Kvinde sidder med armene over kors

Hvordan slipper man af med bumser på hagen?

Opdag de vigtigste årsager til og midler mod bumser på hagen.

BUMSER PÅ HAGEN

Bumser på bestemte dele af ansigtet, herunder hagen, omkring munden og bumser på kæben, kan have forskellige årsager. Udforsk vores guide om de vigtigste årsager til tilbagevendende bumser på hagen.

HVAD ER BUMSER PÅ HAGEN?

Bumser på hagen er bumser, der kommer specifikt frem på hagen og ofte omkring munden og kæben. De er et resultat af svingende hormoner, især hos kvinder.

HVAD FORÅRSAGER BUMSER PÅ HAGEN HOS MÆND OG KVINDER?

Der er et par mulige årsager til bumser på hagen, der gælder for både mænd og kvinder - disse inkluderer stress, mangel på søvn og en ubalanceret kost.

Hagen er en del af dit ansigt, som ofte bliver rørt, dette fremmer spredningen af olier, talg og snavs, hvilket øger væksten af aknebakterier.

Der er mere specifikke årsager til, hvorfor bumser på hagen kan forekomme:
Pige med krøllet hår

Den hormonelle ubalance hos kvinder er en almindelig årsag til tilbagevendende bumser i denne zone. Denne ubalance resulterer i overskud af androgenhormon, der overstimulerer oliekirtlerne.

 

Kvinder:

Kvinder, der stadig får akne i midten til slutningen af tyverne, har tendens til at få bumser på hagen, omkring munden og kæben - dette kaldes en ""U-zone"".

Den hormonelle ubalance hos kvinder er en almindelig årsag til tilbagevendende bumser i denne zone. Denne ubalance resulterer i overskud af androgenhormon, der overstimulerer oliekirtlerne.

En anden hormonrelateret årsag er menstruation. Under forskellige dele af cyklussen producerer kroppen mere end den sædvanlige mængde af visse hormoner. Ved slutningen produceres der mere testosteron, som også øger aktiviteten af oliekirtlerne. 

Talg hjælper med at holde din hud dækket, fugtet og beskyttet, men overskydende olier på huden kan tilstoppe porerne og fremkalde bumser på hagen. De ses normalt i form af store, røde smertefulde knopper eller hvide bumser, der bliver under huden, kaldet komedoner.

Mænd:

Mænd er også tilbøjelige til hormonelle udsving, der kan påvirke deres hud, men den mest almindelige årsag til bumser på hagen hos mænd er indgroede hår. Dette sker, når spidsen af håret vokser tilbage i huden og forårsager rødme og betændelse. Et indgroet hår kan udvikle en irritation, der ligner en bums.


ER BUMSER PÅ HAGEN OG AKNE PÅ HAGEN DET SAMME HUDPROBLEM?

Når vi taler om bumser, henviser vi generelt til tilfældige, lejlighedsvise bumser, der er hurtige at behandle og normalt ikke opstår igen.

Akne er på den anden side en mere avanceret og smertefuld form for bumser, der forekommer hyppigt og kræver noget tid og hjælp at behandle. Det har flere sværhedsgrader og har forskellige typer og årsager.

Akne på hagen fremkaldes af lignende triggere som bumser på hagen (hormonelle udsving), men kan kræve en mere kompleks behandling, når det er vedvarende.

Blond kvinde smilende

Der er mange forskellige måder at behandle bumser på hagen på, som kan reduceres med blot en lille indsats.

Det første, der anbefales af hudlæger, er ikke at kradse i dine bumser – jo mindre du rører ved dem, jo hurtigere vil de hele. At kradse i dine bumser vil føre til betændelse og mulig ardannelse.

Sørg for at rense din hud hver dag – brug en ansigtsvask til at fjerne makeup, snavs, forurening, sved og bakterier fra hudens overflade. 

Det er en god idé at bruge en kemisk peeling – begynd med en til to gange om ugen og gå over til daglig brug for at øge celleomsætningen og øge kollagenproduktionen. 

Efter rensning og eksfoliering skal du bruge en toner til dit ansigt for at give din hud et ekstra boost af hydrering og følge op med en fugtighedscreme – dette vil hjælpe hudens beskyttende barriere og balancere olieproduktionen.

Undgå skrappe ingredienser i dine hudplejeprodukter, der kan fjerne fugten fra din hud - hvis huden bliver for tør, overproducerer talgkirtlerne olie for at kompensere for tabet af fugt, hvilket fører til tilstoppede porer og udbrud.

Gå efter ansigtsplejeprodukter med ingredienser som Salicylsyre og Glykolsyre, de nedbryder olien i porerne og hjælper med at reducere akne.

Hvis hagebumserne på mænd er et resultat af et indgroet hår, så er det bedst at bruge cremer og barbercremer, der forhindrer kløe og irritation af huden.

Ansigtseksfoliering er også en god måde at forhindre indgroede hår på. Man bør heller ikke barbere for tæt på huden, da korte skægstubbe kan forhindre bakterier i at trænge ind.

I tilfælde hvor disse metoder ikke virker for din hud, og hagebumser bliver ved med at dukke op igen, eller du mener, du har en mere alvorlig form for akne, skal du søge læge for mere avanceret behandling.


HVORDAN FORHINDRER MAN HAGEBUMSER I AT KOMME TILBAGE?

Med nogle enkle trin kan du forhindre hagebumser i at dukke op igen:

- Vask dit ansigt to gange om dagen, især efter at have svedt.
- Hold dine hænder væk fra din hage og kæbe.
- Brug ikke-komedogene hudplejeprodukter (produkter, der indeholder ingredienser, der ikke tilstopper eller blokerer porerne på din hud).
- Minimer stress, og få en god søvn – disse vil hjælpe på den hormonelle ubalance.
- Forsøg altid at få en sund kost, og minimer dit sukkerindtag.
- Hold dine lagner og pudebetræk rene.
- Hold dit hår rent og helst væk fra kæben.
- Til mænd – brug skånsomme hårfjerningsteknikker ved barbering for at undgå indgroede hår.

Kvinde med en Nivea-sæbebar

REDUCER DINE HAGEBUMSER MED NIVEA DERMA SKIN CLEAR:

NIVEA Derma Skin Clear er skabt for at hjælpe dig på din hudplejerejse med produkter, der fjerner overskydende talg, fugter huden uden at tilstoppe porerne og forhindrer nye bumser i at dukke op. Serien kombinerer tre kraftfulde ingredienser – Niacinamid, Salicylsyre og Glykolsyre, som hjælper med at fjerne og forny gamle og beskadigede hudceller, rense porerne og genoprette din hud med synlige resultater på kun 7 dage.