Gruppe på tre venner

Hvad forårsager tør hud?

Opdag alt, hvad du behøver at vide om tør hud, inklusive måder at forebygge, behandle og pleje den med NIVEA

Lindring af tør hud: årsager, forebyggelse og hudplejerutine

Tør hud er et almindeligt problem, der kan påvirke os alle på et tidspunkt. Det kan variere fra at være mildt til ubehageligt eller endda smertefuldt, med symptomer som skællende, kløende og revnet hud. 
  
Læs videre for at finde ud af årsagerne til, at din hud kan være tør, de trin, du kan tage for at slippe af med tør hud på dit ansigt og krop, og en hudplejerutine, der kan hjælpe dig med at finde lindring og pleje til udtørret hud.

Hvad er tør hud?

Vores hud har brug for vand og naturlig fugt for at forblive smidig, strækbar og sund.

 

Som vores krops første forsvarslinje beskytter den os mod miljømæssige faktorer og forhindrer, at vira og bakterier kommer ind i vores krop.

 

Tør hud opstår, hvis den mangler fugt eller mister fugt for hurtigt. Huden bliver derefter dehydreret hud og vil ikke være i stand til at udføre sit arbejde ordentligt. 

 

 

 

 Xeroderma er den medicinske

betegnelse for tør hud,

og xerosis er betegnelsen for

svært tør hud.

 

Kvinde, der påfører Nivea kropscreme

Hvor kan man have tør hud?

Tør hud kan findes på de fleste områder af vores krop, men især:
  
 - Hænder
 - Fødder
 - Ansigt
 - Ben
 - Albuer
 - Mund
 - Genitalier

Hvad er symptomerne på tør hud?

Almindelige tegn på tør hud er hud, der er:
  
 - Flagende
 - Ru
 - Skællende
 - Til at pille af
 - Stram
 - Kløende
 - Sprukken
  - Lysere eller mørkere end din sædvanlige hudtone

Svært tør hud er mere skrøbelig og tilbøjelig til at revne, bløde og være smertefuld. Når tør hud revner, kan vira og bakterier lettere trænge ind i vores krop, hvilket udgør en risiko for infektion. Husk altid at konsultere en læge, hvis dine symptomer er alvorlige. 
  
 Mildere symptomer på tør hud er normalt nemme at se ved blot at kigge på det, men hvis du ikke er sikker, er her en god måde at teste det på. Træk let dine negle hen over en stor del af huden, såsom dine arme og ben. Hvis din hud flager, er det et tegn på, at din hud er tør. Dette kan ligne støv eller små snefnug. Det kan også efterlade en linje ligesom på en tavle.


Hvorfor er min hud så tør?

Tør hud er normalt og kan ske for os alle. Der er dog mange årsager til tør hud, herunder miljøfaktorer og nogle medicinske tilstande, der kan berøve vores hud for fugt. Husk, at nogle af os naturligt har tør hud, ligesom andre har fedtet hud. Dog kan selv fedtet hud blive tør.
Kvinde rører ved hendes ansigt

1. Alder

Når vi bliver ældre, er det normalt, at vores hud bliver tørrere. Dette skyldes, at vores porer naturligt holder op med at producere så meget olie. Også vores produktion af kollagen bremses. Dette er et naturligt protein i vores krop, der giver huden sin elasticitet og styrke, og med mindre kollagen bliver huden tyndere og tørrere.

2. Sæson

Vores hud kan være mere udtørret i efterårs- og vintermånederne, når luften er køligere, luftfugtigheden er lav, og vi har varme på indenfor. Om sommeren er luftfugtigheden højere, selvom tørre, varme steder og solen begge kan have en udtørrende effekt på vores hud.

3. Medicinske tilstande

Nogle sundhedsmæssige forhold kan føre til kronisk eller svært tør hud. Disse omfatter allergi, eksem, diabetes og nyresygdom. På samme måde har nogle medikamenter bivirkninger, der kan påvirke kroppens væskebalance, som kan tørre huden ud, såsom diuretika, afføringsmidler, antacida, antihistaminer og blodtryksmedicin.

4. Beskæftigelse

Visse erhverv øger vores risiko for at få tør hud. For eksempel hvis du arbejder udendørs og udsættes for de elementer, der suger fugt fra vores hud. Andre eksempler er sundhedsarbejdere eller hårstylister, der vasker hænder mere regelmæssigt. Varmt vand, nogle sæber og hånddesinfektionsmidler fjerner alle hudens naturlige fedtede barriere, der holder den hydreret.


