UNDGÅ MIKROPERLER MED NIVEA

Små plastikpartikler, ofte kendt som mikroperler, er blevet brugt i kosmetikprodukter på grund af deres nænsomme rensende effekt i en længere periode. Man mente, de havde en række fordele: de var lette, helt sikkert stabile i den overordnede formel i et hudplejeprodukt og frem for alt, havde de et højt hudtoleranceniveau, hvilket gjorde dem velegnede til de fleste hudtyper.

Men hos NIVEA forstår vi, at mikroperler er problematiske for miljøet, når de bortskaffes. Derfor besluttede NIVEA’s ejere, Beiersdorf, tilbage i 2013 at erstatte de små partikler med et andet materiale inden udgangen af 2015 i alle vores hudplejeserier.

Vi er glade for at kunne oplyse, at vi nu er nået det mål og har erstattet mikroperler med alternative stoffer, som er lige så bløde og nænsomme mod huden – men samtidig mere miljøvenlige.

HVAD ER MIKROPERLER?

Mikroperler er små plastikpartikler (mindre end 5 mm og større end 50 µm), som bredt bliver betragtet som problematiske med hensyn til deres tilstedeværelse i verdenshavene. Det meste mikroplastik kommer ikke fra kosmetik og hudplejeprodukter men snarere fra en række forskellige kilder – ofte som et resultat af nedbrydning af større plastprodukter, der ikke er bortskaffet korrekt. Som et resultat af UV-stråler og erosion nedbrydes plastikken i mange små stykker, der til sidst bliver mikroskopiske.

Mikroperler kan ikke filtreres væk i rensningsanlæg, og partiklerne ender i havet – hvor de naturligvis ikke hører til!

Som en ansvarlig hudplejeproducent anerkendte Beiersdorf behovet for at gribe ind og søge efter mere bæredygtige løsninger.

BÆREDYGTIGE ALTERNATIVER TIL MIKROPERLER

Hos NIVEA er vi meget opmærksomme på vores produkters kvalitet såvel som deres langsigtede økologiske påvirkning. Derfor analyserer vi løbende nye resultater inden for disse områder, evaluerer deres betydning og udvikler proaktivt nye foranstaltninger og standarder baseret på dem.

Fra 2015 indeholder produkter fra Beiersdorf ikke længere mikroperler. Afhængig af størrelse og farve på mikroperler i tidligere produktformler har vi valgt at erstatte dem med mikrocellulose-partikler – en blanding af mikrocellulose-partikler og silica-partikler eller hærdet amerikansk olie. Cellulose er et biologisk nedbrydeligt organisk materiale, der også findes i plantefibre. Silica ligner den kemiske sammensætning af kvartssand. Hærdet amerikansk olie er et naturligt, biologisk nedbrydeligt råmateriale, der har en hård, vokslignende konsistens..

Disse alternative partikler er lige så bløde, nænsomt rensende og hudvenlige som deres forgængere. Vi har foretaget et lignende skridt i retningen mod mere miljøvenlige produkter, mens vi samtidig er opmærksomme på den høje kvalitet, vores kunder forventer af NIVEA's sortiment.

ALTERNATIVER TIL MIKROPERLER – GODT NYT FOR DIG OG MILJØET!

Det får måske problemet til at lyde som en enkel erstatning, men desværre er det ikke tilfældet. De nye, venligere partikler skal fordeles jævnt i formelen og kan derfor ikke bestå af tungere materialer som sandkorn, der ville synke til bunds og skille sig ud fra resten af produktets ingredienser. Der skal også være et højt niveau af hudtolerance, fordi brugen af eksempelvis partikler fra nøddeskaller kunne medføre en potentielt fatal risiko for personer med nøddeallergi.

Vores forsknings- og udviklingsafdeling arbejder konstant med at finde endnu bedre løsninger på problemet med mikroplastik.

Et trin i den rigtige retning

Selvom udfasningen af mikroperler fra alle kosmetikprodukter får en positiv indvirkning på miljøet, er procentandelen af mikroperler, der kommer fra denne kilde relativt lille sammenlignet med disse andre kilder.

Det er vigtigt at huske på, at kilder som fibre fra syntetisk tøj, der opløses ved vask, eller mindre plastpartikler fra dagligdags forbrugsprodukter også er kilder til mikroplastik. Bidraget fra kosmetikprodukter er relativt lille sammenlignet med disse andre kilder.