kvinde med en Nivea-ansigtscreme i hånden

Sådan reparerer du din hudbarriere

At holde din hud hydreret og beskyttet er hudbarrierens primære funktion, og opretholdelse af styrken af din hudbarriere er afgørende for at bevare en sund hud.

HVAD ER EN HUDBARRIERE ELLER HYDROLIPIDBARRIERE?

Hudbarrieren, også kendt som en hydrolipidfilmbarriere eller hydrolipidbarriere, holder huden hydreret og forhindrer fugttab, så din hud kan føles blød og smidig. Hydrolipidbarrieren består af hudceller, der er forbundet af lipider og indeholder naturlige fugtighedscreme, fedtsyrer og ceramider, som alle er vigtige for hudens sundhed. 

 

Hudbarrieren er vigtig, da den sørger for at beskytte huden mod eksterne faktorer såsom UV-stråler, kemikalier, forurenende stoffer og enhver anden ekstern trussel, der kan skade huden. En anden hovedrolle er at forhindre vandtab, så hvis din hud føles tør og følsom, kan det være et tegn på en beskadiget hudbarriere.

HVAD ER EN ØDELAGT HUDBARRIERE?

En beskadiget eller ødelagt hudbarriere er en barriere, hvor der ikke længere er en fast forbindelse mellem hudens celler. Som et resultat kan eksterne trusler lettere absorberes i huden, hvilket fører til tab af mere vand og forårsager endnu mere irritation. Det betyder også, at hudbarrieren ikke længere er i stand til at holde på de essentielle stoffer som fedtsyrer og kolesterol, der er med til at bevare hudcellernes integritet.

5 ÅRSAGER TIL EN BESKADIGET HUDBARRIERE

1. Overrensning eller overdreven eksfoliering
Brug af rensemidler med aktive ingredienser eller for meget parfume kan udtørre huden, hvilket gør den irriteret og stram, og dette kan kompromittere hudbarrieren. 
 
Sørg for altid at tjekke anvisningerne på produktemballagen for at sikre, at du bruger produkterne korrekt for de bedste resultater.

2. Miljøbetingelser

En beskadiget hudbarriere kan være forårsaget af dit miljø, da ekstreme temperaturer, forurening og UV-stråler kan beskadige hudceller og lipider, hvilket gør det svært for huden at holde på fugten og forsvare sig selv. 

3. Medicinske problemer
Hudsygdomme som eksem, psoriasis og dermatitis kan kræve behandling med visse lægemidler, hvis det anbefales af en læge, hvilket kan forårsage tørhed og kløe, der bidrager til en ødelagt hudbarriere.

4. Livsstilsfaktorer
En dårlig kost med højt indhold af fedt, salt og sukker, overdrevent alkoholforbrug og rygning kan skade hudbarrieren betydeligt på grund af inflammation, oxidativ stress og ernæringsmæssige mangler.

5. Aldring
Med aldring begynder hydrolipidbarrieren at blive tyndere og mister sin evne til at holde på fugten på grund af et fald i de naturlige olier og lipider, som holder vores hud smidig og hydreret. Dette kan føre til tørhed, ruhed, kløe og endda øget risiko for infektion.

To piger står side om side

9 SYMPTOMER PÅ EN BESKADIGET HUDBARRIERE

gruppe af smilende venner

Skader på hudbarrieren kan vise sig i en række forskellige symptomer såsom:

 

1. tør, plettet hud
2. flaget, ujævn tekstur
3. følsomhed
4. rødme 
5. kløende hud
6. inflammation
7. kedeligt udseende hud
8. langsom heling af sår
9. hudinfektioner

5 tips til hvordan du reparerer hudbarrieren

1. Hold din hud hydreret hele dagen, og fokuser på at inkorporere ingredienser som Ceramider eller Hyaluronsyre i din hudplejerutine, som er kendt for deres evne til at forbedre hudens fyldighed og genoprette naturlige fugtniveauer.

 

2. Hvis du har sart, følsom hud, så sørg for, at du ikke bruger eksfoliering til daglig, da dette kan fjerne hudens naturlige olier og irritere den yderligere.

 

3. Pas på ikke at overbruge produkter, der indeholder ingredienser som alkohol eller parfume.

 

4. En sund livsstil kan forbedre hudens funktion og opretholde en sund hudbarriere, da en velafrundet kost rig på vitaminer og fedtsyrer kan øge hudens sundhed og modstandsdygtighed.

 

5. Sørg for, at du bruger solcreme på daglig basis for at hjælpe med at begrænse og forhindre yderligere skade på din hudbarriere fra UV-stråler. En fordel ved at have SPF i din daglige fugtighedscreme er, at du kan holde din hud hydreret, mens du beskytter den mod solen.

 

Gendannelse af en beskadiget hudbarriere tager tid og tålmodighed, og konsekvent pleje er nøglen.


NIVEAS RUTINE FOR REPARATION AF HUDBARRIERER

En enkel og skånsom hudplejerutine er, hvad du skal bruge for at komme i gang med at reparere din hudbarriere. Udforsk NIVEA Cellular Expert-serien, der har fugtgivende ingredienser såsom Hyaluronsyre, der intensivt fugter din hud. Prøv at inkorporere disse produkter i din daglige rutine for de bedste resultater med at forbedre din hudbarrierefunktion.

1. Rens
 
For effektivt at reparere hudbarrieren skal du holde dig fra at bruge rensemidler, der indeholder skrappe ingredienser, der kan forstyrre de naturlige olier, der er til stede i huden. Prioriter i stedet at bruge fugtgivende rensemidler som f.eks NIVEA Cleansing Milk Soothing. Denne rensemælk hjælper med at lindre symptomer som rødme, stramhed og tørhed, samtidig med at den bevarer hudens naturlige fugtniveauer. 
 

2. Hydrer
 
Nøglen til at reparere din hudbarriere er at holde den hydreret. Et godt sted at starte er at bruge en fugtgivende ansigtsmaske efter rensning, som f.eks CELLULAR EXPERT LIFT 3-ZONE LIFT SERUM. Denne maske er tilsat genoprettende ingredienser som ren Bakuchiol og vil gøre din hud glat og hydreret.
 
For endnu mere hydrering kan du bruge en nærende fugtighedscreme som NIVEA CELLULAR EXPERT LIFT DAY CREAM, der intensivt fugter og styrker huden. Par denne med NIVEA CELLULAR EXPERT LIFT NIGHT CREAM om aftenen for de bedste resultater. 
 

3. Solbeskyttelse
 
Et af de mest vitale trin i at reparere din hudbarriere er at beskytte huden mod solens skadelige UV-stråler. Solcreme er et must-have i din hudplejerutine, da den fungerer som et skjold, der beskytter din hud mod skader, samtidig med at den styrker din hudbarriere.

kvinde påfører nivea solspray
Når en beskadiget hudbarriere repareres, vil huden føles mere næret og blød at røre ved, og du vil opleve mindre tørhed, rødme og følsomhed. Når du har opbygget din hudbarrieres styrke, kan du sørge for at inkorporere aktive ingredienser såsom syrer, f.eks. Salicylsyre, Niacinamid og Retinol oftere.