Pleje af tør hud i ansigtet

At have tør hud i ansigtet betyder, at vi ikke er så beskyttet mod ydre påvirkninger, såsom kosmetik og sollys. Dette kan føre til beskadiget hud og tegn på tidlig aldring.
  
At følge en almindelig rutine er et godt sted at begynde at pleje den tørre hud i dit ansigt:
Kvinde, der anvender Nivea-creme på sin hånd

1. Rens
 Sæber og ansigtstoner eller stærkt skummende makeupfjerningsprodukter, der indeholder alkohol, kan opløse naturlige olier fra huden og ødelægge hudens naturlige beskyttende barrierer. Rens din hud med ekstra skånsom pleje, for eksempel med en lipidbalancerende rensemælk.
  
 2. Eksfolier
 Eksfoliering er vanskeligt at balancere ved tør hud. Du ønsker ikke at overdrive det og tørre huden yderligere ud. Dog kan du ved at bruge en eksfoliator en gang om ugen såsom vores NIVEA Purify Rice Scrub polere døde hudceller væk og tillade serum og fugtighedscreme at trænge dybt ind i huden for en mere fugtgivende effekt. Derudover er den beriget med fugtgivende E-vitamin for at hjælpe huden med at holde sin naturlige fugtbalance.
  
 3. Serum
 Serum er en fantastisk måde at indkapsle en ekstra bølge af fugt i din hud. Se efter dem med C-vitamin eller hyaluronsyre. Som et fugtighedsbevarende middel trækker hyaluronsyre vand ind i huden og hjælper også med at reducere forekomsten af fine linjer og rynker.

 4. Tilfør fugt
 Når du vælger en ansigtsfugtighedscreme til tør hud, skal du kigge efter fede fugtighedscremer, der kan hjælpe med at forhindre stramhed og dehydrering.
 Med så mange produkter på markedet, kan det virke umuligt at finde den bedste fugtighedscreme til dig og din tørre hud. Fede, fugtgivende cremer lindrer følelsen af spænding og tørhed. NIVEA forstår tør huds behov og kombinerer naturlige ingredienser i vores formulaer. Resultatet er en produktlinje, som styrker og beskytter hudens naturlige beskyttende funktion og behandler eksisterende tør hud.


Pleje af tør hud på kroppen

Vi har ofte en solid ansigtshudplejerutine på plads, men forsømmer gerne resten af kroppen. Det er værd at etablere en kropshudplejerutine samt at identificere, hvilke kropsprodukter der fungerer bedst for at holde din tørre hud næret og glødende.

1. Når du bader 
 Sørg for, at vandet i bruseren eller badekarret ikke er for varmt, da dette kan være skadeligt, især for tør hud. Varmt vand kan beskadige vores huds beskyttende film og yderligere udtørre huden. NIVEA har masser af nærende produkter designet specielt til at fugte din hud i bruseren.
  
 2. Eksfoliering
 Eksfoliering er processen med at fjerne døde hudceller og er grundlaget for at begynde din kropshudplejerutine. Udover at fjerne døde hudceller forbereder eksfoliering også din hud til bedre at absorbere og indkapsle fugtighedscreme. Vær dog forsigtig med tør hud, vælg blide scrubs, og overdriv det ikke.

Kvinde, der anvender Nivea bodylotion

3. Tilfør fugt 
 Tilførsel af fugt er afgørende for at holde vores huds forsvar i skak, så den ikke tørrer ud, revner og bliver beskadiget. Både barbering og eksfoliering kan få huden til at tørre ud, så det er særligt vigtigt at fugte efter en af disse behandlinger. Brug en fugtgivende kropscreme på din krop, og lad den trænge ind i huden ved at give den tid til at absorbere, før du klæder dig på. 
  
 NIVEA har en bred vifte af fyldige bodylotions og nærende kropsmælk, der kan hjælpe med at lindre tør hud, uanset om du har brug for noget let eller mere opstrammende. Udforsk vores NIVEA Bodylotion og Kropsmalk.
  
 Nøglen til hudpleje til tør hud er, at den skal være konsistent. Vores hud kan lide rutine, så sørg for at nære den dagligt med specielle, fugtgivende plejeprodukter.

