kvinde med løftede arme

Sådan kan du fjerne gule svedpletter

Alt du behøver at vide om at fjerne svedpletter, hvad der forårsager dem, og hvordan du forebygger dem.

SÅDAN KAN DU FJERNE GULE SVEDPLETTER

Gule svedpletter på tøj kan ødelægge din bedste T-shirt, bluse eller skjorte. Mange mennesker har oplevet gule svedpletter på deres tøj – de kan forekomme på træningstøj, sommertøj eller arbejdsskjorter. Disse svedpletter under armene misfarver området omkring armhulerne og kan endda ændre stoffets fornemmelse.

Men selvom svedpletter kan være genstridige, er der ingen grund til at smide skjorten eller kjolen ud. Der er flere foranstaltninger, du kan tage for at undgå gule svedpletter, og hvis de dukker op, er der trin, du kan tage for at fjerne svedpletter fra hvidt tøj. 

Læs videre for at finde ud af, hvordan du fjerner deodorant- og svedpletter fra hvidt tøj.

HVAD ER GULE SVEDPLETTER, OG HVORDAN FÅR VI DEM?

Sved er kroppens måde at køle sin kernetemperatur ned på, og derfor sveder du oftest, når du træner, når du er i et varmt rum eller hvis det er varmt vejr. Der er andre grunde til, at du kan svede – du kan også svede, når du er nervøs, stresset eller bekymret. Stimulerende midler som alkohol og koffein kan også øge din puls og få dig til at svede mere. Du sveder også, når du har forhøjet temperatur og din krop bekæmper en infektion.

Sved består af vand, salt, fedt og proteiner. Når du sveder, vil alle disse komponenter ende på dit tøj. Og det er normalt ikke sved alene, der misfarver vores tøj, men ironisk nok de produkter, vi bruger til at kontrollere, hvor meget vi sveder

Antiperspiranter hjælper os med at reducere, hvor meget vi sveder, men de kan også bidrage til de svedpletter under armene på din bedste sommerkjole. Sved kan reagere med ingredienser, der findes i antiperspirante deodoranter, såsom zirkonium og aluminium. 

Aluminium i antiperspirante deodoranter blokerer svedkanalerne og reducerer dermed hvor meget du sveder. Reaktionen af dette kemikalie med din sved vil forårsage gul farve, der med tiden bliver mast ind i stoffet.
kvinde med en Nivea deodorant

 

SÅDAN FJERNER DU SVEDPLETTER FRA HVIDT TØJ

Hvide T-shirts og skjorter er mest modtagelige for gule svedpletter. Men der er ingen grund til at smide dem ud endnu. Der er måder at hjælpe med at fjerne selv de mest genstridige svedpletter. Sådan gør du:
  1. Skyl området i varmt vand.
  2. Brug målrettet behandling, før du vasker det – dette kan være at gnide i en speciel pletbehandling eller, for en mere naturlig behandling, prøv at gnide hvid eddike ind i området eller en pasta af natron og vand.
  3. Lad behandlingen sidde i mindst 20 minutter. Jo mere indgroet pletten er, jo længere skal du lade det sidde. Afhængigt af plettens genstridighed kan du måske lade det sidde natten over. 
  4. Vask tøjet som normalt uden at vaske forbehandlingen af. En almindelig vask er fint – der er ingen grund til at bruge en varm vask
  5. Hvis pletten ikke har rokket sig, gentag trin 1-4, mens tøjet stadig er fugtigt
  6. Behandl ikke det snavsede område med blegemiddel

SÅDAN FJERNER DU GULE SVEDPLETTER FRA FARVET TØJ

For at fjerne af gule svedpletter fra farvet tøj skal du følge en lignende tilgang. Men da du ikke ønsker at ødelægge farven med forbehandlingen, kan du prøve et lille område først med din valgte pletfjerner – enten købt i butikken eller hjemmelavet, før du dækker hele området.
kvinde med en Nivea deodorant

HJEMMEREMEDIER TIL AT SLIPPE AF MED GULE SVEDPLETTER:

Der er flere afprøvede naturlige måder at behandle svedpletter eller deodorantpletter på. Prøv disse for en naturlig måde at fjerne svedpletter på dit tøj:

Aspirin
Knus to aspirintabletter, og bland pulveret med varmt vand. Læg pletten i blød i opløsningen i to til tre timer, og vask derefter som normalt.

Salt
Opløs fire spiseskefulde salt i en liter varmt vand. Når det er opløst, gnid ind i det berørte område.

Eddike

Eddike er så ofte svaret på ethvert husholdningsproblem, og det samme gælder svedpletter under armene. Du skal blot tage destilleret hvid eddike og gnide det ind i pletten, før du vasker på din sædvanlige cyklus. Du kan også hælde eddike i skyllemiddelskuffen for at pifte hvidt tøj op og hjælpe med at slippe af med vedvarende lugte.

Natron
Natron er et andet fantastisk køkkenhack. Bland det med to dele vand for at lave en pasta og gnid på eventuelle deodorant- eller gule svedpletter. Lad sidde i op til to timer.

Citroner
Skrub pletter under armene med en blanding af lige dele citronsaft og vand.

BRUG DEN RIGTIGE ANTIPERSPIRANT TIL DIG

Det er vigtigt at bruge en antiperspirant eller deodorant, der virker for dig og din krop og som ikke giver gule pletter. Både deodorant og antiperspirant hjælper med at neutralisere de bakterier, der forårsager den lugt, vi kender som svedlugt. Derudover indeholder antiperspirant aluminium, der reducerer hvor meget du sveder ved at blokere svedkirtlerne. På grund af disse svedblokerende ingredienser reagerer antiperspiranter med din sved og forårsager gule svedpletter.

Sådan reducerer du deodorantpletter:

- Påfør en antiperspirant, mens du sover
Tag en deodorant på om natten på ren, tør hud før du går i seng. Vores svedkirtler er mindre aktive om natten, og din kropstemperatur falder, hvilket betyder, at påføring natten over gør antiperspiranten mere effektiv. Produktet har også mere tid til at trænge ind, så risikoen for deodorantpletter reduceres. 

- Vælg en deodorant, der ikke giver gule pletter 
Der findes antiperspiranter, som er designet til ikke at give gule pletter på dit tøj eller efterlade hvide mærker. Udforsk vores NIVEA Anti-Stain Deodorant-serien for ultimativ beskyttelse af dine armhuler og dit tøj, der efterlader dig frisk og tør og uden at efterlade grimme mærker.