet de døde hudceller. Når du tørrer dit ansigt, så dup det tørt - lad være med at knubbe - med et rent håndklæde. Slut altid af med en fugtighedscreme!

Glem ikke at rense om morgenen

Din rensning af huden er lige så vigtig om morgenen som om aftenen. Den sørger for at rense huden for sved, talg og snavs, der kan have ophobet sig i løbet af natten, og som ellers kan blive til bumser.