Sådan forebygger du tør hud

Ud over at anvende en konsekvent hudplejerutine til tør hud, er det en god idé at se på måder at forhindre tør hud på. Der er enkle trin, vi kan tage for at undgå at udtørre vores hud. Her er de mest almindelige: 
  
- Vask dig i lunkent – ikke varmt – vand 
- Bliv i badet eller brusebadet i mindre end 10 minutter
- Brug kun skånsomme rengøringsmidler
- Dup huden tør efter vask i stedet for at gnide
- Undgå at sidde eller stå tæt på varmekilder, såsom pejse

Livsstilstips, der hjælper mod tør hud

Når vi passer på os selv, skinner dette igennem med vores hud. At lave et par små livsstilsændringer kan gøre en stor forskel for sundheden og hydreringen af vores hud.

1. Spis fornuftigt
 For et sundt udseende har din hud brug for en række næringsstoffer, umættede fedtsyrer og vitaminer. Mangel på disse kan bidrage til tør hud. 
 
2. Sov godt
 At få masser af søvn gør det muligt for din huds cellulære reparationsproces at finde sted. Der er en grund til, at det kaldes skønhedssøvn!
  
3. Hold dig hydreret
 Ved at drikke meget forkæler du også din hud med en forfriskning! Drik mindst 2 liter om dagen. Hvis du har svedt, så drik mere for at kompensere for dette.

4. Slap af
 Stress kan også få huden til at tørre ud. Forkæl dig selv og din hud med regelmæssig afslapning, for eksempel med en plejende fugtmaske. God planlægning resulterer i mindre stress, så prøv at finde lidt tid i din kalender til dig selv!
  
5. Vær i balance
 En times motion eller en hurtig spa-session om aftenen vil ofte gøre underværker. Med et feel-good-program som balance, vil din hud også straks føles bedre. Dette vil give dig mulighed for at genvinde din styrke og energi til resten af de opgaver, du skal udføre.
  
6. Hold dig beskyttet
 Overdreven udsættelse for sollys kan virkelig udtørre din hud. Sørg for at bruge et produkt med solbeskyttelse til tør hud, som både indeholder fugtgivende ingredienser og SPF.


5 hjemmeremedier til tør hud

Der er nogle naturlige midler, vi kan prøve derhjemme, som kan hjælpe med at lindre vores symptomer og give tør hud et fugtboost.

1. Kokosolie
 Kokosolie er et blødgørende middel, hvilket betyder, at den udfylder mellemrummene mellem hudcellerne og skaber en glat overflade. Derudover har den mættede fedtsyrer, der kan fugte og udglatte huden. Påfør på fugtig hud, og lad den trække ind.
 
 2. Aloevera
 Med sine naturlige antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber er gel fra aloevera et fantastisk naturligt middel til at lindre tør hud. Det er især godt på hænder og fødder. Påfør på dine fødder eller hænder før sengetid, tag strømper eller handsker på, og lad det trække natten over.
  
 3. Havregrynsbad
 Med sine antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber kan havre dulme den irritation og kløe, du kan opleve med tør hud. Læg i blød i et bad med rå eller kogt havre med vand – men husk ikke for varmt. Bagefter skal du sørge for at fugte for at låse barrieren fast.
  
 4. Petrolatum
 Denne mineralolie vil dække huden i et beskyttende lag og fange fugt under overfladen for at hjælpe med at hele tørre, tørre pletter på huden. Gnid det ind i tør hud, og lad det absorbere.
  
 5. Drik mælk
 Undersøgelser tyder på, at indtagelse af mælk kan give lindring af tør hud. Fordi den er fyldt med 
 biotin, kan det hjælpe med at revitalisere tør og visnet hud, mens mælkesyren i mælk fugter, hydrerer og nærer.

Kvinde med en flaske Nivea bodylotion

Sidste overvejelser

Tør hud er meget normalt og som regel ikke noget at bekymre sig om. Der er masser af enkle ting, vi kan gøre for at genoprette og vedligeholde vores huds fugtbarrierer for at opnå en sund og hydreret hud. 
  
Men hvis din tørre hud ikke forbedres med behandling eller forebyggelse, eller det forstyrrer dit daglige liv, så husk at søge lægehjælp.

Opdag Nivea-produkter Til Tør Hud