what-causes-pimples-header

Hvordan fjerner man bumser

HVORFOR FÅR MAN BUMSER, OG HVORDAN FÅR MAN BUGT MED DEM

Læs vores guide om hvorfor vi får bumser, hvordan man undgår dem og hvordan du får en friskere og renere hud.

Hvad er bumser?

Viden om bumser

Bumser er egentlig kroppens egen måde at rense sig selv. Talgkirtlerne ligger i huden lige ved siden af de små hårsække. Herfra udskiller de en fedtet væske, også kaldt talg, som forhindrer hud og hår i at tørre ud. Bumser udvikles, når porerne er stoppede og betændte. Dette ses oftest ved T-zonen, som er området omkring pande, næse og hage. Kroppen prøver at reparere sig selv ved at sende ekstra blod og kemikalier til området, hvilket skaber en betændelse.

 

Hudorme vs talgknopper:

Når en hudpore er stoppet uden at være helt tilstoppet, opstår hudorme. Talgknopper opstår, når hudporen er helt tilstoppet og bliver betændt.

 

Teenagers har større tendens til at få bumser, da deres talgkirtler er forstørrede, og fordi hormonerne under puberteten forandrer sig og øger produktionen af talg. Derfor er der en større sandsynlighed for at porerne bliver stoppede. Læs mere i vores guide om hudpleje til teenagehud.
Hvad kommer bumser af

Forskellige grunde til at vi får bumser i ansigtet

Kost

 Ikke overraskende har det vi putter i munden inflydelse på vores hud. ‘Høj-glykæmiske’ kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige, såsom pasta, hvide ris, sukker og hvidt brød kan øge produktionen af hormoner og få mængden af talg til at stige. Mælkeprodukter, mættede fedtsyrer og transfedtsyrer kan også øge din risiko for bumser.

Hormoner

Talgkirtlerne er særligt følsomme over for hormonelle forandringer. I takt med at hormonerne stiger hos teenagere i puberteten, øges sandsynligheden for hormonrelatered akne. Hos kvinder med særligt følsomme androgene receptorer kan en øget talgproduktion medføre, at porerne stoppes til.  

Medicin

Nogle former for medicin påvirker din krops hormonbalance, hvilket kan medføre bumser. Hvis du mistænker, at din medicin giver dig uren hud, så gå til din læge. 

Skrap hudpleje

Brug af den forkerte hudpleje kan også øge sandsynligheden for bumser - især hudpleje, der er skrap ved huden. Brug af hudplejeprodukter med stærke dufte eller blegemidler kan medføre irritation og udtørring af huden. Når din hud tørrer ud, vil den overkompensere ved at producere mere fedtstof. Dette kan stoppe porerne, og der dannes bumser. Hvis du har tendens til bumser, så sørg for at anvende milde produkter, som fx NIVEA Caring MicellAIR water til at rense ansigtet, og hold din hud fugtet med en fugtighedscreme som fx NIVEA Urban Skin Protect 48H Moisture Boost Day Cream.

Genetik

Det kan være genetisk betinget, om vi får akne eller bumser. Nogle særlige genetiske mutationer kan medføre en større sandsynlighed for at få akne eller bumser. Bumser kan skyldes mange ting, alt fra dit immunsystem, særlige bakterier i din mave og til dine hormoner. Alle sammen faktorer, der påvirkes af vores gener.

Kortlægning af dit ansigt

Hvad betyder bumser i forskellige dele af ansigtet? Hvad der sker i forskellige områder af ansigtet, kan fortælle os noget om, hvordan vores krop har det. 

- Bumser i panden: Når vi får bumser i panden, især hvis de sidder lige ved hårgrænsen, kan det skyldes to ting og ikke mindst dit hår. Sved, der sætter sig fast i dit pandehår, eller rester af hårprodukter kan medvirke til, at dine porer stopper til i panden og du får bumser. Det kan også være et tegn på, at du har spist for meget rødt kød, har fået for mange mættede fedtsyrer eller for meget alkohol.

 

- Bumser på kinderne: Dette kan også være forårsaget af for meget rødt kød, sukker eller mælkeprodukter. Men det kan også være et spørgsmål om generel hygiejne. Der sætter sig en masse bakterier i vores hovedpude og telefoner, som når de kommer i berøring med vores ansigt kan give bumser. Så skift ofte hovedpudebetræk, undgå at tage telefonen med på badeværelset og rens den tit med en antibakteriel vådserviet.

 

- Bumser på kæben: Bumser på kæben kan hænge sammen med fordøjelsen i vores tyktarm. Stærkt forarbejdede fødevarer, såsom færdigretter, fast food og kiks kan være årsag til dine bumser på kæben.

 

- Bumser på hagen og rundt om munden: Disse er oftest tegn på hormonelle forandringer. Når dit endokrine system, der producerer hormoner, er forstyrret, kan det medføre en overstimulering af talgkirtlerne. Derfor har kvinder ofte tendens til bumser, når de har deres menstruation. Forskellige former for prævention kan også give uren hud ved hage og mund.

 

- Bumser i T-zonen: Det er oftest omkring T-zonen, at vores hud er mest fedtet. Det gælder især for personer med kombineret eller fedtet hud, som kan have tendens til flere bumser her. Studier har også vist, at bumser i T-zonen kan hænge sammen med stress og træthed.  Hvordan undgås bumser

Hvordan fjernes bumser

Hudpleje

En daglig hudplejerutine er især vigtig for hud, der har tendens til urenheder. Din hudpleje vil sikre, at der ikke kan dannes nye bumser. Sørg for at du renser din hud to gange om dagen, så du får fjernet al snavs, produktrester og forurening.

Når du vasker dit ansigt, så anvend lunt vand til at åbne dine porer. Dermed kan dit renseprodukt få lov til at vaske alle urenheder væk. Vandet må ikke være for varmt, da dette tørrer huden ud. Vi anbefaler, at du anvender NIVEA Skin Refining Scrub hver dag, og at du eksfolierer dit ansigt et par gange om ugen med NIVEA 1 Minute Urban Detox Mask +Purify for at få renset i dybden og få fjernet de døde hudceller. Når du tørrer dit ansigt, så dup det tørt - lad være med at knubbe - med et rent håndklæde. Slut altid af med en fugtighedscreme!

At trykke eller at-ikke-trykke – det er spørgsmålet!

I følge hudlæger skal du aldrig trykke en bums! Når du trykker en bums, gør du det nemlig svært for huden at hele. Du kan også komme til at ridse huden, så den bløder eller før et lille sår, hvor der kan sætte sig endnu flere bakterier. Dette kan gøre bumsen endnu større og værre. Ved at trykke en bums risikerer du desuden at skubbe mere snavs ind i kirtlen og gøre bumsen værre. Endelig skal du ikke trykke bumser, da det kan give ar, som kan være svære at komme af med!

Glem ikke at rense om morgenen

Din rensning af huden er lige så vigtig om morgenen som om aftenen. Den sørger for at rense huden for sved, talg og snavs, der kan have ophobet sig i løbet af natten, og som ellers kan blive til bumser.